Nucile braziliene – beneficii si contraindicatii

nuci braziliene

Dupa nume, este usor de ghicit ca nuca braziliana provine din tara cu acelasi nume. Desi creste in toata Valea Amazonului: in Guyana, Venezuela, Bolivia. Acest produs este cunoscut inca de pe vremea indienilor; a fost intotdeauna apreciat pentru gustul sau deosebit si valoarea nutritiva ridicata.

Odata ajunsa pe continentul european, nuca braziliana a starnit un mare interes si dragoste universala. Aceasta este o delicatesa incredibil de gustoasa, iar oamenii de stiinta moderni au reusit sa stabileasca ca este si cel mai util produs alimentar. Oricine are grija de sanatatea sa, vrea sa aiba o silueta tonifiata si o piele frumoasa, va fi interesat de acest aliment.

O cifra incredibila – 1553% din necesarul zilnic de seleniu este continut intr-o mana de nuci braziliene! Adica, cu ajutorul catorva nuci, poti garantat sa te protejezi de o deficienta a acestui oligoelement important.

Beneficiile nucilor braziliene

Banner Ford husa cheie auto webp

Seleniul continut de nucile braziliene joaca un rol important in mentinerea functiei reproductive feminine, asigura cursul corect al sarcinii, protejeaza copilul nenascut de patologiile de dezvoltare si protejeaza glanda tiroida. Dar fiecare fata nu este doar o viitoare mama. Aceasta este, in primul rand, o femeie care isi doreste sa ramana tanara si frumoasa cat mai mult timp. Cum o poate ajuta nucile de brazilia?

Antioxidantii inclusi in compozitia lor lupta impotriva radicalilor liberi, ceea ce inseamna ca acestia ne prelungesc viata.

Vitamina E, care este atat de abundenta in nucile braziliene, este foarte necesara femeilor – este adesea numita vitamina frumusetii si tineretii. Parul stralucitor, pielea elastica si unghiile puternice sunt imposibile fara o cantitate suficienta de vitamina E si, deoarece este solubila in grasimi, este foarte convenabil sa o obtineti din nuci braziliene – au pana la 60% grasime!

Apropo, continutul mare de grasimi al acestor nuci nu poate fi un motiv pentru a refuza sa le foloseasca cei care vor sa slabeasca. Grasimile de nuci braziliene sunt aproape in intregime acizi grasi polinesaturati. Odata ajunse in corpul feminin, acestea reduc nivelul de colesterol „rau” si cresc nivelul celui „bun”. Bineinteles, nu ar trebui sa va rasfatati prea mult cu nucile braziliene: doua sau trei bucati pe zi vor fi suficiente pentru un efect benefic.

Nu doar femeile care doresc sa-si prelungeasca tineretea, ci si reprezentantii sexului puternic carora le pasa de sanatatea lor pot apela la nuca braziliana pentru ajutor. Consumul regulat al acestor nuci creste potenta si imbunatateste calitatea spermei.

Dar sa revenim la nutritie. Nuca braziliana merita introdusa in dieta ta, deoarece acest produs unic are o serie de functii utile:

  • Creste imunitatea datorita participarii seleniului la sinteza macrofagelor, imunoglobulinelor si leucocitelor;
  • Imbunatateste digestia si curata intestinele;
  • Neutralizeaza metalele grele, in special arsenul;
  • Protejeaza integritatea celulelor, prevenind mutatiile genice;
  • Combate radicalii liberi, prevenind imbatranirea prematura si dezvoltarea bolilor cronice;
  • Reduce colesterolul si zaharul din sange, protejand impotriva aterosclerozei si diabetului;
  • Prelungeste perioada de reproducere, atat la femei, cat si la barbati;
  • Previne cancerul si ajuta la depasirea lui pentru cei care sunt deja bolnavi.

Efecte adverse si contraindicatii

Chiar si un astfel de produs util are o serie de dezavantaje si contraindicatii de utilizare. Iata o lista cu motivele pentru care nucile braziliene pot fi daunatoare:

  • Alergia este cea mai frecventa problema. Nu numai la nucile braziliene, ci si la toate nucile, in principiu, multi oameni au alergii severe. Prin urmare, daca ati experimentat o reactie negativa la, de exemplu, arahide, incercati cu mare grija nucile braziliene;
  • Aflatoxina – coaja de nuci braziliene contine o otrava naturala, care in cantitati mari poate distruge ficatul, poate provoca ciroza sau cancer. Legislatia sanitara si epidemiologica a unor tari interzice importul de nuci braziliene fara coaja. Cu toate acestea, o masura atat de dura pare inutila: ​​in primul rand, este putin probabil ca cineva sa roada aceasta coaja dura, absolut lipsita de gust;
  • Bariu – pe langa radiu, nuca braziliana acumuleaza oligoelementul toxic bariu (in 100 g – 85,0% din necesarul zilnic) si strontiu (12,9%);
  • Excesul de seleniu – se poate dezvolta la o persoana din consumul excesiv de nuci braziliene. Principalele simptome: greata, varsaturi, confuzie, inrosirea pielii, miros ciudat din gura, asemanator cu usturoiul, dificultati de respiratie, in cazuri severe – insuficienta renala sau infarct.

O astfel de conditie periculoasa apare doar daca consumati 5000 sau mai multe micrograme de seleniu pe zi pentru o perioada lunga de timp, pentru aceasta este suficient sa mancati aproximativ 50 de bucati pe zi. Amintiti-va ca necesarul zilnic de seleniu al unui adult este de 55 pentru femei si 70 pentru barbati, iar cantitatea zilnica maxima admisa de seleniu este de pana la 300 mcg, care poate fi egala cu 1 pana la 3 nuci.

De asemenea, un exces de seleniu creste riscul de cancer de prostata si diabet.

Cu toate acestea, nu au fost identificate reactii toxice in colturile Amazonului unde nucile de Brazilia si, prin urmare, seleniul, sunt suprautilizate. Dar este mai bine sa evitati posibilele consecinte negative si sa nu abuzati de nucile braziliene.

Daca urmati recomandarile medicilor si mancati 2-3 nuci in fiecare zi, acest lucru va aduce numai beneficii organismului si nu va dauna deloc.

Atentie! Informatiile au doar scop informativ si nu pot fi utilizate pentru autodiagnosticare si tratament. Consultati-va intotdeauna cu un medic specializat!

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*