Pregatirea suprafetelor de tencuit

pregatirea peretilor pentru tencuiala

Pregatirea constructiei si a suprafetelor in vederea executarii tencuielilor

» Inceperea lucrarilor de tencuieli se face numai dupa ce con­structia se gaseste intr-un anumit stadiu constructiv. Suprafetele care urmeaza sa fie tencuite trebuie sa corespunda anumitor conditii si sa fie pregatite pentru aplicarea mortarului.

» Executarea la timp si in bune conditii a lucrarilor de pregatire a constructiei si a suprafetelor elementelor in vederea executarii tencuielilor, contribuie in buna parte la obtinerea tencuielilor de buna calitate, la reducerea pretului de cost si la scurtarea duratei de exe­cutie a acestora.

Pregatirea constructiei pentru tencuit

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Inainte de inceperea lucrarilor de tencuieli, trebuie terminate toate lucrarile care ar putea impiedica executarea tencuielilor sau, prin lipsa lor, si prin executarea lor ulterioara, ar putea sa le deterioreze.

» Astfel, pentru inceperea tencuielilor interioare trebuie terminate urmatoarele lucrari:

  • zidaria peretilor despartitori sa fie complet terminata si eventualele spargeri facute pentru lucrarile de instalatii, sa fie com­pletate;
  • instalatiile electrice, de apa, de incalzire centrala si de gaze, care sunt prevazute sa ramana ingropate sub tencuiala sa fie complet executate, iar cele de apa si de incalzire centrala sa fie si probate;
  • montarea rabitului la tavane, arce, bolti etc. prevazut in proiect, precum si a rabitului pentru acoperirea conductelor de scur­gere etc.;
  • baterea sipcilor tavane si pereti de lemn;
  • montarea tamplariei si protejarea ei cu hartie sau folie PVC.

» Tencuielile interioare se pot incepe numai dupa executarea invelitorii sau terasei. Pe timp de vara se pot incepe lucrarile de tencuieli interioare daca deasupra incaperii respective sunt executate cel putin doua plansee de beton armat si daca scurgerea apei de ploaie de pe ultimul planseu este asigurata.

® Citeste si: Cum se tencuiesc peretii!

» De asemenea lucrarile de tencuieli se pot incepe numai dupa un anumit termen, in care trebuie sa se produca tasarea zidariei, deoarece aceasta tasare poate duce la fisurarea si coscovirea ten­cuielii.

» Peretii de caramida executati cu mortar de ciment se pot tencui imediat dupa terminarea etajului respectiv, iar cei de zidarie cu mortar de var sau cu un mic adaos de ciment se pot tencui numai dupa terminarea zidariei etajului imediat urmator.

tencuire pereti interiori

» La cladirile cu parter si la ultimul etaj, tencuielile se pot executa imediat dupa terminarea zidariei peretilor, indiferent de mortarul utilizat.

» La executarea lucrarilor pe timp friguros trebuie luate masuri suplimentare. Este interzisa executarea tencuielilor pe zidarie inghetata.

» Pentru executarea lucrarilor de tencuieli exterioare este necesar sa fie terminata streasina, montate jgheaburile si sa fie asigurata indepartarea apelor de ploaie de pe acoperis prin montarea la jghea­buri a unor stuturi, aruncatori de apa, provizorii.

Pregatirea suprafetelor de tencuit

» Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o suprafata de tencuit pentru a asigura buna calitate a tencuielilor sunt:

  • suprafata sa fie rigida, pentru ca sa nu dea loc la crapaturi si coscoviri;
  • sa fie plana pentru ca sa nu rezulte tencuieli de grosimi prea mari pe anumite portiuni, care cu timpul se pot coji, mai ales la tavane;
  • sa fie curata si rugoasa pentru ca sa asigure buna aderenta a mortarului ce se aplica pe ea;
  • sa fie uscata, pentru ca tencuiala aplicata pe zidarie umeda se usuca mult mai greu, iar umezeala zidariei poate pata ulterior zugravelile.

tencuiala pereti interiori

» Pentru realizarea acestor conditii, inainte de a fi tencuite, supra­fetele trebuie pregatite luandu-se anumite masuri, care difera dupa materialul elementului ce se tencuieste.

