Probleme hidrofor
Cuprins:
» Datorita lipsei de dezvoltare a retelelor publice de alimentare cu apa potabila, foarte multe persoane sunt nevoite sa recurga la instalarea unui hidrofor (plus o sursa de apa) pentru a-si asigura necesarul de apa din gospodarie. De aceea am ales ca in articolul de astazi sa discutam despre ce probleme pot aparea in functionarea unui hidrofor.
» Din pacate, chiar si cele mai bune hidrofoare pot claca la un moment dat, iar remedierea celor mai simple probleme, care pot aparea, pot fi efectuate chiar si de voi, chiar daca nu sunteti instalatori. Insa pentru a putea face acest lucru trebuie sa cunoasteti cateva elemente de baza.
Principii de functionare ale unui hidrofor
» Pentru a putea remedia anumite probleme ce pot aparea la un hidrofor, este important sa stiti cateva principii de baza a functionarii acestuia.
Ce este un hidrofor?
» Statia de hidrofor este o statie de pompare ce asigura distributia apei prin intermediul unor recipiente hidropneumatice aflate sub presiune constanta sau variabila, numite recipiente hidrofor.
» Statiile hidrofor se folosesc atunci cand din conducta de serviciu nu se poate asigura in punctul de racord presiunea necesara functionarii consumatorilor, iar debitul solicitat prezinta variatie mare in timp.
» Prin intermediul unei statii de tip hidrofor puteti rezolva mai multe probleme legate de alimentarea cu apa a unei locuinte:
- organizarea unui flux automat al apei de la sursa la instalatia interioara cu apa a casei;
- reglarea presiunii apei in sistemul de alimentare cu apa;
- protejarea sistemului de alimentare cu apa impotriva fenomenelor de tip “lovitura de ciocan”;
- posibilitatea integrarii in sistem a unei rezerve de apa in caz de defectiuni.
» Defectiuni neasteptate pot aparea in functionarea unui echipament de pompare, oprirea acestuia sau functionarea incorecta putand fi cauzate de mai multe motive, cum ar fi:
- lipsa de electricitate;
- lipsa apei din sistem;
- defectarea pompei;
- ruperea membranei;
- deterioarea unitatii de automatizare.
Incercati sa evitati expunerea hidroforului in medii cu umiditate crescuta! Asigurati-va ca este protejat in potriva ploilor si toate fiting-urile ce il alimenteaza sunt bine montate.
» Haideti sa vedem mai jos cateva din cele mai intalnite probleme ce pot aparea la un hidrofor:
1. Pompa functioneaza – apa nu curge
» Daca pompa functioneaza (o auziti ca merge), dar apa nu curge, atunci primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati supapa de retinere. Se poate intampla ca hidroforul sa nu pompeze deloc apa din cauza unei simple infundari a orificiilor supapelor.
» Este suficient sa curatati supapa si hidroforul va functiona din nou. Uneori este necesar sa inlocuiti arcul sau chiar intreaga supapa de retinere.
» Un alt motiv pentru care apa nu intra in rezervor poate fi debitul scazut al sursei de apa. Acest lucru se poate intampla datorita namolirii sursei de apa sau din cauza alegerii unei pompe incorecte cu un debit prea mare.
» Alte motive in aceasta situatie ar mai fi:
- hidroforul nu este amorsat corespunzator;
- pompa hidroforului trage aer “fals” din cauza conductei de aspiratie;
- clapeta de sens blocata sau montata necorespunzator (invers);
- conducta de aspiratie infundata sau inghetata;
- inaltimea de aspiratie este mai mica decat cea necesara.
» In unele cazuri va fi necesara golirea corpului hidrofor. Astfel, dupa golire, cu hidroforul oprit, umpleti-l cu apa utilizand robinetul de umplere iar apoi verificati cu atentie ca racordurile sa fie etanse, nivelul de apa sa nu fie scazut sub sorb si sa nu existe strangulatii ale conductelor de admisie.
2. Pompa nu porneste
» In cazul nefunctionarii pompei cauzele pot fi multiple:
- lipsa alimentarii pompei cu energie electrica: siguranta arsa, intrerupator ars sau legaturi electrice deteriorate;
- a fost aclansata protectia motorului, astfel daca intrerupatorul termic a fost activat, asteptati putin sa se raceasca si apoi reporniti;
- presiunea din instalatie nu a scazut suficient pentru a putea porni pompa;
- infundarea racordului flexibil de la pompa la presostat: acesta poate fi infundat, inghetat sau desprins din legatura.
