Muscatura de capusa – O amenintare de luat in seama

» In sezonul cald, toata lumea vrea sa evadeze in natura, uitand ca aceasta este plina de amenintari de tot felul. Una dintre ele este muscatura de capusaIntepatura de capusa poate provoca o multime de consecinte neplacute, de aceea este bine sa fim foarte precauti.

» Capusele sunt iubitoare de sange, asa ca abia asteapta, sa se „tarasca” pe cineva si sa „manance” bine. Si daca doar ar „manca” putin din sangele nostru, dar riscul este mult mai mare deoarece capusele sunt purtatoare de boli periculoase.

» Riscul de a resimti o ciupitura de capusa apare:

  • daca vizitati regiuni endemice, paduri si parcuri;
  • daca mergeti in astfel de locuri in haine de vara, cu picioarele neacoperite;
  • daca intrati in contact direct cu animalele (precum caini, pisici).

muscatura de capusa caine

Simptome muscatura capusa

» Dupa drumetii in natura, examinati-va bine pielea. Gasirea unei muscaturi de capusa este deosebit de usoara daca ea este inca pe pozitie. Iar daca a mancat deja si a cazut, ce alte semne ale unei muscaturi de capusa exista?

» Faptul ca ati fost muscat de o capusa poate fi descoperit printr-un punct rotunjit de culoare rosie, de pe suprafata pielii. Rareori, muscatura de capusa poate avea forma ovala sau cu margini zimtate.

» Semnele suplimentare ale unei muscaturi de capusa la om pot include umflarea, eruptii cutanate si mancarime. Aceste semne nu sunt mereu insotite de senzatii de durere.

» Mancarimea si alte semne ale unei muscaturi de capusa la o persoana, apar ca raspuns la „saliva cu sange” care intra in rana. Adesea, astfel de simptome sunt observate la alergici, copii, varstnici si la cei a caror imunitate este slabita. In acest caz, reactia alergica la muscatura poate fi destul de puternica, dar, si in aceasta situatie, simptomele ei pot fi inlaturate cu ajutorul antihistaminicelor.

capusa la om

Primul ajutor dupa o muscatura de capusa

» Daca gasiti o capusa pe corp, primul lucru de facut este sa o indepartati. Cel mai bine este sa incredintati aceasta problema specialistilor: Adresati-va unui medic! Daca acest lucru nu este posibil, va trebui sa scoateti singuri capusa. Principalul lucru este sa aveti grija ca, capul sa nu se desprinda si sa ramana in rana.

» Acest lucru nu este atat de simplu, deoarece capusa se tine foarte bine de locul intepaturii. De asemenea, in niciun caz nu trebuie s-o zdrobiti, deoarece creste pericolul de a contacta o boala pe care capusa o poate purta.

Citește și:  6 lucruri care iti fac casa sa para dezordonata

cum se scoate o capusa

Cum se indeparteaza capusa la om?

  • Tratam mainile, penseta si locul muscaturii cu alcool;
  • Prindem insecta cu penseta cat mai aproape posibil de capul ei, respectiv de piele;
  • Rotiti incet capusa, perpendicular pe piele, facand o miscare de insurubare. Pentru a indeparta capusa, poate fi nevoie de mai multe manevre, cel mai important – nu va grabiti si nu trageti;
  • Cand este eliminata capusa, tratati din nou locul muscaturii cu alcool sau orice alt dezinfectant;
  • Puneti capusa intr-un recipient mic de sticla si inchideti bine;
  • Duceti capusa la laborator pentru a afla daca era purtatoare a vreunei boli.

capusa in cap

Cand este periculoasa muscatura de capusa?

» Capusele sunt purtatoare de infectii. De asemenea va pot transfera anumiti virusi in momentul contactului. Bolile capuselor sunt destul de multe, dar le vom enumera pe cele mai principale:

  • Encefalita de capusa: Este o boala virala, infectioasa, care afecteaza de obicei sistemul nervos central. Perioada de incubare a encefalitei dureaza pana la doua saptamani, dar se poate intinde pana la doua luni. Primele simptome ale encefalitei sunt: frisoane, dureri de cap, o crestere accentuata a temperaturii pana la 39 de grade, greata, voma, dureri musculare. Printre posibilele consecinte ale acestei afectiuni sunt complicatiile neurologice si psihiatrice, paralizia si chiar moartea.
  • Borelioza sau boala Lyme: O alta boala infectioasa care afecteaza sistemul nervos, inima si articulatiile. Perioada de incubare dureaza de obicei 1-2 saptamani, dar poate fi mai scurta sau mai lunga. Primele simptome ale bolii, seamana cu ale gripei: dureri de cap, dureri musculare, febra. Boala Lyme se caracterizeaza prin muschi rigizi ai gatului. Mai departe – pot incepe tulburari de somn si de memorie, meningita, paralizie faciala, artrita. Daca nu tratati borelioza, puteti deveni invalid sau chiar puteti muri. Si daca incepeti sa va vindecati la timp, atunci prognosticul este foarte favorabil.
  • Anaplasmoza este o boala a sangelui: Se dezvolta la 3-21 zile dupa o muscatura de capusa. Boala se caracterizeaza printr-un debut acut – febra severa, slabiciune, dureri de cap si dureri musculare. In plus, tensiunea arteriala si ritmul cardiac scad.

» In sine, o muscatura de capusa nu prezinta un pericol grav, principalul risc sunt infectiile pe care arahnida le poate raspandi. Majoritatea acestor infectii raspund bine la tratament, dar numai tratate in stadii incipiente. Prin urmare, este foarte important sa le diagnosticam cat mai devreme posibil. Iar daca mai aveti inca capusa care va muscat, atunci medicul va putea verifica daca capusa este purtatoare de alte boli si va putea lua cu usurinta masurile necesare de tratament.

Citește și:  Semnificatia culorilor

» Daca descoperiti boala de capuse intr-un stadiu incipient, exista toate sansele sa va vindecati in siguranta, dar daca nu luati in seama la timp muscatura de capusa si nu o tratati din faza incipienta, atunci puteti ajunge la complicatii destul de grave.

Ce ar trebui sa fac daca nu am reusit sa scot toata capusa?

» Imaginati-va ca v-ati supraestimat capacitatile si nu ati reusit sa scoateti intreaga capusa, iar capul a ramas in interiorul ranii. In acest caz, tratati locul muscaturii cu un antiseptic si cautati cea mai apropiata Camera de Urgenta. Medicul va extrage ramasitele capusei si va va da recomandari despre ce trebuie sa faceti mai departe.