Olane si tigle ceramice

acoperis din tigla ceramica

Ceramica in constructii

» Olanele din argila arsa, pentru cosuri se fabrica cu diametrul interior de 140pana la 200mm, grosimea de 9-10mm si lungimea de 200 mm.

» Ele se confectioneaza pe cale manuala, arse in cuptoare de camp, sau pe cale mecanica, in fabrici. Acestea din urma sunt mai bine arse, mai netede si mai rezistente.


» Tiglele se fabrica din argila nisipoasa. Pasta trebuie sa fie bine framantata si curatita de corpuri straine (pietris, piatra de var, gips) cu mai multa grija ca la caramizi.

» Tiglele se modeleaza si se preseaza in prese speciale.

» Deoarece tiglele sunt intrebuintate la invelitori, ele trebue sa reziste mai bine la inghet (sa nu fie gelive), sa nu crape, sa nu fie poroase, sa fie impermeabile (sa nu lase apa sa treaca prin ele), sa fie bine arse si cu forma cat mai regulata, pentru a nu lasa goluri prin care ar putea patrunde ploaia sau zapada.

» Olanele pentru invelitoare se intrebuinteaza in cazul acoperisurilor cu panta foarte mica. Ele se confectţioneaza pe cale manuala sau mecanica.

» Alegerea pamantului, modelarea, uscarea si arderea se fac la fel ca in cazul tiglelor.

» Olanele trebue sa aiba fetele netede. Lovite cu un corp tare, ele trebue sa aiba un sunet clar, aproape metalic. Deasemenea ele trebue sa aiba culoarea uniforma, structura omogena, sa reziste bine la inghet si sa fie impermeabile.

» Cel mai bun pamant” pentru fabricarea materialelor ceramice se regaseste in Dobrogea. Olanele, numite si olane turcesti, se confectioneaza acolo manual, intrebuintandu-se pe scara intinsa la invelirea cladirilor din aceasta regiune.

 

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii



 

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.