- lipsa de tensiune la motor sau contacte imperfecte;
- condensator defect;
- rotor blocat;
- presostat defect sau montat incorect;
- motorul pompei este ars.
3. Hidroforul merge sacadat
» Acest comportament al unui hidrofor este cel mai adesea intalnit atunci cand exista probleme cu presiunea in interiorul rezervorului hidraulic.
» In primul rand trebuie sa verificati comportamentul manometrului. Daca pompa se opreste asa cum era de asteptat la intrarea apei, dar imediat apare o scadere brusca a presiunii interne, inseamna ca hidroforul are probleme interne.
» Acest lucru se intampla de obicei din cauza lipsei pernei de aer, datorita defectarii supapei de incarcare, infundarea conductei de admisie sau ruperea membranei de cauciuc din interiorul vasului hidrofor.
» De multe ori, cel mai probabil membrana hidroforului s-a rupt. Este usor sa verificati acest lucru: daca deschideti si verificati membrana veti vedea ca e plina cu apa si nu cu aer, cum ar trebui.
» In aceasta situatie trebuie doar sa inlocuiti membrana si hidroforul va functiona corect din nou.
4. Hidroforul functioneaza dar nu se mai opreste
» Intr-o astfel de situatie problemele ar fi urmatoarele:
- pompa blocata cu nisip sau mal;
- neasigurarea presiunii de oprire setata de presostat;
- instalarea si functionarea incorecta a presostatului sau defectarea acestuia;
- nivel scazut al apei fata de sorb.
5. Hidroforul porneste prea des
» In cazul in care hidroforul porneste mai des decat ar trebui, atunci cauzele poti fi urmatoarele:
- presiune scazuta in vasul de expansiune;
- membrana rezervor rupta;
- vasul de expansiune este inundat cu apa;
- instalarea si functionarea incorecta a presostatului sau defectarea acestuia;
- vasul de expansiune incorect dimensionat (prea mic);
- sorbul tevii de aspiratie nu este etansat bine sau este blocat.
6. Pompa porneste fara folosirea apei
» De obicei acest lucru se intampla in momentul in care supapa de sens (clapeta de sens) este defecta. De obicei, inlocuirea acesteia rezolva problema.
» Uneori exista si situatia in care hidroforul nu se mai opreste chiar daca toti consumatorii sunt inchisi. In aceasta situatie de obicei este de vina presostatul sau tensiunea slaba din instalatia electrica.
7. Cand porneste hidroforul sare siguranta
» In aceasta situatie este indicat sa chemati un electrician deoarece cu siguranta hidroforul produce un scurtcircuit cauzat de defectarea presostatului, a motorului sau defectarea conexiunilor electrice.
Oferte Hidrofoare! Vezi Preturile!
8. Presostatul tacane la oprirea hidroforului
» In situatia in care presostatul unui hidrofor tacane in momentul in care pompa hidroforului se opreste, atunci urmatoarele cauze pot fi responsabile:
- montarea incorecta a supapei de sens;
- montarea pompei sau a presostatului la distante incorecte (prea mari) fata de vasul de expansiune;
- presiune insuficienta in vasul de expansiune;
- pierderi de presiune liniare prea mari in instalatie.
9. Presostatul tacane la pornirea hidroforului
» In cazul in care presostatul tacane la pornirea hidroforului, atunci unele cauze ar putea fi:
- aparitia unor scurgeri necontrolate ale conductei de aspiratie;
- defectarea supapei de sens;
- functionare incorecta a sorbului de apa.
10. Hidroforul nu ofera presiunea dorita
» In aceasta situatie de obicei apar urmatoarele probleme si cauze:
- patrundere aer “fals” pe coloana de aspiratie;
- setarea incorecta a presostatului: presiunea necesara pentru oprirea hidroforului presetat de presostat este prea mica.
-
Product on saleHidrofor 24L Steinhaus PRO-BOO24Original price was: lei559.99.lei419.98Current price is: lei419.98.
Concluzie
» Hidroforul in sine nu este un echipament extrem de dificil de reparat, asa ca daca stiti ce trebuie sa faceti si de la ce vine problema, atunci s-ar putea sa-l puteti repara si singuri.
