Ce inseamna organizarea de santier la o constructie?
» Santierul de constructii, sau montaje constructive, este unitatea organizatorica de baza a unei firma de constructii si montaj. Acesta se organizeaza de obicei pe principiul gruparii teritoriale a mai multor obiective de investitii, astfel incat sa li se poata asigura o conducere operativa.
» Organizarea de santier pentru realizarea unei noi cladiri solicita rezolvarea unor probleme care se refera la asigurarea conditiilor pentru desfasurarea activitatii de baza. Asadar, este necesara realizarea unor spatii de depozitare a materialelor, a unor spatii de cazare (in cazul in care trebuie sa cazati muncitorii), si a unor spatii tehnice de dulgherie si fierarie.
» Deasemenea va trebui sa rezolvati, macar temporar, problema utilitatilor:
- apa – pe care o veti folosi in prepararea unor betoane manuale, mortare, adezivi si alte materiale de constructii ce necesita apa in punerea lor in opera. Aceasta utilitate o puteti rezolva prin:
- bransarea la reteaua de apa locala, daca o aveti in zona;
- printr-un put forat de mica adancime dotat cu un sau o ;
- bazin de apa sau cisterna pe care sa o alimentati din alta sursa externa.
- energia electrica – necesara pentru punerea in functiune a majoritatii sculelor din domeniul constuctiilor. Aceasta utilitate o puteti rezolva printr-un bransament specific pentru organizare de santier, ce-l puteti obtine de la firma distribuitoare de energie electrica din zona, sau printr-un de minim 3kW;
- canalizarea – necesara pentru muncitori, o puteti rezolva printr-un WC temporar legat la reteaua stradala, la o fosa septica/bazin vidanjabil, sau mai nou puteti folosi un WC ecologic tip container care este si vidanjabil.
» Trebuie sa aveti in vedere, realizarea unei cai de acces catre santier, in cazul in care aceasta nu exista, pentru accesul usor al utilajelor de constructii si al masinilor ce vor aproviziona santierul cu materiale de constructii. De exemplu costul de achizitie a materialelor de zidarie va fi mai mare in cazul in care TIR-urile nu vor avea acces la santierul dvs., deoarece transportul se va realiza cu masini mai mici in mai multe transe si drept urmare costuri mai ridicate la pretul final.
» Va recomandam imprejmuirea, macar temporara cu un sistem de gard ieftin: spalieri + sarma ghimpata, si instalarea unui paznic insotit de un caine macar pe timp de noapte.
» Pentru ca lucrarile pe santier sa se desfasoare in conditii optime trebuie sa fie bine organizate. In acest scop se elaboreaza proiecte de organizare a executiei lucrarilor, care cuprind masurile pentru asigurarea din timp a materialelor, a utilajelor si a fortei de munca, precum si masurile necesare ca lucrarile sa se poata executa in ordine tehnologica.
» Nu uitati de panoul de identificare al santierului, cu dimensiunile de 60x90cm, ce este obligatoriu conform Legii 50/1991, in care va trebui sa specificati urmatoarele detalii:
- datele de identificare si adresa obiectivului;
- beneficiarul investitiei;
- proiectantul general;
- firma de constructii ce va executa lucrarea sau regie proprie;
- numarul autorizatiei de construire;
- data inceperii lucrarilor;
- termen de finalizare a lucrarii;
- imaginea viitoarei cladiri.
Fii primul care adauga un comentariu!