Pe langa faptul ca sunt delicioase, nucile caju au multe beneficii pentru sanatate. Daca le consumi frecvent, apare un efect pozitiv asupra functionarii sistemului cardiovascular si digestiv. Sunt deosebit de populare in tarile occidentale, unde caju sunt incluse in lista alimentelor utile si sanatoase. Nucile pot fi adaugate la aproape orice fel de mancare.
Nutrienti
Putini oameni stiu ca caju sunt de fapt seminte. Contin un numar mare de oligoelemente utile si anume: acizi grasi, fibre alimentare, proteine vegetale, minerale. Contine aproximativ: 22% proteine, 45% grasimi si 23% carbohidrati. Dupa cum puteti vedea, contin mai multe grasimi (majoritatea dintre ele sunt mononesaturate).
Datorita efectului benefic al nucilor asupra procesului metabolic si a functionarii intregului organism, se constata o scadere a riscului de boli cardiovasculare, aparitia tumorilor maligne, diabet si exces de greutate.
Caju beneficii pentru organism
Consumul de nuci caju are multe beneficii pentru sanatate:
- Lupta impotriva bolilor cardiovasculare. In ciuda faptului ca produsul este recunoscut ca fiind bogat in calorii, multe studii confirma efectul pozitiv al nucilor asupra functiei inimii datorita continutului de nutrienti din ele. Odata cu consumul constant de caju, pot fi evitate probleme precum colesterolul crescut, plenitudinea, hipertensiunea arteriala. Impreuna, acest lucru ajuta la prevenirea bolilor de inima, a convulsiilor si a accidentelor vasculare cerebrale.
- Ajuta la combaterea kilogramelor in plus. Consumand saptamanal caju, nu apare o crestere activa in greutate. De fapt, nucile va permit sa mentineti o greutate corporala normala si chiar ajuta la pierderea in greutate, in ciuda faptului ca sunt foarte hranitoare. Cateva bucati de caju dau o senzatie de satietate timp de cateva ore.
- Prevenirea aparitiei bolilor biliare. Consumand regulat nuci, puteti reduce probabilitatea de aparitie a bolii biliare. Pietrele se formeaza ca urmare a intaririi colesterolului, care se acumuleaza in cantitati mari in bila, care apoi se deplaseaza prin sistemul digestiv.
- Previne aparitia unor boli si tumori grave (cancer la ficat, colon si prostata). Daca consumati caju in cantitate potrivita, puteti reduce probabilitatea de a dezvolta cancer.
- Intareste oasele. Nucile contin astfel de minerale utile precum potasiu, calciu si magneziu, care au un efect pozitiv asupra starii oaselor, protejand impotriva demineralizarii. O portie de nuci (30 g) contine aproximativ 15% din necesarul zilnic de vitamine care, atunci cand interactioneaza cu alte minerale, fac oasele mai dense si le satureaza cu substante utile.
- Sprijina activitatea creierului. Activitatea creierului depinde direct de acizii grasi utili. Cantitatea lor suficienta are un efect pozitiv asupra functiei cognitive. De asemenea, imbunatateste starea emotionala, schimbarile de dispozitie dispar.
- Imbunatateste starea pielii. Prezenta aminoacizilor saturati in compozitie afecteaza favorabil starea pielii. Grasimile favorizeaza hidratarea, protejeaza impotriva iritatiilor, eruptiilor cutanate si aparitiei semnelor de imbatranire prematura. Nucile contin cupru, care este implicat in producerea de melanina in par si piele, productia de colagen, responsabil pentru netezimea si elasticitatea pielii.
- Combate durerile de cap. Deoarece nucile au un efect pozitiv asupra functiei creierului, prin urmare, circulatia sangelui se imbunatateste, tensiunea arteriala scade, ceea ce ajuta si la prevenirea durerilor de cap.
Cum sa alegi si sa depozitezi caju
Norma zilnica de caju este de 30 g (1/4 cana). Cel mai bine este sa consumati caju prajit uscat sau crud. Este necesar sa se excluda din dieta nucile prajite in ulei, stropite cu zahar sau alte arome artificiale. Inainte de a cumpara caju la pachet, ar trebui sa va familiarizati cu compozitia. Nu trebuie sa contina zahar, conservanti, elemente chimice.
In comparatie cu alte tipuri de nuci, caju sunt mai stabile deoarece contin mai mult acid oleic.
Produsul trebuie pastrat intr-un recipient bine inchis, intr-un loc intunecat, la o temperatura de +10 …+20 de grade. Le puteti pastra la frigider.
Nucile lor pot fi gasite in diferite forme:
- faina, care poate fi adaugata la aceleasi feluri de mancare ca si faina de migdale. Se asorteaza bine cu faina de cocos. Din ea puteti gati clatite, briose si alte deserturi;
- lapte. Considerata o alternativa excelenta la laptele de cocos si migdale. Continutul de grasime va fi putin mai mare, dar nu contine lactoza si zaharoza;
- unt. Poate inlocui untul de arahide. Produs prin macinarea nucilor.
In cazuri rare, nucile pot provoca reactii alergice, dar pentru multi caju este considerat un aliment sigur si sanatos.
Fii primul care adauga un comentariu!