Functionalitatea caselor ecologice
» Constructiile civile si in special locuintele au fost realizate in ultimele decenii, in cea mai mare parte, din produse industriale realizate in serie, cum ar fi majoritatea materialelor de constructie, acestea fiind realizate in fabrici prin metode industriale. In aceste conditii, este utila abordarea problemei constructiilor in acelasi mod ca si pentru celelalte produse industriale: se incepe intotdeauna prin precizarea problemei care trebuie rezolvata, anume prin indicarea performantelor – cerintelor.
» Conceptul de performanta ajuta proiectarea pentru a concepe constructii cat mai corespunzatoare cerintelor. Orice rezolvare sau solutie este valabila numai daca raspunde ansamblului cerintelor exprimate. Prescriptiile tehnice actuale cuprind din ce in ce mai mult recomandari privind lista tuturor acestor cerinte, ca si nivelul lor, pentru diferite tipuri de constructii civile in care traiesc oameni: locuinte, birouri, spitale, sali publice, institutii de invatamant. Asemenea preocupari au existat intotdeauna in istoria cladirilor, dar abia in ultimii 30-40 ani, o data cu aparitia si dezvoltarea stiintelor constructiilor, aceste recomandari au fost stabilite pe baze stiintifice.
» Pentru cunoasterea cerintelor functionale legate de viata omului in cladiri, stiintele constructiilor fac apel la diverse alte stiinte, printre care si la noua stiinta a ecologiei umane, tot asa dupa cum pentru constructiile agrozootehnice se intrebuinteaza ecologia animala sau a plantelor. Termenul de ecologie, alcatuit din cuvintele grecesti oikos – casa si logos cuvant, studiu, reprezinta un grup de discipline, care se ocupa cu studiul inter-relatiilor dintre organisme si modul lor de viata, biotic si abiotic, tinand seama de mediul inconjurator.
» Se pot distinge diferite cerinte functionale rezultate din viata fiziologica, psihologica si economica a locatarilor si anume:
- cerinte psiho-fiziologice, ca: acustica, higrotermica, puritatea aerului, iluminatul si calitatea luminii, radiatiile, ambianta sociala, estetica, siguranta structurilor la actiuni mecanice, la paza contra incendiilor si a raufacatorilor, accesul de la calea de comunicatie;
- cerinte sociologice privind adaptarea spatiului de locuit si a ansamblului constructiei la viata individului si a familiei sau in interesul colectivitatii: evolutia cerintelor, reglementari sociale, nivelul sonor, vicierea sau poluarea aerului si a apei, tinand seama de istoria sa si de zona geografica in care sunt realizate constructiile;
- cerinte economice, care se pot imparti in cerinte economice propriu-zise, cum ar fi costul si indicii tehnico-economici, si in exigente de durabilitate.
» Cerintele psiho-fiziologice si sociologice sintetizeaza ansamblul cerintelor privind aptitudinea cladirilor pentru a fi locuite, pe scurt conditiile de locuibilitate care determina siguranta, confortul si durabilitatea.
» Unele cerinte se pot exprima prin valori absolute ca, de exemplu, continutul de oxid de carbon din aerul care se respira, Alte cerinte, denumite cerinte de confort care sunt legate de educatie, traditie, de posibilitatea si mijloacele materiale, nu se pot exprima decat prin valori relative fata de o valoare etalon. In general, prescriptiile tehnice din diferite tari prevad trei niveluri de confort: modest, mediu si superior, considerate azi ca suficiente pentru majoritatea cerintelor functionale. Asociatia americana de sanatate considera patru niveluri: a nu muri, a nu fi bolnav, a fi in conditii de munca eficace si a fi in conditţii agreabile.
» De asemenea, trebuie cunoscute principalele date exterioare cu privire la mediul inconjurator si anume:
- date naturale, cum sunt cele climatice: temperatura si inghetul, higrometria, vantul, insorirea sau nebulozitatea, ploaia sau zapada, datele geotehnice si seismice;
- date impuse de prezenta si actiunea omului in aglomeratie: nivelul acustic exterior, vicierea atmosferica, fenomene luminoase jenante, evacuarea apelor menajere si a gunoaielor.
» Pe de alta parte, orice cladire nu poate corespunde cerintelor din categoria sa, daca nu sunt respectate conditiile normale de buna exploatare.
» Cerintele functionale, datele exterioare si conditiile de exploatare reprezinta ansamblul elementelor a caror rezolvare stiintifica este necesara pentru conceptia de ansamblu a constructiei. Cerintele functionale pentru diferite tipuri de constructii indicate in prescriptiile oficiale se imbunatatesc odata cu ridicarea generala a nivelului de viata sociala, in functie de posibilitati si se completeaza odata cu dezvoltarea generala a stiintelor.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii
Fii primul care adauga un comentariu!