Perdele si draperii

sufragerie cu draperii de lux

Draperii si perdele

» Perdelele si draperiile sunt folosite pentru decorarea moderna a locuintei noastre avand o varietate de modele si texturi. O camera fara perdea este o camera incompleta, deoarece acest accesoriu ii confera sentimentul de caldura a unui camin, placut si prietenos.

» Draperiile pot bloca patrunderea luminii in locuinta, avand un grad de opacitate de 50 pana la 100%, acestea fiind confectionate din diverse materiale, mai subtiri sau mai groase, indeplinind si rolul de a bloca parasirea caldurii din incapere prin fereastra si mai ales avand functia de a bloca privirile nedorite de partea cealata a geamului.

» Perdele, fata de drapeii, acopera doar suprafata geamului si sunt opusul draperiilor, ele permitand ca soarele si lumina sa patrunda in camera, iar radiatiile soarelui ce patrund prin ferestre sa incalzeasca aerul din incaperi.

Materialele din care sunt facute  perdelele si draperiile

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Perdelele si draperiile pot fi realizate din diferite materiale cum ar fi: bumbac, in, catifea, tricot, matase, fibre sintetice. Ele trebuiesc spalate si calcate in cel mai delicat mod deoarece sunt din materiale delicate si dorim sa le mentinem cat mai mult timp posibil intr-un stadiu cat mai nou posibil.

» Perdeaua este in general realizata din materiale fine, cat mai usoare, cu o opacitate mai mica, fine la atingere, vaporoase si delicate.

» Cromatica pe care o folosim in alegerea unei perdele sau a unei draperii trebuie sa fie in ton cu celelalte culori predominante din camera pe care dorim sa o decoram. Culorile perdelei pot fi vii si pline de viata sau pot fi albe, crem, ivoar, roze, albastru deschis, dar sunt si modele mai speciale, din materiale mai vaporoase si transparente .

» Este de preferat in momentul cand avem o perdea plina de imprimeuri florare sau diverse forme geometrice sa aplicam peste perdea o draperie simpla pentru a nu incarca prea mult camera si zona ferestrei in mod special, iar daca avem o perdea unicolora putem adauga orice tip de draperie peste aceasta.

» Un aspect foarte important este acela ca atat perdelele cat si draperiile trebuie sa urmareasca aceeasi linie de design, folosindu-se materiale din aceasi gama iar din punct de vedere coloristic ideal ar fi sa fie contrastante intre ele.

Cea mai variata gama de perdele

Ce dimensiuni trebuie sa aiba o perdea sau o draperie

» Indiferent de unde achizitionati draperiile sau perdelele trebuie sa luati dimensiunile foarte corect pentru a nu avea surprize atunci cand o veti pune pe pozitie.

» In ceea ce priveste masuratorile trebuie sa fim atenti la distantele pe care doriti sa le aiba fata de:

  • fata de pervaz, aceasta fiind cea mai scurta varianta;
  • fata de calorifer, distanta masurandu-se in doua variante: acoperind caloriferul in totalitate sau doar pana la jumatatea acestuia;
  • fata de podea, care ar fi varianta cea mai lunga: fix pana in pardoseala sau cu 5-8cm mai scurta sau mai lunga .

» Un al doilea criteriu este latimea draperiilor care este foarte importanta deoarece cu ajutorul ei putem forma acele cute pe care le vedeti in magazinele de profil.

» De aceea trebuie sa avem pentru perdele simple um metraj triplu fata de lungimea pe care vrem sa o acoperim din fata ferestrei, asta in cazul in care perdeaua este uni si nu are diferite modele si imprimeuri. Pentru acele perdele cu imprimeuri si dantele este indicat sa dublam metrajul pentru a nu distorsiona modelul  sau dantela.

» In cazul draperiilor, ele fiind din materile mai grosute, putem folosi ca metraj latimea masurata x 2 sau latimea masurata x 2,5, pentru a acoperi suprafata vitrata sau pentru a acoperi chiar si o parte din  perete, important fiind din punct de vedere estetic sa acoperim tamplaria ferestrei.

» Pentru croirea corecta a draperiilor si a perdelelor va recomand sa aveti o croitoresa priceputa sau sa le croiti direct in magazinul de unde le achizitionati, deoarece materialele fiind destul de delicate se pot scamosa, increti, se poate duce un fir, etc.

» Atat draperiile cat si perdelele trebuiesc sa fie perfect lucrate pentru a avea acea nota de eleganta si rafinament pe care o doriti in locuinta voastra.

Cea mai variata gama de draperii

Sisteme de prindere

» Primul sistem de prindere este si cel mai vechi pe piata, acela sub forma unei galerii de lemn , fier forjat, inox si alte materiale compozite. Acest sistem galerie poate fi galerie simpla sau galerie cu 2 bare pentru a aseza atat perdeaua cat si draperia. Asezarea se poate face direct pe bara sau daca nu pe carlige speciale care te ajuta sa prinzi materialul de bara galeriei.

» Tot aici mai putem adauga si sistemul de prindere pe galerii cu ajutorul inelelor, care se ataseaza direct pe material si a bridelor facute din acelasi material.

» Un alt stil bine cunoscut este acela cu rejansa care se coase pe material si se prinde cu ajutorul clemelor de sina. Sina din plastic va trebui prinsa in prealabil de tavan cu ajutorul unor dibluri si suruburi.

» Rejansa trebuie incretita uniform in functie de material si de densitatea pe care o doriti la pliuri.

Sursa foto: Pinterest

Despre Anca 108 Articole
Salutari si bine ai venit! Numele meu este Anca, editor CasaSiDesign.ro, si sunt o mare sustinatoare a lucrurilor frumoase, practice si mai ales a unui stil de viata sanatos. Te invit sa vezi articolele scrise de mine si te rog sa nu uiti sa-mi dai un feedback printr-un comentariu. Iar daca ti-au placut informatiile nu uita sa le si Distribui printr-un Share pe Facebook. Multumesc!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.