Producerea betonului pe timp friguros

prepararea betonului pe timp de iarna

Cum se produce betonul iarna?

Anunt de la: AditiviBeton.ro pe adresa redactiei

Lucrarile de productie si punere in opera sunt influentate de factorii climatici specifici timpului friguros – temperatura aerului exterior sub +5˚C, vanturi puternice, ninsori abundente, fenomene alternative de inghet-dezghet.
C16:1984 este normativul romanesc in vigoare care include cerintele de proiectare si executare privind asigurarea calitatii lucrarilor de constructii si instalatii pe timp friguros.
In mod obisnuit, obtinerea rezistentei/clasei betonului la 28 de zile se bazeaza pe ipoteza tratarii umede continue a betonului la o temperatura de circa +20˚C.
Temperaturile mai scazute necesita prelungirea timpului de tratare deoarece viteza de intarire a betonului este dependenta de temperatura exterioara. Astfel, in functie de temperaturile atmosferice scazute vor avea loc urmatoarele efecte negative asupra proprietatilor fizico-mecanice ale betonului in curs de priza si intarire:

  1. Temperaturile intre + 5˚C– 0˚C– pentru betoanele fara aditivi, reactiile de hidratare ale cimentului se desfasoara foarte lent, fapt ce are implicatii negative asupra dezvoltarii rezistentelor mecanice ale betonului.
  2. La temperaturi de sub 0˚C – pentru betoanele fara aditivi si fara o protectie corespunzatoare dupa turnare, reactiile de hidratare inceteaza si apare fenomenult de inghet al apei (crestere de volum) fapt ce conduce la:
  • Presiuni in interiorul structurii betonului;
  • Aparitia unor fisuri interne in momentul dezghetarii;
  • Deteriorarea betonului prin reducerea legaturii dintre materialele constituite si aparitia golurilor formate prin topirea peliculelor de gheata din jurul agregatelor.
Pentru perioada friguroasa a anului va recomandam folosirea urmatorilor aditivi:
  1. ANTIFROST® 30 (BV) este un plastifiant special conceput pentru turnarile la temperaturi scazute. Acest aditiv inglobeaza in formula lui un plastifiat si un anti-inghet. Plastifiantul are rolul de a reduce necesarul de apa din amestec, obtinerea de raporturi a/c cat mai scazute. Anti-inghetul are rolul de a accelera procesul de hidratare a cimentului producand o dezvoltare accelerata a rezistentelor initiale. In consecinta betonul va genera rezistentele necesare pentru a face fata inghetului in etapele timpurii.
  2. ANTIFROST® 45 (BE) accelereaza timpul de priza initial si final al betonului obtinanduse astfel rezistente initiale foarte mari, ceea ce face ca betonul sa aiba forta necesara de a rezista la inghet in stadii incipiente. Acest aditiv se foloseste in combinatii cu aditivii plastifianti sau superplastifianti din gama PANTARHIT®, aditivi ce au rolul de a reduce raportul a/c si de a imbunatati calitatile betonului marfa.

Folosirea aditivilor ANTIFROST® 30 (BV) si ANTIFROST® 45 (BE) nu exonereaza obligatia fabricantului de beton si a constructorului de a respecta masurile necesare pentru betonarea pe timp friguros asa cum sunt ele prevazute in C 16:1984, CP 012:2007 si EN 206:2014.

DATE DE CONTACT
www.aditivi-beton.ro
Tel.: +40 (0)232 216 111
Fax: +40 (0)232 216 111

 

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.