Schema de iluminat a casei reprezintă o provocare pentru multe persoane care au dat startul unui proiect de amenajare. Plafonieră, pendul sau lampadar – cum le alegi astfel încât să pui în valoare fiecare zonă din casă? Corpurile de iluminat nu se mai aleg de multă vreme doar după design, ci și după confortul vizual pe care îl asigură, dar și după beneficiile practice pe care le oferă.
Ca să alegi corpul de iluminat ideal pentru fiecare încăpere, este indicat să te ghidezi după câteva criterii esențiale. Dimensiunea spațiului, stilul de amenajare, tipul de încăpere și activitatea desfășurată acolo (zonă de lucru ori de relaxare) sunt principalele aspecte de care să ții cont, însă mai sunt și alte detalii care contribuie la luarea celei mai bune decizii.
Citește în continuare un ghid util despre alegerea corpurilor de iluminat în amenajarea locuinței.
Criterii utile pentru alegerea corpurilor de iluminat
Cuprins:
Opțiunile de corpuri de iluminat din comerț sunt extrem de variante, astfel că poate deveni obositor să alegi modelele potrivite. Fără un plan bine întocmit de la început, căutarea obiectelor ideale se va transforma într-o activitate care să îți provoace confuzie și stări de iritabilitate.
– Stilul de amenajare este primul criteriu pe care să îl iei în considerare la cumpărarea corpurilor de iluminat. O lustră cu design simplu și elegant completează armonios un decor clasic, în timp ce pentru stilul rustic sunt indicate elemente precum metalul îmbinat cu lemn, sfoara, pânza de sac etc. Lustrele cu pendule cu glob mat sau transparent sunt perfecte pentru un cămin aranjat modern.
– Dimensiunea spațiului este alt aspect esențial de care să ții cont în proiectul tău de amenajare. În camerele mari nu va fi suficientă o singură sursă de iluminare, ci va fi nevoie să suplimentezi și cu altele precum spoturi ori o lampă de podea pentru a accentua anumite zone din încăpere unde nu ajunge suficientă lumină.
– Tipul încăperii dictează, de asemenea, corpul de iluminat potrivit. Pentru zonele de relaxare (dormitor, living) ai nevoie de lumină caldă și de corpuri de iluminat care contribuie la obținerea unei atmosfere liniștite. În timp ce pentru zonele de lucru (bucătărie, birou) luminozitatea trebuie să fie ridicată. Sursa principală de iluminat va trebui suplimentată de spoturi pentru blatul de lucru și lămpi tip pendul pentru zona mesei în cazul bucătăriei ori o lampă de birou în spațiul dedicat activităților office. În baie, pe lângă sursa generală de iluminat, vor fi utile și două aplice montate pe perete de o parte și de alta a oglinzii.
De ce o plafonieră nu este potrivită într-o încăpere mare
Plafoniera cu un singur bec este un corp de iluminat folosit, de regulă, în încăperi de dimensiuni mai mici, așa cum sunt bucătăria, baia, holul ori balconul. Într-un living ori dormitor generoase nu va avea suficientă putere pentru a lumina întreaga suprafață. În astfel de spații sunt recomandate corpurile de iluminat cu mai multe brațe. De asemenea, experții în amenajări interioare recomandă montarea unor surse de lumină suplimentare în anumite zone cheie. Spre exemplu, dacă lucrezi de acasă, îți va prinde bine o lampă de birou. Pentru măsuța de machiaj din dormitor sunt perfecte spoturile, la fel și pentru zona de gătit.
Cum alegi pendulul ideal
Iluminatul cu pendul este o variantă chic din ce în ce mai folosită în ultimele sezoane. Există în comerț o varietate de forme și dimensiuni, astfel că nu ai cum să nu găsești modelul potrivit pentru tine. Se integrează armonios aproape în orice tip de încăpere, însă trebuie ales cu atenție. Spre exemplu, în bucătărie ar trebui montat doar deasupra mesei. Totodată, sunt indicate și pentru zona de dining din living fiindcă ajută la crearea unei atmosfere aparte. Nu vei da greș cu alegerea unui pendul nici pe holul de la intrare ori pe cel lung.
Alegerea lampadarelor în funcție de tipul camerei
Un lampadar poate fi inclus în schema de iluminare a mai multor încăperi. În living poate fi amplasat lângă un fotoliu ori o canapea unde ai obiceiul să citești ori să te răsfeți cu o cană de ceai. De asemenea, poate fi pus și lângă masa de lucru unde scrii ori te ocupi de hobby-urile tale. Rolul lui este să lumineze anumite colțuri întunecate dintr-o încăpere într-o manieră armonioasă. În plus, lampadarul este accesoriul care te poate ajuta să umpli cu stil un spațiu gol.
Corpurile de iluminat LED joacă un rol esențial în obținerea stării de bine într-o locuință, așa că nu ar trebui alese la întâmplare. Ține cont de sfaturile de mai sus și misiunea ta se va încheia cu rezultate care să îți întreacă așteptările.
Fii primul care adauga un comentariu!