Montarea si racordarea coloanelor de ape menajere

» Coloanele se monteaza in continuarea conductei colectoare. In cazul in care coloanele se executa concomitent cu conducta colectoare, montarea fiecarei coloane se incepe de la subsol, de la ultima ramificatie amplasata sub planseul de deasupra subsolului. Sub nivelul la care se va monta aceasta ramificatie se fixeaza in perete o consola scurta de lemn, care va sustine provizoriu greutatea coloanei respective. De la aceasta consola se va incepe montarea in sus a tuburilor si a pieselor de legatura.

» Montarea coloanei nu se executa dintr-odata pe toata inaltimea ei, ci etaj cu etaj, plecand de la subsol catre acoperis. Numai dupa montarea definitiva a coloanei la un etaj se trece la etajul de deasupra. La fiecare etaj coloana este dusa pana dincolo de planseul de deasupra, pe ea montandu-se ramificatiile care leaga scurgerile de la etajul respectiv sau de la etajul de deasupra. De asemenea se monteaza pe coloana, atunci cand este cazul, tubul de curatire.

» Cand coloana nu este dreapta, ci traseul ei se deplaseaza pentru a evita anumite obstacole existente (zid, grinda, soclu), deplasarea ei se obtine prin montarea unui cot sau a doua coturi; in ambele cazuri se monteaza pe coloana, sub portiunea respectiva, cate un tub de curatire, deoarece in aceste locuri coloana se poate infunda foarte usor.

» Coloanele trebuie montate in pozitie perfect verticala. Coloanele de scurgere si ventilatie trebuie sa aiba aceeasi sectiune pe toata inaltimea lor. Sectiunea coloanei trebuie sa fie cel putin egala cu sectiunea conductei orizontale cu diametrul cel mai mare care se leaga la coloana.

» De obicei diametrul nominal al coloanelor este cuprins intre 50 si 100mm; numai la cladiri inalte si cu multe obiecte sanitare se monteaza coloane cu diametrul mai mare.

» Pozitiile coloanelor de scurgere depind de pozitiile obiectelor sanitare pe care le deservesc. Cand instalatia se executa ingropata in zidarie, coloanele de scurgere se monteaza in slituri verticale executate in zidarie (nise) lasate de constructor, in care se monteaza si conducte de apa. In cazul montajului aparent, coloanele se amplaseaza de obicei pe culoare si in incaperile sanitare, pe cat este posibil in colturile incaperilor respective.

Citește și:  Piesele de curatire pe coloane

Racordarea coloanelor cu conducte colectoare

» Este recomandabil ca la baza coloanei (numita adesea de instalatori piciorul coloanei) sa nu se monteze coturi prea inchise (cu raza mica de curbura), deoarece acestea pot contribui la infundarea coloanei. Astfel, la baza coloanelor terminale, in locul unui cot de 90grd. se vor monta doua coturi de cate 45grd., pentru ca schimbarea directiei apei ce se scurge sa nu aiba loc brusc, ci treptat. Coturi de 90grd. se admit numai in cazuri cu totul exceptionale, si numai cand pe coloane se scurg ape conventional curate (limpezi, fara suspensii).

» Coloanele intermediare se racordeaza la conducta colectoare prin ramificatie de 45grd., montata pe conducta colectoare si cot de 45grd.. Racordarea prin ramificatie de 90grd. montata pe conducta colectoare se admite de asemenea numai exceptional si numai in cazul apelor de scurgere conventional curate.

» In general la racordarea conductelor verticale cu conducte orizontale, deschiderea coturilor se stabileste dupa necesitati, astfel:

  • Cand intre cele doua conducte trebuie realizat un unghi de 90grd. se pun de regula doua coturi de cate 45grd.

  • Cand pe conducta orizontala trebuie realizata si o panta mai pronuntata se monteaza dupa caz, un cot de 80grd. sau de 70grd..Montarea la baza coloanelor a coturilor de 80 sau 70, in lipsa coturilor de 90grd., nu se admite, deoarece asemenea coturi nu pot da schimbarea necesara a directiei de scur-gere decat montandu-se inclinat in mufe, in care caz nu se poate asigura o etansare perfecta a imbinarilor respective.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii