Cum sa reduci pierderile de caldura la o casa?
Cuprins:
» Ne confruntam cu aceasta problema in fiecare zi: Pierderi de caldura la case. Indiferent de ce sistem de incalzire ati ales pentru casa voastra, incalzirea va fi costisitoare oricum, daca locuinta voastra pierde caldura. Eficienta energetica a unei case este un subiect foarte larg, complex si mult dezbatut. Vom incerca in urmatorul articol sa analizam si sa deslusim impreuna care sunt si cum putem stopa pierderile de caldura la o casa.
» Nu toate materialele utilizate in constructii sunt capabile sa asigure un nivel adecvat de diminuare a pierderilor de caldura a unei case. Exista o scurgere constanta de caldura prin pereti, acoperis, podea si ferestre.
» Dupa ce se determina cu ajutorul unui termoscaner ce elemente structurale si nestructurale ale cladirii sufera pierderi de caldura, printr-o izolare complexa sau punctuala este posibila reducerea semnificativa a pierderilor de caldura dintr-o casa.
Pierderi de caldura prin pereti
» Cea mai importanta pierdere de caldura, circa 40%, are loc prin peretii cladirilor, prin urmare, o buna si corecta izolare a peretilor principali ai casei va imbunatati radical parametrii sai de economisire a caldurii.
» Izolarea peretilor se poate realiza atat din exterior cat si din interior, metoda si solutia adoptata fiind in stransa legatura cu solutiile si posibilitatile constructive ale fiecarei locuinte.
» Majoritatea caselor au realizata termoizolatia pe exterior, dar sunt proprietari care in urma finisarii cu gipscarton a peretilor interiori au adaugat inca un strat izolator din vata minerala pentru un grad de izolare mult mai eficient.
® Citeste si: Izolarea peretilor pe interior sau pe exterior?
» Se recomanda ca stratul de termoizolatie exterioara sa fie de minim 10cm polistiren sau vata bazaltica. Dimensiunea stratului de termoizolatie exterioara se alege si in functie de grosimea peretilor si materialele din care sunt realizate.
» De exemplu pentru un perete din BCA de 40 de cm grosime, un strat termoizolator de 10cm este suficient. Insa daca avem un perete de 25 de cm grosime, atunci este indicata utilizarea unui strat mai gros de termoizolatie de minim 15 cm.
Pierderi de caldura prin acoperis
» Acoperisul unei case este o alta suprafata prin care caldura scapa constant din interior. In functie de materialele utilizate la constructia acoperisului, acesta poate fi mai mult sau mai putin „cald”.
» In timp s-a constatat faptul ca acoperisurile finisate cu tigla ceramica prezinta pierderi de caldura mult mai mici fata de cele din tabla. Astfel, pentru cele realizate din tabla tip tigla este necesar un strat termoizolator mult mai mare: intre 20 si 30 de cm de vata minerala sau bazaltica.
» Tot in ceea ce priveste acoperisul, in ultimul timp s-a constatat faptul ca multe pierderi de caldura de la nivelul acoperisului sunt generate pe timp friguros si de gurile de aerisire a podului incorect dimensionate.
» De aceea, specialistii recomanda folosirea unor grile de aerisire echipate cu ventilatoare automatizate si pornite de catre un senzor de temperatura si unul de umiditate instalati in pod. Astfel, podul se va aerisi doar atunci cand temperatura si umiditatea setata de noi va fi depasita.
Pierderi de caldura prin ferestre
» Ferestrele sunt elementele casei care au cea mai mica performanta termica. Termograma, realizata cu ajutorul unui termoscaner, ne arata mai mereu faptul ca suprafata ferestrelor sunt colorate in rosu. Acest lucru corespunde cu cel mai intens schimb de caldura dintre respectiva camera si mediul exterior. Prin urmare ferestrele trebuie izolate cel mai bine.
» Daca vorbim de o casa noua este indicat sa va echipati ferestrele cu geamuri care au coeficient de transfer termic scazut si indicat ar fi sa aiba 3 foi de sticla si umplerile cu gaz corespunzator. Deasemenea tamplaria ferestrelor sa fie una de calitate, etansarile si lipiturile sa fie perfecte, iar montajul sa fie unul corect realizat.
» Insa daca vorbim despre o casa mai veche, cu geamuri clasice din lemn si foi de sticla simple, atunci lucrurile sunt putin mai dificile mai ales daca nu aveti fonduri suficiente pentru a le schimba.
» In aceasta situatie aveti urmatoarele solutii:
- folositi chedere si garnituri de etansare de calitate pe intreg perimetrul ferestrelor;
- refaceti chitul din jurul foilor de geam (puteti folosi si silicon);
- reduceti transferul termic al foilor simple de geam prin lipirea unor folii speciale adezive care vor mai reduce din pierderile termice;
- folositi jaluzele, storuri sau chiar obloane exterioare, astfel incat pe timp friguros sa mai atenuati din pierderile de caldura mai ales pe timp de noapte.
Pierderi de caldura prin pardoseala
» Oricat de ciudat ar parea pentru unii, pardoselile neizolate din casa sunt generatoare de pierderi de caldura de circa 10-15% din caldura totala a casei.
» Pentru a minimaliza pierderile de caldura prin pardoselile neizolate ale casei, puteti folosi o izolatie din polistiren extrudat de minim 5 cm grosime. Acest lucru, impreuna cu montarea unui parchet de calitate va fi suficient pentru a merge descult prin casa chiar si in sezonul rece.
» Iar daca vreti un confort si mai mare oricand puteti recurge la instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala.
Concluzie
» Pentru a intelege cum sa reduceti pierderile de caldura dintr-o casa, este necesar ca in primul rand sa inspectati eventualele pierderi de caldura ale cladirii. Aceasta procedura este de obicei realizata de catre specialisti din domeniul certificarilor energetice care utilizeaza camere cu termoviziune pentru a putea sti cu exactitate locurile prin care casa voastra pierde energie si bani.
» Dupa ce s-au identificat zonele cu probleme se vor identifica solutii de termoizolare suplimentara dupa care se vor relua inspectiile cu ajutorul termoscanerului pentru a verifica daca problemele au fost remediate.
Bună ziua. Se dă casă parter 120 mp util, BCA 25. Intenționez să izolez exterior vată bazaltică 10 cm. Cum se face izolația pentru a evita pierderile de căldură în plan vertical? Trebuie să izolez și tavanul între grinzi (mă gândeam între grinzi 10cm vată minerală apoi încă 5 cm să izolez și grinzile după care folia barieră de vapori) și sub acoperiș (pod nelocuit) ?
Sfatul nostru este sa izolati si podul, cu vata minerala dispusa intre capriori. Iar la tavan e ok varianta pe care ati ales-o.
Pentru izolarea peretilor pe exterior cu vata bazaltica va recomand sa cititi si urmatorul articol: https://casasidesign.ro/izolarea-casei-cu-vata-minerala.html