Montarea sobelor si racordarea la cosul de fum

» Soba fiind un corp de incalzire, se recomanda a fi amplasata in zona elementelor de constructii exterioare, aceasta pentru uniformizarea repartitiei caldurii pe verticala si eliminarea curentilor de aer rece in apropierea pardoselii. Acest mod de amplasare a sobelor creeaza greutati in ce priveste evacuarea gazelor de ardere la cos, acesta din urma fiind, de regula, amplasat catre mijlocul cladirii.

» Pentru a reduce diferenta mare intre temperatura aerului de la plafon si cea a aerului de la nivelul pardoselii, se recomanda ca sobele sa aiba inaltimea redusa, iar distanta lor fata de peretii exteriori sa fie cat mai mica.

» Evacuarea gazelor de ardere in exterior se face cu ajutorul cosurilor de fum, pentru care se au in vedere o serie de conditii de care sa se tina seama la constructia si montarea lor:

  • Realizarea de temperaturi ridicate a gazelor de ardere (pana la circa 200 grade C), impune o stabilitate la arderea materialului din care este executat cosul;
  • Fata interioara a cosurilor sa fie pe cat posibil neteda;
  • Evitarea tronsoanelor orizontale;
  • Cosul de fum in exterior (pe terasa sau acoperisul cladirii) trebuie sa depaseasca cu minimum 50cm cel mai apropiat obstacol.

» In ceea ce priveste racordarea sobelor la cosul de fum se recomanda urmatoarele:

  • Racordarea se face numai la cosuri din zidarie, cu etansare buna;
  • Evitarea de racorduri lungi, orizontale; in cazul legaturilor cu burlane din tabla, lungimea maxima este de 1,5m pe orizontala intre soba si cos, asigurand totodata si o panta minima de 10-15 grade;
  • Fiecare soba sa aiba cosul ei; in cazul montarii a doua sobe alaturate la un cos, racordurile se distanteaza intre ele pe verticala cu 500mm.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii