Patlagina planta medicinala
Cuprins:
» Chiar si cei mai tineri dintre voi poate au auzit despre beneficiile patlaginii. Proprietatile minunate si uneori magice, ale folosirii de sirop de patlagina sunt mentionate chiar si in basmele populare. Poate parea ca aceasta planta, asemanatoare cu o buruiana banala, nu merita o asemenea atentie. Dar, in realitate, aceasta iarba modesta, in compozitia si caracteristicile sale unice, este de multe ori superioara altor reprezentanti ai lumii plantelor.
» Patlagina este o planta perena din specia erbaceelor, atingand o inaltime maxima de 40 de cm, cu tulpina aeriana, frunze ovale, late sau inguste, in functie de specie, iar inflorescenta constand intr-un spic lunguiet de forma cilindrica. Din cadrul acestei plante, in medicina naturista se folosesc doar frunzele, acestea avand proprietati terapeutice deosebite.
» Compozitia patlaginii este o formula chimica care include atat elemente simple, cat si compusi complecsi. In total, exista cateva zeci de componente, deci notam doar principalele substante active. Printre ele:
- Complex-ul de vitamine continut este format din: acidul ascorbic (vitamina C), retinolul (vitamina A), vitamina K;
- Bioflavonoizi – apigenina si luteolina, care sunt antioxidanti puternici.
- Tanin in proportie de 6,5%;
- Minerale – magneziu, fier, zinc si potasiu;
- Acizi organici – peste 1% acid silicilic si o cantitate de acizi carboxil fenolici;
- in jur de 5% mucilagii de polizaharide;
- Ulei volatil, care face fata cu succes rolului de distrugator a bacteriilor patogene si a virusurilor.
Patlagina beneficii
» Proprietatile vindecatoare ale patlaginii, au fost utilizate in mod activ, inca din cele mai vechi timpuri. Astfel de medicamente au fost folosite pentru a trata racelile si bolile mai grave, cum ar fi ulcerele.
» In medicina moderna, produsele pe baza de patlagina au fost, de asemenea, utilizate pe scara larga. Industria farmaceutica produce o serie intreaga de produse naturiste si medicamente eficiente pentru a trata un numar mare de boli.
» In lista proprietatilor vindecatoare pentru care patlagina a devenit celebra, sunt urmatoarele actiuni terapeutice:
- un foarte bun antiinflamator;
- remediu impotriva sclerozei;
- efect diuretic;
- efect expectorant;
- un bun emolient;
- un foarte bun hemostatic oprind usor hemoragiile;
- efect laxativ;
- un bun cicatrizant;
- efect hipotensor;
- inlatura senzatiile de mancarime.
» La aceste efecte se poate adauga capacitatea patlaginii de a regla nivelul de zahar si de colesterol, precum si de a stimula producerea de enzime digestive.
» Recent, oamenii de stiinta au dovedit stiintific, ca patlagina are proprietati anti-cancerigene. Se recomanda, adesea, preparate din aceasta planta, pentru a reduce efectele secundare la pacienti dupa sedintele de chimioterapie si tratamentul cu radioizotopi.
Ce afectiuni trateaza patlagina?
» Produsele pe baza de patlagina pot avea efecte benefice pentru o gama de afectiuni interne cum ar fi:
- hemoragii uterine: se vor realiza cure pe termen lung din cate o lingurita de pulbere de patlagina amestecata cu pulbere de coada soricelului, de 4 ori pe zi, consumate inainte de a manca;
- hipertensiune: se vor realiza cure pe termen lung din cate o lingurita de pulbere de patlagina, de 4 ori pe zi, consumate inainte de a manca;
- pentru arterioscleroza si hipercolesterolemie se vor face acelasi tip de cura ca si la hipertensiune;
- pentru tratarea laringitelor, faringitelor si a tusei se recomanda mestecarea de 2 ori pe zi a unei lingurite de pulbere din frunza de patlagina, acest lucru contribuind la calmarea si regenerarea tesuturilor afectate. Tot pentru aceste afectiuni se mai poate folosi sirop de patlagina in combinatie cu miere de albine.
- astm sau bronsita: se vor realiza cure pe termen lung din cate o lingurita de pulbere de patlagina amestecata cu pulbere de Trei Frati Patati, de 4 ori pe zi;
- in cazul problemelor gastrice este recomandat sa beti ceai de patlagina cu o concentratie de 1 lingura de patlagina la o cana de apa fierbinte;
- pentru ulcer gastric sau duodenal este indicata o cura de 5 lingurite de pulbere de patlagina pe zi, acesta ajutand la calmarea si cicatrizarea zonelor afectate;
- patlagina este indicata si in tratarea furunculozei prin folosirea de infuzie de patlagina;
- patlagina mai poate fi folosita ca adjuvant si impotriva febrei, iritatii de colon, infectii renale, icter, herpes si eczeme.
