Pavele – Pavaje pentru curte

ghid montare pavele

Pavele pentru curte si acces

» Pavele: sunt un material de constructii pentru pavaje, folosit din ce in ce mai des la nivel mondial pentru finisarea si infrumusetarea zonelor de trafic, indiferent ca este vorba de alei pietonale, trotuare, parcari, sau chiar curti interioare. Inca din secolul al XIX-lea, Olandezii au inceput sa foloseasca acest tip de finisaj fiind urmati la scurt timp de catre Uniunea Sovietica care a introdus acest tip de finisaj in marile lor orase, dezvoltand deasemenea o intreaga industrie bazata pe turnarea betoanelor vibropresate.

» In zilele noastre o mare atentie este acordata nu doar factorului calitativ al constructiilor, cat si asupra aspectului estetic al acestora. Daca pentru o buna perioada de timp asfaltul a fost regele in materie de finisaj stradal, in ultimul timp oamenii isi doresc un tip de finisaj care sa aiba un aspect nu atat de rece si care sa adauge un pic de culoare si veselie in peisajul urban.

pavele dedeman gri si rosii

Tipuri de pavele si pavaje intalnite

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

1. Pavele din beton vibropresate

Acest tip de pavaj este realizat prin compactarea betonului prin procesul de vibropresare, procedeu realizat cu ajutorul unor linii tehnologice mecanizate, avand ca rezultat un produs finit cu o densitate si o rezistenta foarte mare. Datorita acestor calitati constructive, pavelele vibropresate devin alegerea ideala atunci cand vorbim despre pavarea zonelor industriale, stradale (parcuri, alei, zone pietonale) cat si a celor rezidentiale cum ar fi curtile caselor.

2. Pavele din cauciuc

Pavajul din cauciuc este adesea folosit in spatiile de joaca pentru copii, acestea reducand considerabil riscul de ranire a copiilor care se pot impiedica accidental.

3. Pavele din beton si granit

Acest tip de pavaj este realizat din beton cu finisare superioara din aschii de granit. Produsul este destul de practic deoarece are o masa mica, nu reactioneaza la schimbarile de temperatura si este neutru la substantele chimice active. Suprafata este aspra, lucru ce reduce pericolul de alunecare pe timp de umezeala.

» O data cu evolutia tehnologiei pe piata constructiilor au aparut chiar si pavele tridimensionale realizate cu ajutorul imprimarii foto. Astfel de produse sunt desigur o mana cereasca pentru designerii exteriori care pot infrumuseta cu usurinta anumite spatii exterioare, bineinteles totul facandu-se in urma consultatilor cu beneficiarii.

dale trotuare personalizare 3d foto

» Inainte de a trece la placarea cu pavaj a zonelor dorite, trebuie sa alegeti materialul potrivit. La urma urmei pavajul nu trebuie doar sa arate estetic bine, cat si trebuie sa reziste in timp. Prin urmarea trebuie acordata o atentie deosebita atunci cand alegem furnizorul si producatorul de materiale si sa fim foarte atenti la termenul si conditiile de garantie. Iata cateva probleme care pot aparea la pavelele ieftine de proasta calitate:

  • dupa primul sezon rece, cu cicluri inghet-dezghet, pot aparea fisuri si deteriorari ale suprafetei superioare a pavelelor. Multi producatori vor da vina pe sarea data de autoritati pe strazi ca material antiderapant, dar ce va pot spune este ca un pavaj de calitate nu are voie sa se deterioreze asa de usor. De obicei acest lucru se intampla cu pavelele realizate in garaje, hale sau curti personale de catre niste “mesteri” care nu respecta nici compozitia si nici procesul de vibropresare corecta a pavelelor.
  • un alt lucru care poate aparea este decolorarea acestora, lucru care intervine datorita folosirii unor materiale colorante (oxizi) slab calitative sau a nerespectarii proceselor tehnologice.
  • iar cel mai grav lucru care se poate intampla este denivelarea neregulata a ariei pavate, lucru care se intampla datorita unor tasari incorecte generate de un montaj defectuos.

Avantajul folosirii pavelelor in realizarea pavajelor

  • Oferta diversificata: magazinele moderne ofera o gama larga de modele, dimensiuni si culori, asa ca veti gasi cu siguranta ceva pe placul vostru.
  • Montaj usor si simplu: placarea cu pavele este un proces destul de simplu si usor pe care chiar si un incepator il poate duce la bun sfarsit. Montarea si taierea pavelelor nu este dificila daca ascultati recomandarile specialistilor.
  • Costuri mici: pretul de achizitie al pavelelor nu este unul extrem de ridicat, iar sculele necesare montajului deasemenea nu sunt foarte scumpe, ele putand fi chiar si inchiriate.
  • Durata de viata mare: durata de viata a pavelelor vibropresate este una destul de mare, iar daca sunt ingrijite si ferite de actiuni mecanice acestea isi pot pastra frumusetea pentru o lunga perioada de timp.

pavaje dedeman

De ce avem nevoie pentru a monta pavelele in curte?