Pregatirea suprafetelor de zidarie de caramida si de beton

» Pregatirea acestor suprafete se face astfel:

  • Se verifica cu firul cu plumb verticalitatea peretilor si cu drep­tarul cu boloboc orizontalitatea tavanelor si se cioplesc cu dalta sau cu ciocanul de zidarie, iesiturile locale mai mari. Intrandurile de min 4 cm se acopera cu o impletitura de sarma pe cuie batute in rosturile zidariei sau se aplica pe portiunea respectiva o bucata de plasa de rabit prinsa de zidarie cu cuie batute in rosturile acesteia.
  • Pe suprafetele de beton, pe locurile cu intranduri mari, se aplica un strat de mortar de ciment care se lasa sa se usuce inainte de a aplica stratul urmator; Inainte de aplicarea stratului de mortar de ciment, suprafata respectiva a betonului trebuie inasprita prin cioplire, curatata, bine udata cu apa si stropita cu lapte de ciment.
  • Pentru a asigura buna aderenta a mortarului de zidaria de caramida sau de beton, suprafetele de tencuit trebuie curatate de praf, murdarie, pete de grasime, vopsele, pete de catran etc. Aceasta se face, dupa caz, cu perii de sarma, spalare cu apa sau cioplire cu dalta. Daca suprafetele de tencuit ale betonului sunt prea netede, ele trebuie inasprite prin ciocanire sau cioplire cu dalta. La suprafetele de zidarie executate cu rosturi pline, aceste rosturi vor fi curatate pe o adancime de circa 1 cm.

Vezi Pretul pe Emag!

  • Deoarece nu se recomanda aplicarea mortarelor pe zidarie umeda clare se usuca foarte incet pe timp racoros, se poate folosi uneori uscarea arficiala a zidariei prin incalzirea incaperii cu sobe sau ins­talatii definitive de incalzire sau cu mijloace provizorii.
  • Portiunile de lemn si de metal, care apar pe suprafata de tencuit a zidariei, ca grinzi, buiandrugi etc., vor fi acoperite cu plasa de rabit, bine prinsa de acestea si de zidarie.
  • La incaperile cu umiditate mare, cu peretii executati din ma­terial foarte poros, ca de exemplu beton macroporos, pe suprafetele de tencuit trebuie aplicat in prealabil un strat impermeabil numit bariera de vapori, pentru a impiedica patrunderea vaporilor in golu­rile sau porii zidariei, unde se pot condensa si pot umezi peretele.

Pregatirea suprafetelor de lemn

» Suprafetele de lemn care urmeaza sa fie tencuite sunt in general tavane pe grinzi de lemn si pereti despartitori pe schelet din grinzi de lemn. Pentru ca sa se formeze suprafata necesara aplicarii tencuielilor, se bat mai intai sipci pe aceste grinzi, care trebuie sa realizeze o supra­fata cat mai plana si orizontala. Peste aceste sipci se aplica trestia.

» Neregularitatile locale constatate cu ajutorul dreptarului se co­recteaza la baterea trestiei, prin cioplirea sipcilor la iesinduri si prin baterea unui al doilea strat de trestie peste primul la intranduri mai mari. Distanta dintre sipci trebuie sa fie de 1-2 cm, iar trestia, batuta perpendicular pe sipci, trebuie sa aiba distantele dintre fire de 1-1,5 cm.

Trestia se prinde de sipci cu sarma neagra asezata perpendicular pe firele de trestie, prin cuie cu cioc batute din 20 in 20 cm, randurile de sarmă fiind distantate de asemenea la 20 cm.

» Peretii de lemn trebuie sa fie rigizi, adica sa nu se miste, in caz contrar dulgherii urmand sa le intareasca.

Despre Robert 58 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

1 Comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.