» Asa cum am vazut mai sus, patlagina poate trata o gama destul de variata de afectiuni interne, insa aceasta este la fel de buna si pentru diverse afectiuni externe, cum ar fi:
- acnee: se realizeaza o infuzie combinata din patlagina si coada soricelului si se realizeaza spalari ale zonelor afectate de acnee;
- zona-zoster: pentru aceasta afectiune va trebui sa folositi un preparat realizat din patlagina, sunatoare si menta in raport egal. Apoi compozitia se va aplica sub forma de cataplasme pe zonele dureroase afectate de zona-zoster;
- tot cu ajutorul cataplasmelor cu crema de patlagina se pot vindeca intepaturile de insecte: tantari, paianjeni, albine;
- un efect foarte rapid si benefic, il are patlagina in tratarea conjunctivitei, punandu-se comprese pe ochi cu infuzie de patlagina.
Moduri de utilizare si preparare a patlaginei
Infuzie de patlagina
» Pentru prepararea infuziei sunt potrivite materiale vegetale proaspete sau parti uscate ale plantei. Medicamentul este preparat in urmatoarea secventa:
- Daca se folosesc frunze proaspete, acestea trebuie spalate si uscate bine. Este indicat sa le macinam. Dupa aceasta, turnati o lingura de materii prime in ceainic si adaugati un pahar cu apa fiarta (95 grade). Inchideti vasul bine cu un capac, astfel incat solutia sa fie infuzata. Dupa un sfert de ora, strecurati compozitia, apoi luati conform indicatiilor.
- A doua metoda este folosirea unui termos. Astfel, schema este: 4 linguri de planta medicinala la un litru de apa clocotita. Dupa o ora de infuzie, medicamentul poate fi baut.
Decoct de patlagina
» Procesul de preparare a unui decoct nu difera prin complexitate. In acest scop, este mai bine sa folositi vasuri emailate. Mai intai trebuie sa turnati un pahar de apa in recipient, adaugati 3 linguri de iarba uscata tocata, aduceti compozitia la momentul de fierbere si apoi lasati inca 25 de minute la foc mic. Se consuma racit, in doza prescrisa sau utilizati pentru proceduri externe.
Nota: decocturile, precum si infuziile, trebuie preparate zilnic, nu se recomanda pastrarea unor astfel de compozitii pe timp indelungat.
Tinctura de patlagina
» Avantajul medicamentelor pe baza de alcool este ca acestea se pastreaza luni intregi. Tinctura de patlagina se poate face cu votca. Este de preferat sa folositi ierburi proaspete, dar materialul uscat, achizitionat dintr-o farmacie este de asemenea potrivit.
» Se recomanda sa macinam materiile prime, mai intai, cu un blender sau sa trecem printr-o masina de tocat carne, sa strecuram sucul si apoi sa le combinam in proportii egale cu produsul care contine alcool. Perioada de infuzare este de la 10 zile la trei saptamani. Tinctura finita trebuie turnata intr-o sticla cu un dop etans. Cel mai bine este sa pastrati medicamentul intr-un dulap sau in frigider.
Sirop de patlagina
» Exista mai multe moduri de a prepara sirop de patlagina:
- In primul caz, adaugati zahar in sucul proaspat stors al plantei.
- A doua optiune implica utilizarea mierii, ceea ce creste proprietatile vindecatoare ale medicamentului.
» Siropul se prepara numai din iarba proaspata, care este zdrobita cu un blender, iar apoi sucul se strecoara. Se recomanda pastrarea siropului intr-un recipient de sticla pentru cel mult trei luni. Cel mai bun loc pentru depozitarea medicamentului – frigiderul.
Lotiune de curatare a tenului
» Acest produs de ingrijire zilnica este potrivit pentru pielea problematica. Pentru a pregati compozitia, veti avea nevoie de:
- alcool – 20 ml;
- patlagina uscata (poate fi inlocuit cu frunze proaspat culese) – 2 linguri;
- apa – 1/2 cana.
» Daca este culeasa proaspata, patlagina trebuie mai intai sfaramata. Apoi acoperiti materiile prime, pentru jumatate de ora cu apa clocotita, strecurati si amestecati cu alcoolul. Depozitati lotiunea intr-un loc racoros. Tratati zonele cu probleme de doua ori: dimineata si seara.
» Pentru a pregati un demachiant, puteti lua suc de iarba amestecandu-l cu votca diluata intr-un raport 1: 1 cu apa.
Patlagina pentru copii
» Orice tip de tratament pentru copii are anumite limitari. Terapia la domiciliu cu plante medicinale nu face exceptie. Patlagina face parte din multe medicamente alternative pentru tuse, dar le puteti da copilului numai dupa trei ani. De la aceasta varsta, este permis tratamentul cu sirop de patlagina.
» Ceaiurile de patlagina pot fi administrate in scop terapeutic, in cistita acuta, la copii dupa 5 ani. Pentru a neutraliza gustul amar al unor astfel de bauturi, puteti adauga putina miere, daca copilul nu este alergic.
Important! Copiilor care sufera de diabet zaharat si dermatita atopica nu trebuie sa li se administreze sirop de patlagina.
