Cum pregatim terenul pentru plantare?
» Pomii, arbustii fructiferi, cei decorativi, precum si unele legume si flori perene, sunt plante care traiesc mai multi ani pe acelasi loc si de aceea este nevoie ca la plantarea lor sa gaseasca un teren cat mai bine lucrat.
» Radacinile pomilor patrund in pamant la o adancime de 3-4 metri si inainteaza in sens orizontal (lateral) de la trunchi in toate directiile, intrecand cu mai mult de doua ori marginea coroanei. Cele mai numeroase radacini, care extrag din pamant apa cu hrana necesara, se afla in stratul de la 15-80cm adancime.
» Pregatirea terenului este bine sa se faca cu cel putin 1-2 luni inainte de plantare. In primul rand se elibereaza terenul destinat plantarii pomilor de arborii si pomii cu mica valoare economica cum ar fi: corcodusii, prunii nealtoiti, ceilalti pomi imbatraniti. Curatirea se face prin scoaterea tuturor radacinilor dupa care urmeaza nivelarea lui.
» Pentru a crea cele mai bune conditii de dezvoltare a radacinilor si hranirii pomilor dupa pichetare, se fac gropile cu cel putin 2-3 saptamani inainte de plantare. Daca sunt posibilitati si timp este bine ca terenul sa se desfunde la adancimea de 40-60cm.
» Cu aceasta ocazie stratul de deasupra al solului mai fertil se ingroapa la adancimea unde cresc cele mai multe radacini ale plantelor, iar cel de la fund se amesteca la suprafata. Aceasta lucrare este costisitoare, dar rasplateste pe gospodar mai tarziu, cand pomii si celelalte culturi incep sa rodeasca. Pentru ca pomii si arbustii sa creasca viguros, pe teren, inainte de desfundat, se imprastie 6-8 kg balegar la metrul patrat astfel ca acesta sa fie ingropat cat mai adanc o data cu desfundatul. In cazul cand nu putem desfunda terenul inaintea plantarii, lucrarea o putem face si dupa plantat toamna tarziu sau in timpul iernii, pe toata suprafata ramasa nemobilizata in jurul pomilor.
– Strat ridicat pentru legume –
– Strat adancit pentru legume –
– Brazde inguste (biloane) –
» Pentru legume si flori, primavara de vreme, imediat dupa zvantatul pamantului, in gradina se pregatesc straturile de 1,20 metri latime si cu o lungime dictata de necesitate. In zona de campie, unde ploua mai putin, straturile se despart intre ele prin carari de 30cm latime, mai inalte decat stratul, iar in zona dealurilor inalte, unde ploua mult si solul este prea umed si rece, straturile se fac ridicate si se despart intre ele prin poteci adinci.
» Pentru varza si patlagele rosii pamantul este bine sa se lucreze in biloane (valuri de pamant) care sustin mai bine plantele si se incalzesc mai repede. Pentru semanaturile de vara si legumele care se iriga (patlagele rosii, vinete, ardei, varza) se pregatesc brazde speciale.
» In cele mai multe cazuri satele si orasele sunt asezate pe locuri plane. In asemenea conditii nu exista greutati in amenajarea si pregatirea terenurilor.
Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie
Comentarii recente