Plosnite de pat – Ce sunt, cum apar si cum scapi de ele?

plosnite de pat solutii

Cum scapi de plosnite de pat?

» Plosnite de pat: sunt insecte din ordinul Hemiptera, care difera unele de altele prin forma corpului, culoare, dimensiune, stil de viata si tipul de alimentatie. Majoritatea reprezentantilor speciei sunt echipate cu aripi, dar exista si cei care se misca exclusiv cu ajutorul labelor. Acestea includ si gama de plosnite de saltea, cunoscute ca paraziti domestici, care au un mod de viata nocturn.

» Acest parazit se hraneste exclusiv cu sangele creaturilor cu sange cald, dar mai ales uman.

» Plosnite de pat, plosnite de lemn, de saltea sau lenjerie – sunt acelasi tip de plosnite. Dar in diferite etape de dezvoltare, insecta variaza ca marime si culoare. Natura mancarii este intotdeauna aceeasi, dar locurile din apartament preferate de ele, sunt foarte diferite: de la un pat cald, pana la plinte intunecate.

Cum arata plosnitele de pat?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Parazitul are trei perechi de picioare si antene scurte. Pantecele are o forma rotunda, aproape plata, de culoare maro deschis, fara modele. Corpul unui adult atinge o lungime de 4,5 cm, dar numai in stare de foame. In timpul si dupa mancare, aspectul sau se schimba. Pantecele devine oval, se intinde pana la 6,5 ​​mm si culoarea devine intunecata.

plosnite de pat

» O masa este suficienta pentru 5-7 zile. Un individ poate bea o cantitate de sange care depaseste semnificativ greutatea proprie. In absenta surselor alimentare, parazitul poate cadea intr-o stare de amortire. Asa se explica faptul ca intr-un apartament in care nimeni nu a trait mult timp, brusc apar plosnitele de pat si incep sa muste noii proprietari.

De ce apar plosnitele?

» Este o greseala sa presupunem ca plosnitele de pat pot aparea doar in apartamentele invechite, care nu s-au reparat timp de cateva decenii. Parazitii pot fi prezenti, chiar si in cea mai curata camera, cu reparatie si mobilier nou. Avand in vedere ca larvele aproape nu au dusmani naturali intr-o casa, iar sursa de hrana este intotdeauna in apropiere, ei se simt foarte confortabil aici.

» Plosnitele de pat intra cu usurinta in apartamentele de pe orice etaj. Datorita unui corp plat, acestia se tarasc prin fante inguste si se ascund in cele mai inaccesibile locuri pentru oameni. Plosnitele de pat, nu pot zbura si sari, dar, in schimb, se pot misca foarte repede. Se urca pe inaltimi mari, se tarasc usor de-a lungul peretilor exteriori ai caselor de la o fereastra la alta. 

plosnite de saltea

Care este pericolul plosnitelor de pat, pentru oameni?

» Ele nu reprezinta un pericol potential, dar reduc semnificativ calitatea vietii. Plosnitele duc un stil de viata nocturn, astfel incat interfereaza cu un somn bun. In locurile muscaturilor de plosnite, apar puncte rosii, care provoaca alergie si se vindeca greu.

» Plosnitele de pat nu sunt purtatoare de boli infectioase, spre deosebire de purici si tantari. Desi agentul cauzal al multor boli periculoase a fost gasit in corpul acestui parazit, nu au fost detectate cazuri de infectie umana.

» Copiii mici sunt cei mai afectati de acestea. Cert este ca pielea copiilor este mult mai moale si mai subtire decat cea a unui adult, iar vasele de sange sunt mai aproape de suprafata corpului. In plus, copiii sunt mai susceptibili sa aiba reactii alergice la plosnite de pat: pot aparea basici si, in cazuri rare, chiar edemul lui Quincke. Ranile sunt dureroase, copilul incearca in permanenta sa le scarpine, ceea ce poate provoca o infectie.

muscatura de plosnita

Unde le gasesti in apartament

» Plosnitele de pat nu formeaza colonii cu o structura clara, dar traiesc intotdeauna in grupuri mari. Cuiburile pot fi gasite intr-o mare varietate de locuri:

  • in pat, lenjerie de pat, saltea – pe dedesubt, in pliurile cusaturilor;
  • in crapaturile parchetului si a spatiului de sub plinte;
  • in spatele mobilierului si sub el;
  • sub tapiterie si intre detaliile structurii de mobilier;
  • pe pereti – picturi, sub tapet;
  • sub plafon;
  • in covoare si sub covorul de linoleum, daca este slab lipit de podea;
  • in interiorul prizelor si intrerupatoarelor.