Ceai de patlagina
» Ceaiul se prepara din seminte uscate. Pentru o cana este suficient sa luati o lingura de seminte, turnand peste ele apa clocotita. Dupa jumatate de ora, puteti bea ceaiul. Expertii recomanda impartirea intregului volum in trei doze. Pe langa samanta plantei, pentru prepararea ceaiului medicinal, puteti folosi radacini si frunze uscate. In orice caz, se aplica schema – o lingura de materii prime per pahar de apa. Daca doriti sa obtineti o bautura concentrata, atunci portiunea de material vegetal este dublata.
Sfat: inainte de utilizare, semintele trebuie lasate in apa calda pentru a se umfla.
Ceai de patlagina pentru slabire
» Capacitatea patlaginii de a normaliza functia intestinala si de a imbunatati cursul proceselor metabolice, este utilizata activ in lupta impotriva excesului de greutate. De obicei, se prepara un decoct din semintele plantei, conform schemei: o lingura de material vegetal la un pahar cu apa clocotita. Dupa de jumatate de ora, de infuzare, ceaiul se bea pe stomacul gol. Doza este 1/3 de pahar.
Patlagina in caz de diabet
» Patlagina a fost indicata pentru diabetici inca din vremea Imperiului Roman. Aceasta planta este utila, in special, pentru complicatiile produse de aceasta boala. De regula, se foloseste sub forma de suc proaspat de plante, care este consumat in forma pura sau diluata, pe stomacul gol. De asemenea, puteti pregati un ceai. Dar o astfel de terapie este posibila doar daca pacientul are o aciditate scazuta a stomacului.
Ceai de patlagina pentru intestine
» Patlagina contine componente care imbunatatesc peristaltismul, ceea ce creeaza conditii favorabile pentru scaunele obisnuite. Proprietatile antibacteriene ale plantei, elimina microorganismele patogene, restabilind microflora normala. In plus, medicamentele cu patlagina elimina flatulenta, amelioreaza colicile intestinale si au, de asemenea, un efect calmant pronuntat.
Pentru constipatie
» Pentru constipatie cronica, se recomanda utilizarea semintelor de patlagina. Pot fi folosite in forma pura, in portii mici – o lingura pe stomacul gol. Pentru a imbunatati efectul terapeutic, se recomanda sa bei ceai caldut, de patlagina. De regula, efectul se manifesta dupa 8 ore.
Pentru colita
» Colita este o boala destul de neplacuta care provoaca disconfort semnificativ. Dar, pe langa senzatiile neplacute, inflamatia mucoaselor intestinului gros, duce la o incalcare grava a functiilor digestive. In aceasta situatie, patlagina este capabila sa ofere asistenta eficienta. De exemplu, o infuzie din semintele unei plante, preparata dupa o reteta clasica, va alina crampele si colicile, va opri durerea care insoteste adesea colita acuta.
» Dar principalul avantaj al medicamentelor bazate pe patlagina sunt proprietatile sale antibacteriene. Intr-adevar, baza oricarui proces inflamator este faptul patrunderii bacteriilor patogene. Patlagina face fata perfect sarcinii de a distruge oaspetii „neinvitati”. Indeparteaza rapid inflamatia, activand refacerea tesuturilor deteriorate.
Pentru hemoroizi
» Hemoroizii sunt una dintre cele mai insidioase boli, care nu numai ca ofera persoanei disconfort, dar reduce semnificativ calitatea vietii. Uneori, durerile sunt atat de severe incat pacientul este obligat sa ia medicamente puternice pentru a le alina. Prin utilizarea patlaginii, acesti pacienti pot elimina din ordinea de zi o serie de probleme grave:
- scapa de durere;
- accelerarea vindecarii fisurilor si ranilor din zona delicata;
- restabilirea functiei intestinale normale;
- opreste sangerarea care insoteste adesea o exacerbare a bolii.
» In caz de hemoroizi, se folosesc intern – decocturi si infuzii cu patlagina, precum si tipurile locale de tratament: lotiuni si unguente.
Contraindicatii pentru utilizarea patlaginii
» Desi patlagina este considerata una dintre cele mai sigure tipuri de vegetatie, in unele cazuri nu trebuie utilizata pentru tratament. Lista contraindicatiilor:
- boli gastro-intestinale in stadiul acut;
- manifestari alergice;
- probleme de coagulare;
- intoleranta individuala.
Observatii
» In cazul persoanelor care sufera de diabet nu se recomanda folosirea siropului de patlagina si nici indulcirea ceaiului sau infuziei de patlagina.
» Deasemenea trebuie sa aveti mare grija atunci cand culegeti patlagina de pe camp, deoarece aceasta poate fi foarte usor confundata cu Degetelul lanos (Digitalis lanata) putand astfel duce la riscul de a va intoxica. De aceea, daca nu cunoasteti foarte bine plantele salbatice, va recomandam sa le cumparati direct ambalate si verificate.
» In alta ordine de idei, planta poate fi folosita fara riscuri, inclusiv in compozitia amestecurilor medicinale. Dar orice tip de tratament ar trebui sa se bazeze pe respectarea stricta a dozelor indicate in formulare si prescriptiile medicale.
Fii primul care adauga un comentariu!