Paianta – Totul despre case din paianta

constructie case din paianta

Definitie paianta

» Deoarece am primit foarte multe intrebari despre subiectul “case din paianta“, am decis sa realizam un nou articol documentat despre acest subiect. Deci, ce este paianta?

» Pentru cei care inca nu stiu deja, sau sunt prea tineri sa fi auzit sau sa fi vazut, paianta este un sistem constructiv de realizare a peretilor unei case. Peretii din paianta au la baza un schelet realizat din lemn care se vor umple cu diverse materiale constructive asa cum vom vedea in continuarea articolului.

Zidarie de paianta

» Peretii din paianta sunt realizati dintr-un schelet din lemn care se completeaza cu umplutura din diferite materiale, cum ar fi: pamant, caramida, piatra sau chiar si rumegus.

» Cu acest sistem, care este unul destul de vechi, se obtin zidarii ieftine si usoare, care satisfac cerinte minime de rezistenta si izolare.

» Scheletul se executa din lemn rotund sau ecarisat. Acesta este alcatuit din doua elemente orizontale denumite talpa si cosoroaba, intre care vin montati stalpii verticali. Pentru o mai buna intarire a structurii se vor folosi si cateva contravantuiri dispuse in diagonala.

structura casa din paianta csd

» Este absolut necesar ca scheletul sa fie extrem de solid inainte de a fi umplut. In aceasta idee, la peretii cu dimensiuni mari se vor monta fie 2 contravantuiri incrucisate, ori o singura diagonala bine intarita cu stalpisori verticali sau cu grinzisoare orizontale.

» Cand vorbim de case din paianta, cele mai importante zone constructive sunt colturile care trebuie executate din stalpi puternici din lemn de esenta tare.

» Ca orice alt schelet de casa, acesta trebuie prevazut cu goluri pentru usi si ferestre. Acestea se realizeaza prin intermediul unor grinzi si a unor stalpi intermediari.

» Pentru o executie mai usoara si o incarcare egala a peretilor este indicat ca panourile care alcatuiesc scheletul sa fie cat mai egale posibil.

Constructii case din paianta

» Constructiile din paianta nu se aseaza niciodata direct pe pamant. Este indicat ca acestea sa fie asezate pe un soclu realizat din beton, zidarie de caramida sau piatra, si care sa aiba cel putin 50 de cm inaltime de la sol.

» Soclul are rolul de a proteja structura din lemn de actiunea umezelii care ar putea afecta destul de grav intreaga constructie. Adancimea soclului va fi de cel putin 90 de cm in pamant astfel incat sa se respecte adancimea minima de inghet.

» Umplutura peretilor se poate executa din diverse materiale, una din cele mai simple si utilizate in mediul rural fiind umplutura de pamant, facuta sub diverse forme, cei mai cunoscuti fiind valatucii din argila si paie uscati la soare. Acestia au o forma rotunjita si se zidesc cu ajutorul unui mortar de argila.

» Pentru o rezistenta mai mare, umplutura de pamant se completeaza cu pietre sau cu colturi de caramida.

forma chirpici

» In acelasi mod se realizeaza si umplutura cu caramizi nearse, sau chirpici cum li se mai spune in popor. Acestia au forme regulate si sunt putini mai mari decat caramida clasica plina.

» Prin alte zone, localnicii bat leaturi pe scheletul casei si intre leaturi pun direct lut amestecat cu paie, iar la final finiseaza suprafata cu ajutorul unei compozitii realizate din lut, paie fine si balega de cal.

Paianta din zidarie de caramida sau piatra

» Un alt sistem de umplutura este acela din zidarie de caramida sau de piatra. Cand se realizeaza o astfel de umplutura, este necesat ca fiecare panou al scheletului sa aiba macar o contravantuire.

» Caramizile se zidesc fie pe muchie fie pe lung. In locurile de imbinare cu scheletul caramizile se vor ciopli.

» Cand umplutura se face din piatra bruta, pe ambele parti ale scheletului se vor aplica sipci care sa sustina zidaria. Pentru zidire este indicata folosirea unui mortar de var si ciment care este mai rezistent la umezeala fata de cel din ipsos.

» Completarea scheletului unei case din paianta mai poate fi realizata si cu scanduri batute pe ambele parti, iar la interior cu umplutura realizata din rumegus, care are un bun rol izolator termic.

Avantaje case din paianta

Desi casele din paianta sunt o amintire din trecut, trebuie sa recunoastem ca la vremea lor au avut si ele avantajele lor, fiind una din cele mai ieftine solutii pentru a construi o casa naturala:
  • se construiau cu materiale ieftine si la indemana;
  • bune izolatoare termice, atat iarna cat si vara;
  • se construiau in regie proprie, de obicei se faceau in familie;
  • la final rezulta o casa ecologica.

Consolidare si renovare casa paianta

» Deoarece multe persoane nu-si pemit sa faca o casa noua, recurg la varianta de a consolida o casa veche fie ea si din paianta.

» Pentru a putea renova o casa din paianta va trebui sa tinenti cont de urmatoarele sfaturi.

» In primul rand va recomandam sa chemati un inginer constructor care sa constate starea structurii casei si daca se mai poate interveni la ea sau nu, pentru a nu baga bani degeaba in renovarea acesteia.

» Iata cateva din cele mai dese intalnite operatiuni care se regasesc la consolidarea unei case din paianta:

  • schimbarea talpii vechi si turnarea unei din beton (aceasta procedura se face pe bucati din metru in metru);
  • decopertarea fatadei prin indepartarea tencuielii vechi pana la leaturi, caramida, sau chirpici;
  • consolidarea fatadei cu ajutorul plasei sudate prinsa de leaturi si a unui mortar aplicat peste intreaga suprafata (procedeu asemenator cu torcretarea);
  • retencuirea peretilor interiori;
  • refacerea tavanelor;
  • reconditionarea sau schimbarea tamplariei;
  • hidroizolarea pardoselilor interioare;
  • refacerea si hidroizolarea soclului;
  • refacerea trotuarelor.

1 Comment

  1. Casele astea sunt interesante dar acelea mai vechi nu supravețuiesc cum trebuie, de exemplu o casă care am descoperit că este al strămoșilor mei construită din paiantă nu mai are pereții așa drepți ca mai de mult.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.