Otel beton in constructii

fier beton fasonat pentru constructii

Ce este otelul?

» Otelul este un material feros cu un procent mic de carbon (sub 1,7%). Se obtine prin topirea fontei, care pierde astfel o parte din carbon.

» In ruptura proaspata, culoarea otelului este albastruie-inchisa. Ruptura este neteda si lucioasa. Otelul este elastic, adica dupa indoire capata forma pe care a avut-o, daca forta cu care este indoit nu este prea mare, pentru a-l rupe. Incalzit, otelul se poate forja, lucrandu-se cu ciocanul. Este maleabil, adica poate fi tras in foi subtiri. Este ductil, adica poate fi tras in bare sau in sarma. La cald se poate suda cu otel.

» Varul sau ipsosul ataca otelul. Deaceea cand vine in contact cu mortarul de var sau ipsos (la legaturi in ziduri), otelul trebue ferit de rugina, vopsindu-se cu rosu de plumb sau grund. Cimentul nu ataca otelul.

» Otelul intrebuintat in constructii trebue depozitat sub soproane, spre a fi ferit de rugina. El se sorteaza si se eticheteaza pe dimensiuni.

Forme si dimensiuni comerciale ale otelului

» Otelul rotund pentru beton armat (otel beton) este un otel laminat la cald. El se foloseste la executarea armaturilor necesare pentru elementele de constructie din beton armat.

» Otelul rotund se fabrica in grosimi incepand de la 5mm diametru si mergand pana la 40mm diametru. Barele mai groase de 12-16mm se transporta in legaturi, cele sub aceasta grosime in colaci.

» Otelul lat este un otel tras sau laminat la cald, avand sectiunea dreptunghiulara, de 12-140mm latime si 5-50mm grosime.

» Benzile de otel (otel balot) se intrebuinteaza la intarirea roabelor sau legarea dulapilor de schelarie, pentru a nu crapa.

» Latimea otelului balot este de 20-100mm, iar grosimea de 1-40mm.

» Otelul profilat este fabricat cu sectiuni de diferite forme: T, dublu T, U, semirotund, cornier cu aripi egale, cornier cu aripi neegale, precum si alte profile speciale pentru tamplaria metalica.

» Suruburile pentru lemn se intrebuinteaza de dulgheri si tamplari pentru a lega diverse piese de lemn.

» Niturile sunt piese speciale care leaga tablele sau profilele de otel.

» Buloanele se confectioneaza din otel rotund. Ele sunt alcatuite dintr-o tija filelata si o piulita. Capul bulonului si piulita pot fi patrate.

» Buloanele au lungimi si diametre variabile. Unele buloane au form speciala si servesc la ancorarea in beton.

» Scoabele se confectioneaza din otel rotund, patrat sau lat.

» Cuiele au diferite forme si dimensiuni, dupa lucrarile la care se intrebuinteaza. Ele se fabrica astfel:

  • cuie obisnuite, avand lungimea de la 7mm (tintisoare) pana la 18cm si grosimea intre 0,8mm si 5mm;
  • cuie de sindrila (sita), cu lungimea de 5,5cm sau 6cm;
  • cuie cu capul mic, pentru tamplarie;
  • cuie scurte cu capul lat, pentru tabla;
  • cuie cu capul intors (cu cioc), necesare la baterea rabitului;
  • scobite, cu aceleasi intrebuintari ca si cuiele cu capul intors.

» Cuiele se noteaza cu doua numere. De exemplu: cuie de 28/50, adica groase de 2,8mm si lungi de 50mm.

» Sarma se clasifica astfel:

  • sarma tare (mata, lucioasa, aramita, zincata);
  • sarma moale (neagra, alba, zincata).

» Cea mai folosita in constructii este sarma neagra, numita si sarma arsa. Fiind moale, se intrebuinteaza la legarea armaturilor betonului armat si a cofrajelor. Cofrajele se leaga cu sarma de 2mm, iar armaturile cu sarma de 1,2mm.

» In constructii se foloseste si sarma zincata (galvanizata). Aceasta se obtine prin zincarea sarmei negre. Ea serveste la confectionarea ciururilor, a panzei de rabit. Find zincata, nu rugineste in contact cu varul, cimentul sau ipsosul.

» Sarma ghimpata se fabrica din sarma de otel moale, neagra sau zincata, impletita cu masini speciale.

» Tabla zincata se fabrica din otel laminat. Ea este acoperita pe amandoua fete cu un strat de zinc. Se prezinta sub forma de foi dreptunghiulare, de dimensiuni diferite si grosimi de 0,26-1mm, avand fetele drepte, netede, fara ondulatii.

» Este intrebuintata la executarea jgheaburilor, a burlanelor si a invelitorilor.

» Rabitul este o plasa de sarma zincata, tesuta sub forma de ochiuri. Serveste la executarea suprafetei de suport pe care se tencuieste, la tavane sau la astuparea tevilor montate in ziduri.

» Sarma folosita pentru confectionarea rabitului are diametrul de 0,6-0,7mm. Rabitul are ochiurile de 15-20mm.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii



Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.