Afla totul despre panselute
Cuprins:
» Panselute sau viola – flori indragite de gradinari, care creeaza un covor multicolor si catifelat. Gama caracteristica de nuanta a acestei flori este galben-violet. Pana in prezent, se cunosc aproximativ 200 de soiuri, fiecare dintre ele putand deveni un decor minunat pentru gradina voastra.
» Petalele panselutelor sunt absolut spectaculoase. Schema de culori este saturata in masura in care chiar si in fotografii aceste flori arata foarte frumos. Mugurii infloresc la inceputul primaverii, de indata ce vremea se incalzeste.
» In functie de soi, tulpina creste de la 10 la 35 cm, la soiurile hibride individuale, pot atinge 45 cm. Numeroase radacini laterale de tip fibros se potrivesc strans cu radacina principala a tijei.
» Frunzele inferioare sunt destul de mari, stau pe petiolele alungite, placile superioare ale frunzelor sunt sesile, usor alungite.
» Florile sunt solitare, variaza intre 6 si 10 cm in diametru si pot produce un miros usor perceptibil, placut. Corola include 5 petale, de obicei cea inferioara este nepereche, mai mica decat celelalte 4 si difera in culori.
» Panselutele sunt plante perene, dar, de obicei, sunt cultivate in conformitate cu tehnologia agricola a unei culturi de doi ani.
Tipuri de panselute
» Toate soiurile de panselute sunt impartite in 2 grupuri:
- cu flori mari – diametrul lor este de 10 cm;
- cu flori mici – diametrul de aproximativ 6 cm.
» Paleta de culori distinge:
- soiuri monocrome;
- formate din doua culori;
- cu pete de contur si dungi.
» Panselutele sunt reprezentate de mai mult de 15 categorii de culturi, care variaza semnificativ in ceea ce priveste culoarea, dimensiunea, forma, rezistenta la inghet si timpul de inflorire.
» Panselute curgatoare: sunt populare in gradinaritul vertical. Se cultiva in ghivece si containere agatate. Florile au marimea de aproximativ 5 cm. Lastarii cresc pana la 25-35 cm. Prima floare apare in luna Mai si tine pana la inceputul toamnei. Cand este plantata din rasaduri in februarie, infloreste in primul an. Cultura este rezistenta la inghet, ii place solul bine umezit si lumina soarelui.
Cum se planteaza panselutele?
» Inainte de plantarea panselutelor, ar trebui sa determinati soiul si sa alegeti cel mai bun loc pentru ele. Majoritatea gradinarilor prefera soiuri de diferite dimensiuni – cele cu flori mici sunt mai rezistente, iar cele cu flori mari arata grozav intr-un covor de flori.
» Cel mai bine este sa alegeti zone deschise pentru viola, astfel incat accesul la lumina solara sa fie de cel putin 6-7 ore pe zi.
» Tipul de sol – pentru panselutele tricolore, aveti nevoie de sol fertil, drenat, neaparat fertilizat pentru a satura radacinile florii cu toti nutrientii necesari. Solul uscat si cel cu pietre nu este potrivit pentru aceasta planta.
» Umbrire – aici este preferabil sa alegeti un „teren de mijloc”. Deci, atunci cand floarea ramane intr-o umbra densa constanta, incepe degenerarea acesteia, dar in acelasi timp soarele puternic poate distruge aceasta floare.
» Tehnologia de plantare este simpla – semintele sunt distribuite pe solul pregatit, apoi acoperite usor cu nisip sau vermiculit. Nu germineaza la lumina, asa ca se acopera pentru a crea efectul unei sere. Nu uitati sa aerisiti „sera” in fiecare zi, altfel plantele iubitoare de frig, sub un astfel de adapost, se vor coace pur si simplu.
» Dupa o luna, puteti culege rasaduri si replanta in ghivece. Cand temperatura aerului de afara atinge 5 grade, puteti duce plantele tinere la aer curat – acest lucru le va ajuta sa se adapteze mai repede la cresterea in zonele deschise, in viitor.
» In ciuda faptului ca viola apartine unor culturi destul de nepretentioase, plantarea acesteia are o serie de reguli, a caror respectare determina splendoarea infloririi ulterioare:
- solul, inainte de plantare, trebuie afanat si umezit putin;
- rasadurile trebuie amestecate cu nisip inainte de plantare, altfel densitatea de insamantare va fi prea intensa si neuniforma;
- semintele nu trebuie ingropate prea mult, stratul de nisip trebuie sa fie minim, superficial;
- udarea se realizeaza, cel mai bine, prin picurare sau printr-o strecuratoare, altfel semintele pot fi pur si simplu, spalate cu apa;
- in prima saptamana, recipientul cu seminte este pastrat intr-un loc intunecat, si apoi transferat in camere usor mai luminate.
