Prim ajutor in caz de electrocutare

» Primul ajutor in caz de electrocutare este un set de masuri menite sa restabileasca sau sa conserve sanatatea victimei. Primul ajutor ar trebui furnizat de cel care se afla langa victima (asistenta reciproca) sau chiar de insasi victima (auto-ajutor) inainte de sosirea medicilor de urgenta.

» Viata victimei si, de regula, succesul tratamentului ulterior depind de cat de bine si de rapid este acordat primul ajutor. Prin urmare, toata lumea ar trebui sa stie cum sa acorde primul ajutor si sa fie in masura sa il ofere victimei si de ce nu si lor insusi.

» De indata ce s-a semnalat un accident de electrocutare trebuie sa se anunte imediat serviciul de urgenta, fara a parasi accidentatul. Acesta are nevoie de ajutor din primul moment si nu poate fi lasat singur nici pentru cel mai scurt timp.

Degajarea accidentatului

» In primul rand, persoana electrocutata trebuie scoasa de sub actiunea curentului electric. Pentru acest lucru trebuie sa se scoata imediat de sub tensiune partea de instalatie electrica cu care victima se afla in contact.

» Scoaterea de sub tensiune a instalatiei poate sa se faca prin manevre obisnuite, cel mai adesea prin comutarea sigurantelor generale de alimentare, daca acestea se gasesc dispuse in apropierea locului in care s-a produs accidentul.

» In cazurile in care efectuarea acestor manevre nu se poate face suficient de repede, este necesar sa se procedeze imediat la deconectarea fortata a instalatiei cu mijloace ce se pot improviza, de la caz la caz, in functie de modul in care s-a produs accidentul si de situatia in care se gaseste persoana accidentata.

» Daca cablurile electrice sunt la vedere acestea pot fi taiate cu ajutorul unui cleste izolat sau la nevoie chiar si cu un topor.

prim ajutor corentare 1

» Oricum ar fi, in toate cazurile posibile, salvatorul trebuie sa se izoleze electric cat mai bine, folosind mijloacele ce ii stau la indemana.

» In instalatiile de joasa tensiune, daca deconectarea instalatiei nu se poate face in nici un fel, se poate proceda la desprinderea victimei tragandu-l sau impingandu-l cu ajutorul unui obiect izolant, de exemplu o scandura.

Citește și:  Electrocutare - Ce este un soc electric?

prim ajutor corentare 2

» Daca victima a fost surprinsa lucrand la inaltime, cum ar fi pe stalp, schela sau scara, atunci trebuie sa se ia masuri pentru a preveni agravarea accidentului prin fracturi sau raniri grave survenite unei caderi de la inaltime.

Primul ajutor in caz de electrocutare

» Dupa degajarea victimei de sub actiunea curentului, daca aceasta si-a pierdut respiratia, se incepe imediat aplicarea respiratiei artificiale, chiar la locul accidentului, cu urmatoarele pregatiri:

  • accidentatul trebuie sa fie intins comod, pe un asternut uscat;
  • apoi se scoate haina sau bluza de pe victima (daca aceasta are rani sau fracturi, hainele se rup sau se taie);
  • se deschide gura victimei si i se tine limba astfel incat sa nu-l sufoce;
  • se inlatura persoanele din jur, ramanand doar cele care ofera ajutorul;
  • daca primul ajutor in caz de electrocutare se da intr-un spatiu inchis atunci este recomandata deschiderea ferestrelor sau a usilor pentru a asigura o mai buna ventilare a spatiului.

» Toate aceste lucruri descrise mai sus trebuie sa se faca foarte repede.

Aplicarea respiratiei artificiale cu minim 2 persoane

» Respiratia artificiala se efectueaza in cazurile in care victima nu respira sau respira foarte greu. Cea mai eficienta metoda de respiratie artificiala este metoda gura la gura sau gura la nas, deoarece acestea asigura furnizarea unui volum suficient de aer catre plamanii victimei.

» Victima este culcata cu fata in sus, avand sub omoplati o perna improvizata din haine. Limba scoasa, se tine cu mana de catre una din persoane.

» Persoana care aplica respiratia artificiala se aseaza in genunchi la capul accidentatului, il apuca de maini, aproape de coate, si incepe imediat miscarile de respiratie.

» Pentru expiratie se apasa usor mainile in jos si pe partile laterale ale pieptului, numarand 1…2…3.

» Pentru inspiratie se ridica mainile accidentatului si i se dau peste cap, numarand 4…5…6.

» Numarand din nou 1, 2, 3 se readuc mainile si se apasa iar pe piept, incepand astfel din nou ciclul expiratie-inspiratie. Aceste miscari se repeta in ritm de 15-16 cicluri pe minut.

» Exercitiul de respiratie fiind unul obositor se impune inlocuirea la intervale scurte de timp a persoanei care il aplica.

» Metoda nu poate fi aplicata victimelor cu fracturi la brate, omoplati sau clavicule. In aceste cazuri trebuie sa se foloseasca echipamentele speciale de reanimare cu care este echipat postul de prim ajutor.

Citește și:  Trasarea instalatiei electrice

Masaj cardiac extern

» Daca nu doar respiratia este absenta, ci si pulsul pe artera carotida, doar aplicarea respiratiei artificiale nu este suficienta atunci cand se ofera prim ajutor in caz de electrocutare.

» In acest caz, este necesar sa reluati circulatia sangelui prin mijloace artificiale, drept pentru care ar trebui efectuat un masaj cardiac extern.

» Semnele pentru aplicarea resuscitarii este stopul cardiac, care se caracterizeaza printr-o combinatie a urmatoarelor simptome:

  • paloarea sau cianoza a pielii;
  • pierderea cunostiintei;
  • lipsa pulsului in arterele carotide;
  • incetarea respiratiei sau respiratii incorecte.

Aplicarea respiratiei artificiale cu o singura persoana

» Victima este asezata cu fata in jos, cu o mana intinsa, iar cu cealalta sub frunte, astfel incat gura si nasul sa ramana libere pentru o mai buna respiratie.

» Salvatorul se aseaza in genunchi, peste mijlocul victimei si apasa cu mainile toracele victimei, provocand prin aceasta evacuarea aerului din plamani, numarand 1…2…3.

prim ajutor corentare 3

primul ajutor in caz de electrocutare

» Pentru inspiratie salvatorul se apleaca inapoi cu mainile pe toracele victimei, fara apasare, numarand 4…5…6. Operatia se aplica in ritm de 15-16 cicluri pe minut.

» Respiratia artificiala nu se va intrerupe nici chiar pentru a transporta victima la punctul sanitar, ci trebuie continuata pana cand victima este in afara pericolului.

Concluzie

» In toate cazurile promptitudinea in interventie si in acordarea primului ajutor este hotaratoare in actiunea de salvare a victimelor electrocutate.