Pomelo este un fruct care se coace din decembrie pana in februarie. Este suculent si dulce, poate fi usor acrisor. Merita sa il adaugati in dieta nu numai din cauza gustului neobisnuit: pomelo are beneficii pentru sanatate.
Cel mai mare avantaj al pomelo – este mai putin probabil sa provoace reactii alergice, in comparatie cu alte citrice, ceea ce ajuta la diversificarea alimentatiei persoanelor predispuse la intoleranta alimentara. Dar are si alte beneficii importante, despre care vorbim in randurile de mai jos.
Sustine imunitatea
Cuprins:
Pomelo are o cantitate mare de vitamina C – in 100 de grame de fructe sunt 61 mg din acest oligoelement. Retineti ca necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult este de la 30 la 120 mg. Este necesara pentru a mentine buna functionare a sistemului imunitar, care previne aparitia bolilor. Deoarece organismul primeste vitamina C numai din alimente, merita sa includeti mai des pomelo in dieta dvs. impreuna cu alte fructe si legume.
In plus, potrivit unui studiu vietnamez realizat in 2013, pomelo are proprietati antifungice. Experimentul a aratat ca face fata eficient ciupercilor din specia Penicillium expansum.
Imbunatateste digestia
Un pomelo are aproximativ 6 mg de fibre. Este important pentru o digestie corecta. Un adult are nevoie de aproximativ 25 mg pe zi. De asemenea, atunci cand mancam alimente care contin fibre, apare satietatea mai repede, ceea ce ajuta sa nu mancam in exces. Deci beneficiile pomelo pentru digestie sunt evidente.
Reduce inflamatia si colesterolul
Desigur, este putin probabil ca pomelo sa poata fi folosit in loc de tratament, dar poate sustine sanatatea in bolile inflamatorii cronice. Acest fruct contine antioxidanti importanti – vitamina C, precum si naringina, licopen si naringenin. Toate acestea sunt necesare pentru a reduce inflamatia.
Potrivit unui studiu din 2013 in Thailanda, pomelo ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange. Fructul are un asemenea efect datorita antioxidantilor despre care am vorbit mai sus.
Normalizeaza tensiunea arteriala si previne spasmele
Pentru ca organismul sa functioneze corect, are nevoie de potasiu. Inclusiv pentru mentinerea tensiunii arteriale normale. 100 de grame de pomelo contine 216 mg din acest oligoelement. O persoana are nevoie de pana la 3500 mg de potasiu pe zi. Desigur, nu ar trebui sa-l obtineti cu ajutorul unui pomelo, dar va recomandam sa il considerati ca pe un plus placut si gustos la dieta principala.
De asemenea, conform unui studiu realizat in Polonia in 2020, consumul de pomelo sau suc din acest fruct seara poate reduce riscul de hipertensiune pe timp de noapte.
Incetineste procesul de imbatranire
Pomelo, ca si grapefruitul, contine un compus numit spermidina, potrivit unui studiu austriac din 2018. Aceasta poliamina promoveaza reinnoirea celulara si incetineste procesul de imbatranire. Ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si, de asemenea, previne aparitia ridurilor.
In plus, fructul contine vitaminele A si C, care sunt necesare pentru producerea de colagen, precum si rezista efectelor negative ale soarelui si previn aparitia hiperpigmentarii.
Util pentru diabetici
Un studiu realizat in China in 2020 a dovedit beneficiile pomelo pentru persoanele cu diabet. Acest fruct are un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca in cantitati limitate nu va dauna sanatatii persoanelor cu aceasta boala. Si acest lucru este foarte important, deoarece dieta lor poate fi limitata si monotona.
Oamenii de stiinta au recomandat sa se consume pana la 100 de grame de pomelo pe zi pentru a obtine substante utile si, in acelasi timp, pentru a nu perturba echilibrul optim al glucozei din sange.
Contraindicatii pomelo
Nu este recomandat sa-l folositi daca aveti probleme cu mucoasa gastrica sau o reactie acuta la acizi, care sunt multi in acest fruct.
De asemenea, nu mancati pomelo daca luati anumite medicamente. Acest fruct, ca si grapefruitul, care este ruda lui apropiata, poate interfera cu eficacitatea medicamentelor, potrivit unui studiu canadian din 2012. Este vorba despre o substanta numita furanocumarina – favorizeaza metabolismul medicamentelor in intestine, ceea ce poate duce la un exces de substante active. Si acest lucru duce la supradoza sau otravire.
Comentarii recente