Pompele de căldură sunt tot mai căutate în România, înregistrând o creștere masivă în popularitate în ultimii 10 ani. De ce? Pentru că reprezintă o modalitate mai accesibilă, ca preț, și mai ușoară de încălzire sau răcire a locuinței, în comparație cu sistemele convenționale. În plus, aceste dispozitive sunt lăudate în toată lumea și considerate foarte eficiente în combaterea crizei climatice.
Pompele de căldură sunt tot mai căutate în România, înregistrând o creștere masivă în popularitate în ultimii 10 ani. De ce? Pentru că reprezintă o modalitate mai accesibilă, ca preț, și mai ușoară de încălzire sau răcire a locuinței, în comparație cu sistemele convenționale. În plus, aceste dispozitive sunt lăudate în toată lumea și considerate foarte eficiente în combaterea crizei climatice.
În continuare vei afla dacă ți se potrivește un astfel de sistem în locuință, ce avantaje aduce și care ar putea fi evoluția sa pe termen lung, în ceea ce privește contribuția la protecția mediului ambiant.
Ce este o pompă de căldură?
Pompele de căldură sunt ca niște aparate de aer condiționat, cu două sensuri. Vara ele funcționează ca orice unitate de tip AC, transferând căldura în mediul exterior. În lunile reci, pompa funcționează în sens opus, adică atrage energie termică din aerul de afară și o aduce în casă, pentru a încălzi spațiul dorit.
Așadar, spre deosebire de sistemele clasice de încălzire, pompele nu generează căldură prin arderea unui combustibil, ci doar o mută dintr-un loc într-altul, cu ajutorul energiei electrice. Procesul de încălzire sau de răcire este foarte eficient, în cazul pompelor, pentru că, în medie, se folosește jumătate din cantitatea de energie, față de alte surse electrice de încălzire. [1] De aceea, mulți specialiști spun că pompele de căldură sunt o soluție modernă și „verde” prin care este asigurată temperatura optimă într-o locuință.
Conform Departamentului pentru Energie al Statelor Unite [2], o pompă de căldură îi ajută pe americani să economisească, în medie, 1.000 de dolari pe an, în comparație cu încălzirea prin ulei sau 500 de dolari pe an, comparativ cu încălzirea electrică.
(Sursă foto: Dolinex.ro)
Principalele avantaje ale pompelor de căldură
Orice proprietar de locuință poate lua în considerare achiziția unei pompe de căldură, indiferent că spațiul de locuit este mic sau mai generos.
-
Eficiență ridicată, în comparație cu alte sisteme
La ora actuală, pompa de căldură este cel mai eficient mod de a încălzi și răci o casă, precum și unul dintre puținele sisteme de tip HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) ce pot funcționa în totalitate cu energie regenerabilă [3]. În plus, pompele pot fi utilizate și pentru încălzire, dar și pentru răcirea unui spațiu, ceea ce reprezintă un plus pentru orice casă.
-
Costuri scăzute la utilități
Pompele mută căldura dintr-un loc în altul utilizând un compresor și un agent frigorific lichid sau gazos. Prin urmare, nu au nevoie de prea multă energie electrică, în comparație cu cazanele electrice, iar energia termică produsă este mai mare decât cea consumată. Acest lucru înseamnă că, în fiecare familie, costurile lunare la utilități se diminuează semnificativ, în comparație cu alte sisteme convenționale de încălzire.
-
Opțiune ecologică de încălzire și răcire
Un alt mare avantaj al pompelor de căldură este că sunt ecologice. Sobele și centralele pe lemne produc fum și funingine, care poluează natura, prin emisiile de carbon. Pompele de căldură contribuie la protejarea mediului, pentru că nu implică ardere și emisii de carbon, ci doar o cantitate mică de energie electrică necesară pentru a funcționa compresorul. Sunt pompe de căldură Termax care utilizează agent frigorific R32 ce reduce drastic impactul asupra încălzirii globale și au o performanță energetică superioară. Pompele de căldură de la Termax au compresoare și schimbătoare de căldură de top, precum și pompe de apă și motoare ventilatoare exterioare de la branduri renumite pentru calitate și performanță, cum sunt Panasonic sau Wilo.