» In marea majoritate a cazurilor problemele au fost urmatoarele:
- pompa infundata cu mizerie;
- motor stricatl
- setari incorecte ale presostatului;
- membrana de cauciuc rupta;
- fisuri in corpul rezervorului datorita coroziunii.
» Cateva detalii despre hidrofor puteti gasi si in publicatiile internationale de mai jos:
Buna ziua, hidroforul de 50 l porneste foarte des nici nu apuci sa ridici clapeta de apa si porneste si are un zgomot tare, deranjant.
Vreau sa nu se mai auda, sa nu mai porneasca dupa 5 secunde
Ce este de facut?
Multumesc,
BUna ziua, la pornire hidroforului pentru cateva secunde scade presiunea apei la robinet – ca si cum ar trage apa inapoi, apoi aceasta revine la normal. Acest lucru se intampla la un hidrofor nou cumparat ce inlocuieste alt hidrofor utilizat fara probleme 10 ani.
Hidrofor ul de 50 l este la 5 m de fântână și trage de la 12 m curge 2 găleți apa scade presiunea la 0,5 și curge apa încet dacă închid robinetul ajunge la 2 ATM în 5 min. Ce sa aibă e prea departe de fântână, e prea la adâncime sorbul, sau e reglat pe 2 ATM?? Mulțumesc.
Buna seara!
Mai sus scrie ca membrana daca este plina cu apa este incorect, trebuie sa fie plina cu aer?
Nu cred
Verificati punctul 3
Bună seara
Va rog sa ma ajutați.. Mi sa oprit hidroforul deodată dar pana sa se oprească funcționa normal… am pus apă în cada sa fac baie la copil și după o jumătate de ora când sa mai pun apă în cada nu se mai auzea hidroforul.. Știu ca mi sa mai întâmplat odată asa și am chemat pe cineva și a pus apă pe undeva și a funcționat… Sunt mămica și soțu este plecat.. Ma mai pricep asa puțin la treburi bărbătești😅 dar domnu care a vnt și mia făcut hidroforu nu am stat lângă el sa ma uit ca era soțu acasă acuma ca e plecat soțu și domnu este plecat nu prea cunosc pe nimeni de aici din sat ca sunt abia mutata la tara.. Te rog ma poți ajuta cu un sfat.. Mulțumesc o seara plăcută
buna ziua !am un hidrofor cu vas de expansiune 50l !am schimbat presostatul si pe filetul presostatului iasa apa cu presiune ![cred ca nu este normal]de asemenea presiunea nu mai creste de 1,5 barri .presostatul nu mai opreste !am verificat nivelul de apa este OK supapa de sens este functionala am defacut pompa turbina este in regula !CARE AR PUTEA FI CAUZA?
Există câteva posibile cauze pentru problemele pe care le experimentați cu hidroforul. Iată câteva lucruri pe care le puteți verifica:
– Etanșeitatea filetului presostatului: Asigurați-vă că filetul presostatului este strâns montat și nu există scurgeri de apă. Dacă există scurgeri, verificați etanșeitatea garniturilor și înlocuiți-le dacă este necesar.
– Presiunea maximă a vasului de expansiune: Verificați setarea presiunii maxime a vasului de expansiune. Este posibil să fie setată prea scăzut, ceea ce poate determina scurgerea apei prin presostat.
– Supapa de siguranță a vasului de expansiune: Verificați dacă supapa de siguranță a vasului de expansiune funcționează corect. Dacă presiunea depășește limita de siguranță, supapa ar trebui să se deschidă și să elibereze apa. În cazul în care supapa este defectă sau blocată, poate cauza scurgeri de apă prin presostat.
– Perdeaua de aer în vasul de expansiune: Asigurați-vă că vasul de expansiune este echipat cu o perdea de aer funcțională. Aceasta ajută la separarea apei și a aerului în vasul de expansiune. Dacă perdeaua de aer este defectă, apa poate intra în presostat și provoca scurgeri.
– Pompa hidroforului: Verificați pompa hidroforului pentru orice defecte sau probleme. Asigurați-vă că turbina pompei este în bună stare și că nu există obstrucții sau blocaje care să afecteze fluxul de apă.
Dacă nu reușiți să identificați problema și să o rezolvați singur, este recomandat să apelați un specialist în sistemele de alimentare cu apă pentru a verifica și a remedia problemele hidroforului.
Buna ziua, hidroforul nu mai trage apa si s-a incalzit ,parca mirosea un pic a ars ,inclusiv furtunul care trage apa este cald la pompa.