Montarea sobelor si racordarea la cosul de fum
» Soba fiind un corp de incalzire, se recomanda a fi amplasata in zona elementelor de constructii exterioare, aceasta pentru uniformizarea repartitiei caldurii pe verticala si eliminarea curentilor de aer rece in apropierea pardoselii. Acest mod de amplasare a sobelor creeaza greutati in ce priveste evacuarea gazelor de ardere la cos, acesta din urma fiind, de regula, amplasat catre mijlocul cladirii.
» Pentru a reduce diferenta mare intre temperatura aerului de la plafon si cea a aerului de la nivelul pardoselii, se recomanda ca sobele sa aiba inaltimea redusa, iar distanta lor fata de peretii exteriori sa fie cat mai mica.
» Evacuarea gazelor de ardere in exterior se face cu ajutorul cosurilor de fum, pentru care se au in vedere o serie de conditii de care sa se tina seama la constructia si montarea lor:
- Realizarea de temperaturi ridicate a gazelor de ardere (pana la circa 200 grade C), impune o stabilitate la arderea materialului din care este executat cosul;
- Fata interioara a cosurilor sa fie pe cat posibil neteda;
- Evitarea tronsoanelor orizontale;
- Cosul de fum in exterior (pe terasa sau acoperisul cladirii) trebuie sa depaseasca cu minimum 50cm cel mai apropiat obstacol.
» In ceea ce priveste racordarea sobelor la cosul de fum se recomanda urmatoarele:
- Racordarea se face numai la cosuri din zidarie, cu etansare buna;
- Evitarea de racorduri lungi, orizontale; in cazul legaturilor cu burlane din tabla, lungimea maxima este de 1,5m pe orizontala intre soba si cos, asigurand totodata si o panta minima de 10-15 grade;
- Fiecare soba sa aiba cosul ei; in cazul montarii a doua sobe alaturate la un cos, racordurile se distanteaza intre ele pe verticala cu 500mm.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii
AM DOUA SPBE DE TETACOTA PE UN. COS . NU SUN IN COS GURA IN GURA CI PE LATURI OPUSE COSULUI. CIND FAC FOCUL IESE FUM SI TRECE DINTRO SOBA IN ALTA IN CAMERA ALATURATA. CARE ESTE CAUZA SI CE REZOLVATE ARE. MULTUMESC