Cum sa producem rasadurile de plante si flori?

» Unele specii de legume cum sunt mazarea, fasolea, ridichiile de luna sau spanacul si multe feluri de flori (zorelele, floarea miresii, rozeta) necesita un timp mai scurt pentru cresterea si dezvoltarea lor si se seamana primavara direct in gradina.

» Altele insa, cum sunt rosiile, vinetele, ardeiul sau telina si numeroase specii de flori (garoafele, gura leului, regina noptii,  salvia,  fluturasii)   au  nevoie   de  temperaturi  mai ridicate pentru rasarire si un timp mai indelungat pentru cresterea si dezvoltarea lor. De aceea ele se cultiva mai intai in rasadnite unde se obtin rasaduri si apoi se planteaza in gradina la locul definitiv.

» Legumele si florile care se cultiva prin rasad se seamana in rasadnite calde care se pot face si in gospodariile care dispun de balegar proaspat. Pentru acest lucru trebuie sa avem un toc facut din scanduri de 1,5m latime, 25-30cm inaltime, si 4m lungime. Tocul se aseaza deasupra  unui  pat”   de balegar proaspat, incalzit, lung de 5 m, lat de 2 m si inalt de 56-60cm. Peste toc se pun geamuri (rame) de 1,50m lungime si 1m latime acoperite cu ro-gojini. Sub acest adapost balegarul incepe sa se incalzeasca din nou.

» Dupa ce patul s-a incalzit in interiorul tocului se introduce pamant de telina amestecat in parti egale cu mranita (balegar foarte bine putrezit) si nisip, asezat intr-un strat de 15-18cm grosime. Dupa ce pamantul se incalzeste bine si rasar buruienile pe care le distrugem, se poate semana.

Cum se seamana semintele pentru rasaduri?

» Semanatul se face cat mai rar, astfel ca semintele sa cada la 2-3cm una de alta. Semintele se acopera cu un strat de pamant sau mai bine cu mranita in grosime de aproape doua ori mai mare decat diametrul semintelor.

» Pana ce rasar plantele, tocurile se tin acoperite cu rogojini iar dupa ce incep sa rasara primele plante, rogojinile se ridica pentru a expune plantele la lumina. Ingrijirea rasadurilor consta in aerisirea lor in zilele calduroase, in udat, repicat sau rarit pe loc. Noaptea rasadnitele se acopera cu rogojini.

» Cand au ajuns la dezvoltarea necesara (dupa 45-60zile) pamantul din gradina s-a incalzit si timpul este favorabil, rasadurile se scot si se planteaza in gradina. Un rasad bun trebuie sa fie scund, cu tulpinita groasa, cu 4-6 frunze si sa aiba un smoc mare de radacini.

Citește și:  25 de idei despre cum sa decorezi ghivecele de flori

» Rasadurile inainte de a le scoate, se calesc, adica se obisnuiesc incetul cu incetul cu atmosfera din afara prim aerisire tot mai puternica, astfel ca ultimele zile si nopti sa stea fara ferestre.

» Rasadurile de varza de toamna, ceapa de apa, prazul, verbinele, carciumaresele si altele se produc in rasadnite reci pe razoare sub cerul liber prin luna mai si iunie. Pamantul pentru aceste rasadnite trebuie sa fie usor si bine ingrasat.

» In gospodariile unde nu exista posibilitati de a face rasadnite cu balegar, rasadurile de legume si flori se pot produce in ladite tinute in camere incalzite. Pentru pastrarea completa a radacinilor, rasadul crescut in casa poate fi cultivat in asa-zise cuburi nutritive.

» Pentru pregatirea cuburilor nutritive se foloseste un amestec compus din 6 parti mranita, 2 parti rumegus si o parte de pamant. La fiecare kg de amestec se adauga 3 grame superfosfat si 4-5 grame cenusa.

» Toate acestea se uda si se amesteca bine si sub forma de pasta se aseaza in ladite inalte de 10-12cm. Dupa indesare amestecul se taie cu un cutit de masa in cuburi mari de 5X5, 7×7 sau 10X10 cm. In aceste cuburi se seamana cate 2 seminte de varza, rosii, vinete si alte plante. Cutiile cu cuburi nutritive se aseaza in locuri calde unde temperatura se mentine la plus 20-25 grade si nu scade sub plus 15 grade.

» Pana la rasarirea plantelor, laditele se tin acoperite cu cartoane, placaje ori saci. Cum apar primele plante acoperisul se ia, iar laditele se muta langa fereastra pe partea insorita a camerei. Cand temperatura aerului va fi mai mare de plus 7 grade, laditele trebuie scoase in cursul zilei afara iar noaptea trecute in incaperi racoroase unde rasadul va fi aparat de inghet. In general laditele nu trebuie tinute noaptea in camere calde.

» Cand la rasaduri apare a doua frunza se repeta inca o data taieturile intre cuburi. Ultima taietura se face pe aceleasi urme cu 4-6 zile inainte de scoaterea rasadurilor in gradina.

» Udatul rasadului se face cate odata si de doua ori pe zi in asa fel ca pamantul sa fie mereu umezit usor. Si in acest caz rasadurile inainte de plantarea in gradina se calesc, adică se lasa ultimele zile si noaptea afara.

Citește și:  Calendarul lucrarilor in gradina