Busuiocul este un condiment, adesea folosit la prepararea sosurilor, a salatelor si a felurilor principale. Traditia de a prepara bauturi din frunzele sale, a venit la noi din Orient si nu numai ca a prins radacini, ci si-a castigat o mare popularitate si raspandire. In articol voi vorbi despre beneficiile si contraindicatiile ceaiului de busuioc, proprietatile sale medicinale si despre cum sa preparati corect bautura.

Proprietati unice ale busuiocului

Se poate vorbi la nesfarsit despre proprietatile plantei: datorita complexului imens de vitamine pe care l-a colectat in sine, este un leac pentru aproape toate bolile. Uleiul esential din aceasta planta este un excelent antioxidant. Vitaminele din busuioc ajuta organismul sa faca fata diferitelor tipuri de boli.

hofigal-ceai-de-busuioc-ecologic-bio-25dz-217301Verifica pretul!

 

 

Beneficiile ceaiului de busuioc sunt urmatoarele:

  • promoveaza o mai buna functionare a tractului gastrointestinal, imbunatateste apetitul, digestia;
  • in Est, busuiocul este considerat a fi un antibiotic natural, ajuta la scaderea febrei, faciliteaza respiratia in caz de tuse;
  • busuiocul functioneaza ca un stimulator al sistemului imunitar;
  • are proprietati antiseptice si bactericide, ajuta in caz de inflamare a membranei mucoase din cavitatea bucala;
  • normalizeaza activitatea sistemului nervos, ajuta la combaterea tulburarilor de somn;
  • planta ajuta la reducerea durerii in timpul menstruatiei.

Caracteristici benefice

Proprietatile utile ale ceaiului de busuioc sunt determinate de compozitia sa. Vitaminele C, PP, B2 si carotenul, continute in acesta ajuta la mentinerea echilibrului vitaminic in organism. Taninurile si fitoncidele improspateaza cavitatea bucala si stimuleaza motilitatea intestinala. Dintre celelalte componente pretioase ale plantei, este de remarcat rutina si saponina, glicozidele si uleiurile esentiale.

Proprietatea bauturii de a calma durerile de cap si de a scadea temperatura este utila pe timp calduros de vara, in caz de supraincalzire si insolatie. Atunci apar si majoritatea tulburarilor intestinale, iar ceaiul este util si aici: va calma durerile de intestine si stomac, va face fata diareei si va elimina formarea excesiva de gaze.

Beneficiul special al busuiocului pentru cei care intentioneaza sa slabeasca se datoreaza faptului ca acest ceai favorizeaza arderea accelerata a grasimilor.

Cu o recoltare si o pregatire adecvata, materiile prime pastreaza calitatile benefice ale plantei proaspete. Una dintre cele mai puternice componente din compozitie – uleiul esential, are efect bactericid, antispastic, antioxidant si antiinflamator. Aceasta si alte componente accelereaza metabolismul, intaresc sistemul imunitar, dau un tonus general organismului. Ceaiul de busuioc:

  • Stimuleaza pofta de mancare si imbunatateste procesul de digestie si asimilare a alimentelor;
  • Este un antibiotic natural care ucide bacteriile si virusii, are efect antipiretic;
  • Imbunatateste functionarea sistemului respirator, elimina manifestarile de tuse si raceala;
  • Are efect anticancerigen prin distrugerea radicalilor liberi si a toxinelor;
  • Ajuta la curatarea vaselor de sange, imbunatateste circulatia sangelui, elimina colesterolul rau;
  • Imbunatateste starea sistemului nervos;
  • Ajuta la reducerea greutatii corporale datorita accelerarii metabolismului si descompunerii celulelor adipoase.
Citește și:  Brusture - o planta medicinala cu un rol esential in preventia si tratarea diferitelor boli

Busuiocul sub orice forma are proprietate antiinflamatoare, contribuind la vindecarea articulatiilor cu artrita, artroza si alte leziuni ale sistemului musculo-scheletic.

Ceai de busuioc contraindicatii

Un numar mare de uleiuri esentiale din compozitia plantei impun unele restrictii privind utilizarea sa de catre persoanele alergice, copii si femei insarcinate. Deci, in acest caz, pentru a nu provoca aparitia reactiilor alergice, trebuie sa reduceti utilizarea acestuia la minimum.

Efectul tonic oferit de planta condimentata poate fi nesigur pentru cei care sufera de boli cronice de inima care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral. Exista mai multe contraindicatii pentru utilizarea ceaiului de busuioc:

  • hipotensiune arteriala, distonie;
  • coagulare insuficienta a sangelui.

In cazurile in care nu exista contraindicatii sau alergii grave, ar trebui sa incepeti sa beti ceai in portii mici. Un alt pericol potential: planta este capabila sa acumuleze mercur in tulpini si frunze. Pentru a elimina un astfel de pericol, merita sa verificati cu atentie originea plantei.

Atentie! Este contraindicata utilizarea ceaiurilor de busuioc in cantitati mari.

busuioc violet

Cum se prepara

Exista doua moduri de a prepara ceaiul, de a face o infuzie sau un decoct de busuioc: din planta proaspata sau uscata. Pentru uscare, este mai bine sa alegeti ierburi proaspete pentru a pregati materii prime de inalta calitate.

Ierburile proaspete pot fi pastrate pana la o saptamana, punandu-le in apa curata care trebuie schimbata zilnic. O depozitare mai lunga poate fi realizata daca planta este acoperita cu polietilena deasupra si refrigerata.

Cand cumparati, trebuie sa alegeti numai frunze proaspete, care nu prezinta daune. Daca verdeturile sunt culese manual, este indicat sa va asigurati ca planta este cultivata in conditii ecologice.

Reteta clasica

Este de preferat sa pregatiti bautura din ierburi proaspete. Luati aproximativ 50 de grame de frunze si turnati un litru de apa clocotita. Apoi recipientul se acopera cu un capac si se infuzeaza timp de 20-25 de minute. Acest ceai este benefic pentru depresie, insomnie sau tulburari digestive. Trebuie retinut ca nu puteti bea mai mult de 1 cana de ceai pe zi.

Medicina moderna nu pretinde ca busuiocul este un panaceu pentru toate bolile, dar nici nu neaga proprietatile medicinale excelente ale acestei plante.