  • pavele;
  • nisip;
  • pietris;
  • adezivi;
  • borduri;
  • mistrie;
  • sfoara si tarusi;
  • dreptar;
  • ciocan de cauciuc;
  • flex cu panza diamantata;
  • lopata;
  • mai compactor.

sectiune montaj pavaje

Montare pavele

» Daca aveti pregatite si disponibile toate sculele si uneltele, iar materialele de constructii necesare pentru pavaje sunt achizitionate, puteti trece la prima etapa a amenajarii trotuarelor. Pentru a reusi sa puneti corect pavelele trebuie sa acordati o atentie deosebita etapei pregatitoare a stratului suport. O planificare corecta va ofera garantia unei lucrari de buna calitate.

» In primul rand se recomanda sa elaborati un plan pentru intreaga zona in care veti desfasura activitatea. O data ce am definit granitele aproximative ale zonei de pavat, este necesar sa eliminam de peste tot stratul vegetal impreuna cu partea superioara a solului circa 5-10cm, dupa caz.

» Urmatorul pas este sa punem un strat de pietris, completat cu nisip, astfel incat sa asiguram si o panta de scurgere a terenului, in asa fel incat apa sa nu curga spre fundatia casei. Deasemenea pentru cazuri speciale se poate realiza si un sistem de dren pentru colectarea si dirijarea apei in exces.

» Punctul 0 va fi considerat cel mai jos punct al teritoriului. Cu ajutorul unor tarusi si a unei sfori vom incepe delimitarea limitelor trotuarelor ce urmeaza a fi pavate, iar apoi vom trece la asezarea si nivelarea nisipului. Este indicat ca inainte de dispunerea nisipului pe amplasament sa se foloseasca un material geotextil.

sfoara si tarusi pentru pavare alee

nivelare pat nisip pentru pavele

Alegere model pavele pentru pavaje

» Dupa ce curtea voastra a devenit uniforma puteti incepe calcularea cantitatii de material, adica masurarea tuturor zonelor ce urmeaza a fi pavate. Iar cel mai indicat este sa faceti acest lucru dupa alegerea modelului si dimensiunile pavelelor. In functie de model si dimensiuni veti sti cat veti avea de taiat din pavele si ce pierderi de material veti avea. Un calcul si o dispunere cat mai buna in teren a pavajului va poate aduce economii considerabile.

modele pavaje curti

» Stratul suport pentru asezarea pavelelor poate fi realizat din beton, mortar de ciment cu nisip sau pur si simplu nisip brut. Indiferent de alegere stratul suport trebuie sa fie foarte bine stabilizat astfel incat sa nu permita tasari inegale in timp.

pavele lasate

» Asezarea pavelelor direct pe nisip este foarte convenabila din punct de vedere atat financiar cat si tehnic. Montajul se realizeaza usor si rapid doar ca partea de compactare este foarte importanta, altfel veti pati ca in imaginea de mai sus. Daca nu dispuneti de o placa vibratoare automata puteti folosi si un mai de mana pentru a putea realiza niste pavaje de o calitate cat mai buna.

mai de mana pentru pavele si nisip

» Practica arata ca cea mai buna optiune pentru adezarea placilor de pavaj este o sapa semi-uscata din ciment si nisip, compozitie speciala pentru pavaje care poate fi cumparata sau realizata direct la fata locului.

» Indiferent de stratul suport ales, dupa ce intreaga suprafata a fost nivelata se va trece la dispunerea pavelelor pe suprafata pregatita. Amplasarea placilor de pavaj este un proces destul de lung si minutios, dar daca respectati cateva reguli de baza sigur va veti descurca.

» In primul rand va trebui sa montati bordurile, borduri ce vor fi fixate in beton sau mortar. Desemenea daca doriti sa dirijati apele pluviale de pe pavaje puteti instala si o linie de jgheaburi langa borduri.

borduri din beton pentru pavaje

jgheab pentru pavele

» Apoi pe suprafata nivelata vom trece la asezarea pavelelor dupa modelul ales. Pentru o fixare si o asezare cat mai buna vom folosi un ciocan de cauciuc, iar pentru capete si colturi va trebui sa folosim un flex cu panza diamantata pentru a taia pavelele la dimensiunile dorite.

montare pavaje si pavele

montaj pavele

» Dupa montarea pavelelor se va trece la umplerea rosturilor cu nisip pentru o fixare cat mai buna a intregii suprafete pavate.

nisip rosturi pavaje

» La sfarsitul tuturor activitatilor verificati ca toate rosturile si golurile sa fie bine umplute cu nisip, apoi pentru o fiabilitate mai mare puteti aplica o vibropresare suplimentara a suprafetei cu ajutorul unei placi vibratoare. Dupa aceea se poate trece la spalarea si curatarea pavajului cu ajutorul unui furtun cu apa.

placa vibratoare pavaje

» Speram ca informatiile noastre sa va fie utile. Asteptam parerile si intrebarile voastre!

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 58 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

3 Comments

  1. Buna cu ce as putea umple rosturile dintre pavele sa numai sara nisip afara? Multumesc anticipat.

  2. Buna ziua! Informatiile foarte utile si amanuntit explicate. Sunteti super buni!Multumesc domniilor voastre! Va felicit!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.