Cum sa scapi de plosnite de pat?

» Pentru a distruge parazitii poti utiliza insecticide care provoaca paralizia sistemului nervos. Exista, de asemenea, instrumente care pot speria insectele. In lupta impotriva parazitilor, se folosesc atat metode chimice, cat si naturiste.

Solutii anti plosnite!

Produsele chimice includ:

  • preparate de aerosoli. Proceseaza toate locurile in care s-ar putea aseza parazitii: mobilier, saltele, scanduri, toate fisurile din casa chiar si haine;
  • pulbere insecticide. Sunt mai putin eficiente in comparatie cu aerosolii: pentru ca parazitul sa moara, trebuie sa fie complet scufundat in pulbere;
  • bombe de fum. Sunt usor de utilizat si sunt mult mai eficiente decat alte mijloace, dar nu toate sunt permise pentru utilizare intr-un apartament sau casa, deoarece sunt daunatoare sanatatii;
  • apelarea la profesionisti. Acum expertii folosesc adesea „ceata rece”, care patrunde in toate locurile inaccesibile. Este demn de remarcat faptul ca acest serviciu nu este ieftin, dar efectul vine imediat.

de ce apar plosnitele

Remedii naturiste:

  • cu plante naturiste: plosnitele de pat nu tolereaza mirosul de pelin, spilcuta si trandafir de damasc. Plantele se asaza sub saltea sau se pregatesc perfuzii, apoi pulverizati in camera;
  • cu uleiuri esentiale: acestea se adauga in apa si se pregateste un spray pentru prelucrarea mobilei si apartamentului; foarte multe persoane folosesc ulei esential de lavanda;
  • temperaturi ridicate. Curatati suprafetele cu un mop cu aburi.

» Plosnitele de pat sunt paraziti foarte tenace, care pot patrunde in orice fisuri si se pot ascunde in asteptarea unei victime. Prin urmare, este nevoie de perseverenta si efort, pentru a le invinge. Ele pot locui chiar si intr-un apartament curat, asa ca periodic este important sa se examinezi mobilierul si sa folositi generatoare de abur, la curatare.

Despre Irina 92 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

3 Comments

  1. Am luptat 1 an cu o infestatie de plosnite de pat. Am deratizat cu firma odata si personal de 5 ori. Am schimbat si patul cu toate accesorile odata. Toate chimicalele nu functioneaza si pe oua. Omori plosnitele pe loc si peste o luna constati ca este din nou plin. Nu aveti incredere in nici o firma si nici o chimicala sau ulei esential. Cum scapi de plosnite? Simplu: iei saci de 120 l minim si bagi toate hainele de extrasezon si sigilezi pt minim 3 luni (vor muri de foame). Cumperi un feon industrial de maxim 200 roni (Panzer-Dedeman) si pe urma il setezi pe 150 de grade si nivelul 2 al ventilatorului si iei la mana tot ce tine de pat si saltea. Am dat si pe noptiere si pe langa sifonier dar zonele unde erau ascunse sunt in jurul saltelei inclusiv dupa plinta parchetului. Unde vezi gaurica sau fanta intre plinta si perete dai cu feonul 3 minute si ies ele garantat in sus pe pereti. Tapiteria patului o iei pe la imbinarile materialului (la mine erau capsate si bagai degetul printre) si bagi varful lat al suflantei ca sa distribui aerul cald prin tesatura. Dai in jur de 3 minute plimband duza pe lungimea imbinarilor si o sa sara ele pe parchet singure. Cine produce chimicale are tot interesul sa vanda pe cand ouale de pe lemn nu le atingi decat cu aerul cald. 2 minute la 60 de grade si o sa le observi cum pocnesc dar fiind tapiterie ve-ti folosi 150 de grade si 3 minute de plimbat duza pe lungimea imbinarilor. Numai asa in cateva ore ve-ti scapa de cele mature si de ouale ascunse. Chimicalele nu sunt necesare cat sunt si ineficiente si toxice. Ve-ti ramane si cu un feon industrial pt uscarea vopselei (merge si ca feon de par chiar dc e putin mai mare) care costa mai putin decat cea mai ieftina firma de deratizare. Bafta!

    • bună! eu tocmai am terminat o “dezinsecție” personala, pt pleosnotele astea….care se ascundeau în bucățile de tapițerie de la pat, ca le am văzut cum ies! urmează aspirarea și apoi o furtuna de aer fierbinte cu suflanta…
      Doamne ajuta sa nu le mai vad!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.