Cum prind stalpii de elevatia deja turnata?
Intrebare de la: Tudor pe adresa redactiei
“Buna ziua,
Va rog, daca puteti sa-mi spuneti cum pot prinde stalpii de fier-beton din suprastructura casei de fundatia peste care inca nu am turnat placa armata. Fac precizarea ca pe fiecare colt al camerelor am pus stalpi cu etrieri, dar din nestiinta nu am iesit cu ei decat pana la nivelul de sub placa.
Am construit o elevatie cu stâlpi de fier beton şi etrieri 12/6, la toate colţurile, după cum se poate vedea în imagine, şi sunt interesat de cea mai bună modalitate de prindere a stâlpilor. Se înţelege lesne că rostul găurilor pe care presupun că le voi face este acela de prelungire a stâlpilor din elevaţie, în condiţiile în care elevaţia este ,,bărberită”. Totodată, daţi-mi voie să vă spun următoarele detalii tehnice:
1. Conform adâncimii de îngheţ, a grosimii zidurilor (30 cm) şi a rezistenţei, lucrurile sunt OK.
2. Casa va avea parter din BCA şi etaj mansardat din lemn.
3. Am realizat fosa, puţurile de schimbare a direcţiei şi, am amplasat ţevile de scurgere.
4. Am bătut umplutura, am cumpărat membrană hidro şi polistiren extrudat (30mm) pentru interiorul camerelor.
5. Am achiziţionat 75% din plasa striată (8mm).
6. Păstrez pe toată lungimea zidurilor bridele de prindere (vezi imaginea) cu dublu scop: prinderea mai bine a plasei şi a plăcii şi menţinerea distanţei de grosime (10 cm) pe toată suprafaţa.
7. Nu am realizat celelalte instalaţii.
8. Recomandaţi-mi un constructor pentru parter.
În concluzie, cum prind stâlpi?”
Raspunsul redactiei:
» Ca solutii de prindere aveti urmatoarele solutii:
1. Prinderea barelor ce vor forma stalpii, in beton, cu Sika AnchorFix, care este un adeziv bicomponent de inalta performanta pentru ancorari.
Gasiti aici datele tehnice ale produsului – click pe SIKA.
Se dau gauri in beton la diametrul barelor, se introduce adezivul special si apoi barele. Se lasa 2 zile pentru terminarea reactiilor chimice dintre fier, adeziv si beton.
Aceasta solutie este cea mai buna si cea mai recomandata de specialisti, dar si scumpa pe de alta parte.
2. O varianta mai ieftina ar fi buciardarea (spargerea) zonelor in care se vor pozitiona stalpii, legarea barelor stalpilor cu ciocul sub armatura elevatiei si turnare beton B250.
3. O a 3-a varianta, o solutie de santier”, ar fi gaurirea betonului la circa 40-50 de cm adancime cu un burghiu de 13, in care se vor bate bare din otel striat de 1m lungime si diametru de 14. De aceste bare striate batute in beton veti lega stalpii. Daca aveti fierul de 12, dati gaura de 11, cu un diametru mai mic, pentru ca bara sa intre fortat, iar striatiile nu-i vor permite sa iasa. Dupa ce bateti o bara puteti face un test sa incercati sa o scoateti.
Apoi de barele de 1m lungime batute in gauri, veti lega stalpii.
Nu este o varianta omologata, dar este o varianta pe care unii ingineri cu experienta postdecembrista o mai practica la consolidari.
» Din punct de vedere al executiei, turnarea elevatiei nu s-a realizat corect. Elevatia nu trebuia acoperita integral cu beton. Trebuia sa se toarne cu 5-10cm mai jos pentru a va putea lega cu plasa pentru placa si calaretii. Acum va trebui sa cofrati din nou partea exterior perimetrala a casei si sa realizati niste elemente de prindere in beton pe tot conturul casei, de care sa legati plasa pentru placa. Pentru prinderea acestor elemente, va recomand una din solutiile prezentate mai sus, sau conexpand-uri.
» De asemenea va recomand la realizarea placii sa respectati toate straturile ce trebuie asezate inaintea turnarii. Nu uitati de sort, sau macar pietris. Mai jos puteti vedea un detaliu de armare si straturi componente ale unei placi legate de elevatie.
Daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne intrebati!
Fii primul care adauga un comentariu!