- Confort absolut
Posibilitatea de a controla cu ușurință nivelul temperaturii din interior îți oferă confortul de care ai nevoie, indiferent că este vară sau iarnă. Prin apăsarea unui buton, poți crește sau scădea temperatura în casă. Pompa intră în funcțiune și va asigura rapid temperatura solicitată, menținând-o la valoarea respectivă oricât este necesar. Multe dintre pompele de căldură pot fi controlate dintr-o aplicație mobilă, astfel că poți încălzi sau răci locuința înainte de a te întoarce acasă de la serviciu.
- Îmbunătățirea calității aerului
Pompele nu produc fum și ajută aerul dintr-o încăpere să circule, curățându-l prin filtrele cu care este dotat dispozitivul. Astfel, calitatea aerului se îmbunătățește, fiind ferit de mirosuri, fum, spori de mucegai sau praf. Pentru persoanele cu astm și alergii acest avantaj este cu atât mai important.
- Economisirea spațiului
Dimensiunile reduse și designul simplificat fac ca pompele de căldură să nu ocupe mult spațiu și să nu fie foarte vizibile în locuință.
- Siguranță sporită
Dacă încălzirea pe gaz sau cu lemne vine cu câteva riscuri (incendiu, explozie, arsuri etc.), în cazul pompelor de căldură nu există suprafețe fierbinți sau flăcări ce pot prezenta un pericol pentru copii, bătrâni sau animale de companie. Echipamentele funcționează în siguranță chiar și când ești plecat, când dormi sau când ești în vacanță.
- Posibilitate de conectare la panouri fotovoltaice
Pompele moderne pot fi conectate la sisteme de panouri solare fotovoltaice, ceea ce înseamnă un plus pentru consumul redus de energie și protejarea mediului.
Mai sunt și alte beneficii ale acestor sisteme ultramoderne, pe care le poți găsi în articolul despre pompele de căldură [4] al celor de la Dolinex.ro. În articol îți sunt explicate pe îndelete informații utile despre pompele de căldură: cum funcționează, care sunt tipurile de pompe, numeroasele lor beneficii și ești ajutat să alegi o pompă potrivită pentru locuința ta.
Cum te ajută pompa de căldură să fii responsabil față de mediu
Circa 40% din emisiile globale de carbon provin de la clădiri, iar încălzirea spațiilor locative sau de afaceri este responsabilă în majoritatea cazurilor [5] de această neplăcere.
Pentru a contribui la obiectivul Zero Net până în 2050 [6] (în care există un echilibru între cantitatea de gaze cu efect de seră produsă și cea îndepărtată din atmosferă), este nevoie de soluții curate și ecologice care să reducă emisiile la nivel global.
Pompele de căldură contribuie la acest obiectiv prin două caracteristici foarte importante ale lor:
- sunt concepute pentru a extrage o cantitate mai mare de energie termică din atmosferă (de 2-3 ori) decât energia electrică pe care o consumă pentru a oferi căldură;
- din ce în ce mai multă energie electrică provenită din surse regenerabile se utilizează în România și în toată lumea, înlocuind energia electrică din surse convenționale. Astfel, energia electrică utilizată de aceste pompe este ea însăși „verde”.
În concluzie, pompele de căldură sunt o investiție de viitor, care contribuie la protejarea mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor poluante. Eficiența lor dovedită în încălzirea sau răcirea locuințelor și a spațiilor de afaceri, controlul și confortul, precum și posibilitatea de a fi conectate la alte sisteme ecologice, cum sunt panourile fotovoltaice, sunt doar câteva dintre avantajele pentru care vor fi tot mai solicitate și mai apreciate.
Bibliografie:
[1] – A Heat Pump Might Be Right for Your Home. Here’s Everything to Know.
[2] – Air-Source Heat Pumps | Department of Energy
[3] – How Does a Heat Pump Work?
[4] – Pompa de căldură – Ghid complet – o soluție durabilă pentru încălzirea și răcirea locuinței
[5] – How do heat pumps work? | National Grid Group
[6] – Science Based Targets
Un articol foarte util. Iar ideea de a conecta o pompa de caldura la un sistem fotovoltaic mi se pare foarte buna.