Probe pentru conducte de apa rece si apa calda de consum

» Salut si bine v-am regasit. Sunt Mihai de la CasaSiDesign.ro si astazi vom discuta despre subiectul „Cum probam instalatia de apa rece si calda de consum?”

» Trebuie sa recunosc, ca de foarte multe ori, am intalnit persoane care mi-au spus faptul ca instalatorii care le-au realizat instalatiile sanitare nu au realizat nici o proba inaine de a preda lucrarea.

» Insa, instalatiile sanitare sunt la fel de importante ca si celelalte instalatii ale unei case si ar trebui sa indeplineasca cele mai inalte standarde de calitate.

» Prin urmare, inainte de punerea in functiune, toate instalatiile sanitare trebuie verificate si testate conform normelor in vigoare.

» Asa ca hai sa vedem mai departe ce probe trebuiesc facute in cazul conductelor de apa rece si apa calda de consum:

  • proba de etanseitate la presiune, la rece;
  • proba de etanseitate la presiune la cald (aici sunt incluse si conductele de recirculare a apei calde);
  • proba de functionare cu apa calda si apa rece.

Proba de etanseitate la presiune la rece

» Acest test de etanseitate la presiune, la rece, se realizeaza inainte de a avea montati robinetii (armaturile) la punctele de consum (lavoar, bideu, cada, etc.). Astfel, in timpul executarii probei conductele vor fi sigilate cu dopuri pe capete.

» La acest tip de proba se vor verifica modificari ale presiunii de incercare si eventuale scurgeri de apa ce pot aparea la imbinari si suduri.

» Presiunea de incercare va fi de 1,5 x Pr (presiunea de regim), dar nu va fi mai mica de 6 bari. De obicei, majoritatea instalatorilor fac proba de presiune direct la 6 bari pentru a fi siguri ca tine.

» In cadrul acestei probe nu se admit variatii de presiune mai mari de 5% si in nici un caz scurgeri.

Proba de etanseitate si rezistenta la cald

» La aceasta proba, conductele de apa calda sunt puse sub presiune cu ajutorul unei pompe hidraulice de incercari, dotata cu un manometru pentru citire. Presiunea de incercare va fi de 1,5 x presiunea de regim si nu mai mica de 6 bari.

Citește și:  Montarea coloanelor menajere

» Presiunea va fi sustinuta in conducte timp de 20 de minute, timp in care nu se admit scaderi ale presiunii, scurgeri sau deformari ale conductelor datorita dilatarilor sau a contractarilor.

» O alta proba la cald se mai face dupa punerea in functiune a instalatiei de apa calda, la presiunea de regim impusa din proiect si la o temperatura de 55-60°C. La aceasta proba. presiunea si temperatura trebuie mentinute timp de minim 6 ore, timp in care se vor reverifica toate elementele instalatiei.

» Dupa terminarea testului se recomanda o repetare a probei de etanseitate la rece.

proba presiune si etanseitate la rece

Proba de functionare

» Testul de functionare a instalatiei de apa rece si calda se realizeaza dupa montarea tuturor armaturilor pe obiectele sanitare si cu instalatia pusa sub presiunea de regim.

» Instalatia se verifica prin deschiderea simpla a robinetilor, intr-un mod succesiv, pentru a se putea verifica daca apa ajunge la presiunea corecta de utilizare la fiecare consumator in parte.

» Exista situatii in care, datorita unor instalatii realizate necorespunzator, dupa deschiderea tuturor robinetilor, la cel mai indepartat dintre ei sa nu mai curga apa aproape deloc.

proba functionare instalatie sanitara

Preturi Manometre!

Concluzii

» In final, recomandarea mea este sa tratati cu seriozitate si instalatiile sanitare si sa efectuati aceste probe inainte de finalizarea lucrarilor, mai ales daca unele trasee sau elemente din instalatia sanitare vor fi mascate in pereti sau introduse in gheuri mai greu accesibile.

» Mai bine sa fiti siguri ca instalatia sanitara functioneaza corespunzator dinainte, decat sa trebuiasca sa daramati si sa reparati dupa aceea.

» Va multumesc ca m-ati urmarit pana la final si daca ma puteti ajuta cu o Distribuire a acestui articol…va multumesc!!! Sa ne auzim cu bine!