Cand se planteaza pomii?
» Pomii si arbustii pot fi plantati si toamna si primavara. Datorita insa faptului ca la noi toamnele sunt lungi si calduroase, urmate de ploi abundente, iar primaverile scurte si secetoase, trebuie ca pomii si arbustii sa fie plantati toamna. Datorita ploilor, la plantarea de toamna, pamantul se aseaza bine in groapa si vine in contact strans cu radacinile. In aceste conditii radacinile cresc pana la inceperea iernii, isi vindeca ranile si dau radacini noi, ceea ce face ca pomii si arbustii plantati din toamna sa porneasca in vegetatie primavara odata cu dezghetul si zvantatul pamantului. La plantarea de primavara, din cauza vanturilor puternice, pamantul se usuca si nu se aseaza bine in jurul radacinilor, ca urmare prinderea este anevoioasa. Dar si in cazul cand pomii si arbustii se prind in aceste conditii, ei pornesc in vegetatie mult mai tarziu decat cei plantati din toamna. Fiind surprinsi de caldurile mari din timpul verii, ei cresc foarte anevoios, tanjesc si raman in urma fata de pomii plantati de toamna. In cazul cand plantarea nu s-a putut efectua totusi din toamna, se va face primavara.
» Toamna plantarea da cele mai bune rezultate dupa caderea frunzelor pana aproape de inceperea inghetului, iar primavara cat mai devreme, imediat dupa zvantarea pamantului.
» Tinand seama de faptul ca arbustii fructiferi pornesc sa creasca primavara foarte devreme, este mai bine sa fie plantati din toamna.
Sapatul gropilor pentru plantarea pomilor
» Dupa ce s-a fixat ordinea repartizarii pomilor si arbustilor pe teren si s-a facut pichetajul cu cel puţin 2-3 saptamani inainte de plantare, se trece la sapatul gropilor. Pe locurile desfundate gropile se fac numai atat de mari incat sa incapa bine radacinile pomilor. In terenurile nedesfundate gropile se fac patrate cu latura de un metru si adanci de 80 cm. La sapatul gropilor, stratul de deasupra solului se aseaza de o parte, iar cel de la fund de cealalta parte a gropii. Sub influenta ploilor, gerului si soarelui, pamantul din gropi se afineaza, se imbiba cu apa si se imbogateste in substante hranitoare.
Cum se planteaza pomii?
» In mijlocul fiecarei gropi, inainte de tragerea pamantului se bate un tutore inalt de 120-140 cm. Cu cel putin o saptamana inainte de plantare se trage pamantul in gropi, pe jumatate din adancimea lor, pentru ca acesta sa se aseze pana la plantare.
» Pentru umplerea gropilor se ia pamant marunt si reavan din cel scos de la suprafata, care se amesteca cu 15-20kg balegar putred si se aseaza in forma de musuroi in jurul tutorelui. Inainte de plantare se face fasonatul radacinilor, pentru indepartarea celor rupte sau lovite, se improspateaza si se netezesc ranile din varful radacinilor, se scurteaza cele subtiri la 7-8cm, iar cele foarte subtiri la 1-2cm. Dupa fasonat, radacinile se mocirlesc, adica se inmoaie intr-un amestec de apa, pamant si balega proaspata de vaca. La arbusti, pe langa fasonare si mocirlirea radacinii se scurteaza si tulpinele la 15-20cm fiecare.
» Pomul trebuie plantat, avand in vedere ca pamantul din groapa se va mai aseza, cu 3-4cm mai sus decat a fost in pepiniera.
» Pentru stabilirea adancimii de plantare, peste groapa, alaturi de tutore se aseaza o scandura groasa de 4-5cm care se sprijina direct pe marginea gropii. Pomul se aseaza in pozitie dreapta in partea de nord a tutorelui, pe musuroiul din groapa in asa fel ca radacinile sa se sprijine pe el, fara sa se indoaie si fara sa ramana goluri sub ele.
» In timpul operatiei de plantat, un lucrator tine pomul langa tutore, iar altul arunca peste radacini pamant marunt si reavan amestecat cu balegar, pe care il indeasa printre radacini cu degetele. Dupa ce pamantul a ajuns peste tot la acelasi nivel, lucratorul care a tinut pomul langa tutore intra in groapa si calca bine pamantul incepand de la margine, cu varful piciorului indreptat spre pom. Se adauga apoi pamant pana la umplerea completa a gropii si se calca din nou. Imediat dupa calcat, in jurul pomilor se mai arunca pamant si se face o copca cu diametrul de 80-100cm in care se toarna 2-3 galeti de apa. Dupa ce apa se scurge si pamantul se zvanta, in jurul pomului se face, in cazul plantarilor de toamna, un musuroi de 30-40cm inaltţime. Dupa 2-3 saptamani de la plantare cand pamantul s-a asezat definitiv pomul se leaga de tutore.
» Capsunul se planteaza in gropi facute cu plantatorul in care se introduce planta pana la baza frunzelor din rozeta avand grija ca radacinile sa nu fie intoarse in sus.
» Coacazul, agrisul, zmeurul se planteaza cu 3-5 cm mai adanc decat au crescut in pepiniera, iar dupa plantare, tufele se musuroiesc astfel ca tulpinele sa fie acoperite in intregime cu pamant.
Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie
Fii primul care adauga un comentariu!