Panselute – ingrijire
» Cresterea panselutelor nu este deosebit de dificila. Tot ceea ce au nevoie este solul fertil, cu un drenaj bun si un loc deschis, la soare. Indiferent de clima, pamantul ar trebui sa aiba o rezistenta ridicata la apa, deoarece in conditiile in care se imbolnaveste solul, planta putrezeste. Daca calitatea solului este indoielnica, plantati panselute curgatoare in ghivece.
» Pentru hranire, este mai bine sa folositi compost, precum si compusi minerali cu un continut ridicat de potasiu, fosfor si o cantitate mica de azot.
» Daca doriti ca panselutele sa infloreasca cat mai mult timp, trebuie sa eliminati toate florile ofilite.
» Daca ati plantat viole in septembrie-octombrie, atunci trebuie sa le pregatiti de iarna. Este foarte important, in aceasta perioada, sa eliminati efectele nocive ale vantului si ale umiditatii ridicate. Plantarea trebuie efectuata cu o luna inainte de aparitia inghetului, altfel radacinile nu se vor putea adapta.
» Acoperirea cu un strat de zapada este un adapost foarte bun pentru panselute, dar daca iarna s-a dovedit a fi fara zapada, atunci trebuie sa le acoperiti cu ramuri de conifere sau ramuri de molid.
Panseluta – ca planta de camera
» Viola este adesea folosita ca floare de camera. Infloreste, cel mai bine, pe balcoane deschise situate in partea de sud, est sau vest. Unii, cultiva culturi pe pervazuri obisnuite, dar acest lucru este posibil numai daca fereastra este deschisa in mod constant – baza pentru o cultivare a culturilor de gradina in camera, este o cantitate suficienta de aer curat si lumina.
» Orice vas trebuie sa aiba, in mod necesar, gauri mari de scurgere. Cert este ca radacinile panselutelor au o predispozitie la putrezire, asa ca in partea de jos trebuie sa existe un strat mare de pietricele grosiere, cioburi de caramida sau argila expandata, cu grosimea de cel putin 2-3 cm.
» Amestecul de sol, turnat deasupra, trebuie sa fie caracterizat prin permeabilitate ridicata a apei si a aerului.
» La plantarea in ghivece de flori, intre fiecare tufa, trebuie mentinuta o distanta de 15-20 cm.
» Cand cresteti panselutele in casa, este extrem de important sa monitorizati frecventa de udare – vara, cu aer uscat, trebuie sa se faca de doua ori pe zi (dimineata si seara).
» In perioada calda, panselutele isi pot pierde efectul decorativ. De obicei tulpinile lor incep sa se ingalbeneasca si sa cada, inflorirea devine rara, iar florile in sine sunt reduse semnificativ ca marime. Intr-o astfel de situatie, violele trebuie taiate la o treime din lungimea tulpinii. Daca tufisul si-a pierdut complet frumusetea, atunci taierea se efectueaza la o inaltime de 5-6 cm de la radacini (in timp ce frunzele ar trebui sa ramana). Dupa cateva saptamani, viola formeaza lastari noi si incepe sa infloreasca.
Pret Bulbi si Seminte Panselute!
Inmultirea panselutelor
» Semintele de paseluta sunt pastrate doar doi ani, dupa care pierd germinarea. Cand cumparati material de plantare intr-un magazin, ar trebui sa acordati atentie datei de expirare a semintelor. Cu cat este mai mica, cu atat mai bine.
» Pentru ca panselutele sa infloreasca primavara urmatoare, semintele se planteaza vara (in iulie).
» Este obligatoriu sa respectam regulile de zonare a florilor din diferite soiuri. In caz contrar, are loc polenizarea incrucisata, iar anul viitor plantele vor arata putin diferit – uneori deloc asa cum isi doresc proprietarii.
» Putini oameni stiu ca panselutele anuale si perene pot fi cultivate prin butasi. De obicei, in al doilea sezon, florile devin mai mici si necesita reinnoire. In aceasta perioada, planta are nevoie de udare abundenta, de preferinta folosind biostmulante. Daca vara este uscata, atunci butasii se tin sub o pelicula, deoarece in aceasta etapa este important sa se mentina o umiditate constanta a stratului superior al pamantului.
» De obicei, ramurile cresc foarte repede, dau radacini cu drepturi depline, si deja toamna panselutele vor putea inflori.
® Citeste si: Flori de gradina care infloresc tot anul!
Concluzie
» Deci, daca doriti o curte plina de flori multicolore care sa va incante privirea, puteti opta pentru plantarea panselutelor. Sunt foarte usor de plantat si ingrijit, trebuie doar sa le oferiti putina pasiune si dragoste!
Comentarii recente