Ce este pietrisul?
» Pietrisul este unul dintre materialele cele mai cunoscute. El se gaseste in albia raurilor sau in strate sub pamant, formand cariere.
» Boabele de pietris au marimea intre 7-70mm. Aceasta inseamna ca pietrisul nu trece printr-un ciur cu ochiuri de 7 mm, pe cand printr-un ciur cu ochiuri de 70 mm el trece in intregime.
» Dupa marimea boabelor, pietrisul este de trei feluri:
- Pietris mare, cu bobul de 70-30mm;
- Pietris mijlociu, cu bobul de 30-15mm;
- Pietris marunt, cu bobul de 15-7mm.
» Boabele de pietris trebue sa fie alcatuite dintr-un material tare. Ele trebue să aiba o forma cat mai colturoasa, fara a impiedica insa asezarea lor in beton si patrunderea intre armaturi. Deasemenea boabele trebuie sa aiba fetele aspre.
» Pietrisul trebue sa fie curat. Frecat intre palme, el nu trebue sa lase urme de argila, carbune sau alte impuritati.
» Pentru a putea fi utilizat la executarea betoanelor, prescriptiunile cer ca pietrisul care nu este curat, adica are mai mult decat 2-4% argila sub forma de bulgari, sa fie spalat cu apa.
» Pietrisul se depoziteaza, dupa situatia santierului, in gramezi regulate sau in cutii mari de scanduri (silozuri, buncare).
» Masurarea lui se face in gramezi sau cutii. Uneori se masoara in carutele, camioanele sau vagoanele cu care a fost transportat.
» O caruta cuprinde deobicei 0,5-0,8mc pietris; un camion de 3,5t are circa 2mc pietris; iar vagonul de 10t are circa 6mc pietris.
» Pentru masurarea exacta se intrebuinteaza o cutie de 0,5mc sau 1mc.
La ce se foloseste pietrisul in constructii?
» Principala intrebuintare a pietrisului este la executarea betoanelor. Folosirea lui se face dupa marimea boabelor astfel:
- pentru betoanele simple (fundatii nearmate), se intrebuinteaza pietrisul de toate marimile cuprinse intre 7 si 70 mm;
- pentru betonul armat, se intrebuinteaza pietrisul cu marimea boabelor cuprinsa intre 7 si 30 mm;
- pentru elementele de beton armat cu armaturi dese, se intrebuinteaza un pietris mai marunt.
» In unele cazuri, in locul pietrisului la executarea betoanelor se mai intrebuinteaza si piatra sparta (sortul de piatra care este mai scump), obtinuta prin spargerea manuala (cu ciocanele) sau mecanica (cu concasoarele) a bolovanilor.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii
Comentarii recente