Probleme casa din chirpici

intrebari si raspunsuri

Solutii reparatii casa din chirpici

Intrebare de la: Nicoleta Minu pe adresa redactiei

“Bună seara!

Îndrăznesc să vă cer sfatul în legătură cu o problemă la casa părinților mei: este o casă din chirpici. În ultimii ani apa s-a infiltrat și jumătate din podea este umedă (podea impropriu spus, este făcută tot ca pe vremuri). De asemenea umezeala s-a ridicat și pe pereți, pe porțiuni și mai ales la colțuri, mărimea acesteia variind între 2 – 50 cm. Casa este cimentuită ”cu mătura” peste o plasă (nu stiu de care) aplicată direct pe peretele văruit. În casă este în permanență un miros de mucegai, pereții interiori sunt văruiți cu var normal. Peretele cu pricina este orientat spre nord unde ”bate” ploaia și ninsoarea…În plus, cimentul turnat la exterior care formează trotuarul și a fost ”lipit” de casă, a crăpat și cu siguranță intră apă…Cum ne vom muta în curând acolo, trebuie să facem ceva la vară (avem alte camere unde putem sta)…
Așadar, de unde să începem, ce să facem, ce materiale să folosim și cam cât ne-ar costa? Precizez faptul că nu ne pricepem deloc și încercăm să facem totul ”cu mânuța noastră…(Dacă este prea mult ceea ce vă cer, scuze, dar am văzut că oferiți soluții tuturor, indiferent de problemă)
Mulțumesc mult!
Cu multă stimă, Nicoleta Minu.”

Raspunsul redactiei:

» Buna ziua. Trebuie sa va spun din start ca situatia dvs. este una destul de complexa si necesita destul de multe interventii. In mod normal v-am recomanda sa se faca o expertiza a fundatiilor in prima faza iar lucrarile sa fie executate de personal calificat, eventual o firma specializata pe hidroizolarea fundatiilor. Dar daca spuneti ca vreti sa faceti aceste reparatii cu “manutele voastre”, banuiesc ca nu dispuneti de un buget prea mare si atunci vom incerca sa va ajutam cu cateva sfaturi utile care speram din suflet sa va fie de ajutor. Sa o luam pe rand:

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa indepartati apa de fundatia casei. Chirpicii si cu apa nu fac casa buna impreuna. Pentru asta va trebui sa sapati in jurul casei, pe langa fundatie, si sa realizati o hidroizolatie perimetrala a fundatiei cu o membrana cu crampoane sau carton bitumat (in functie de buget). Deasemenea daca va permiteti financiar ar fi bine sa placati intregul soclu cu polistiren extrudat de minim 3cm. Astfel veti hidroizola si termoizola fundatia si soclul casei. Atentie! Sapati pe cate o latura a casei, hidroizolati si apoi astupati. Nu realizati intreaga sapatura pe tot perimetrul casei pentru ca nu stim in ce stadiu de rezistenta se afla fundatia si este mai bine sa nu riscati.

detaliu hidroizolare fundatie casa batraneasca

» Daca in timpul sapaturii veti da de apa in abundenta pe langa fundatie, atunci s-ar putea sa fie nevoie sa montati si niste tuburi de dren care sa colecteze apa de langa fundatie si sa o redirectionati catre alta zona.

2. Dupa ce ati realizat hidroizolatia fundatiei, va trebui sa va ocupati de trotuare. Acestea trebuie returnate la o latime de minim 80 de cm si neaparat cu panta de scurgere catre exteriorul casei. Inainte de turnarea trotuarelor aveti grija ca pamantul sa fie bine “batatorit”, tasat, altfel trotuarele se vor lasa si vor crapa in timp.

3. Atentie si la burlane. Apa de ploaie trebuie directionata cat mai departe de fundatia casei. Eventual prelungiti burlanele cu niste conducte, care pot fi puse chiar si pe sub trotuar si directionate la cativa metri distanta de casa unde sa se scurga.

4. Pentru peretele de pe nord va recomand sa-l placati cu polistiren pentru ca exista posibilitatea ca ploaia si zapezile sa umezeasca acel perete, apa trecand prin finisajul de ciment exterior si infiltrandu-se in perete. O izolatie cu polistiren pe exterior ar “sigila” acel perete si ati mai scapa de o sursa de umezeala, plus ca ar si termoizola peretele…mai ales ca este pe nord.

5. La interior, va recomand sa faceti un test pe o singura camera in prima faza, pentru a vedea daca da rezultate:

  • scoateti circa 15cm de pamant, lut sau ce este acolo;
  • puneti sort de piatra;
  • folie PVC sau membrana cu crampoane care sa urce si 10-15cm pe peretii camerei;
  • polistiren extrudat de 3-5cm;
  • apoi turnati o sapa armata de 5-10cm.

» Daca mai aveti si alte nelamuriri ne puteti scrie in sectiunea de comentarii aflata in partea de jos a paginii si tinem legatura.

» In continuare va mai prezentam cateva articole de-ale noastre care s-ar putea sa va fie de ajutor:

Inlocuirea dusumea veche

Hidroizolatia unei fundatii din piatra naturala

Izolarea casei cu polistiren

2 Comments

  1. Imi puteti recomanda o echipa buna pentru a face o astfel de lucrare pentru o casa din chirpici cu aceleasi probleme ( umezeala, miros de mucegai etc). Casa este foarte veche si necesita reparatii din cauza igrasiei.

  2. BUNA ziua,
    Am cumparat o casa P+1construita in anul 1980 .Casa are peretii construiti din caramida si boltari,invelita cu tigla,iar la etaj tavanul este din placa de beton.Avand in vedere ca locuinta a fost vopsita pe exterior fara a fi izolata ,locuiesc efectiv la etaj,are rost sa izolez placa de beton a podului si cu ce anume.Precizez ca podul il folosesesc pentru a mai depozita unele lururi.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.