Chimia de uz casnic este, fara indoiala, una dintre cele mai mari realizari ale civilizatiei. Putini oameni isi pot imagina sa faca curatenie prin casa fara a o folosi. Cu toate acestea, atunci cand folosim substante chimice de uz casnic, nu ne gandim ca acestea pot dauna sanatatii noastre. De exemplu, praful de spalat, folosit de milioane de oameni contine substante periculoase pentru sanatatea dumneavoastra si pentru mediu – polifosfati. Iata substantele chimice de uz casnic periculoase:

  • Hipocloritul de sodiu. Clorul in sine este foarte periculos, dar acest compus este si mai daunator, este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, afecteaza negativ pielea, parul si contribuie la aparitia unor boli precum hipertensiunea arteriala, anemie, ateroscleroza si reactii alergice.
  • Distilate de petrol. Daca ati folosit produse de curatare de uz casnic cu distilat de petrol, atunci acest lucru poate duce la deficiente de vedere. Din fericire, acest lucru este temporar, dar daca utilizati produse de curatare cu distilat de petrol de multa vreme, poate duce la probleme ale pielii, functionarea afectata a rinichilor si sistem nervos.
  • Amoniac – provoaca iritatii la nivelul ochilor si cailor respiratorii si duce la dureri de cap.
  • Fenolii si crezolii – provoaca afectarea functiei hepatice si renale, diaree, provoaca si ameteli si, in unele cazuri, pierderea constientei.
  • Nitrobenzen – este strict interzis sa ai in casa chiar si un detergent cu o astfel de substanta daca ai copii sau o femeie insarcinata, substanta provoaca dificultati de respiratie, varsaturi si decolorarea pielii.
  • Formaldehida – provoaca iritatii foarte severe ale gatului, pielii, ochilor, plamanilor si tractului respirator.
  • Surfactantii anionici (surfactantii) sunt utilizati in detergenti si detergenti de rufe.

Exista trei tipuri de agenti tensioactivi:

  • cationic,
  • neionica,
  • anionic.

Surfactantii anionici sunt cei mai periculosi, deoarece utilizarea lor poate provoca tulburari de imunitate, leziuni ale creierului, ficatului si rinichilor si alergii. Pentru a va proteja de toate acestea, trebuie sa spalati vasele cu mare atentie cu apa fierbinte dupa ce ati spalat detergentul de pe ele si, de asemenea, sa cumparati detergenti si pudra in care continutul de surfactant nu este mai mare de 5%.

Si aceasta nu este o lista completa de substante chimice care pot provoca daune ireparabile organismului tau.

Citește și:  Sfaturi de la bunica pentru îngrijirea părului acasă

Din toate acestea, putem concluziona ca casa unui om obisnuit este foarte periculoasa, atat pentru mediu, cat si pentru persoana care locuieste in aceasta. De asemenea, un alt dezavantaj al detergentilor este ca distrug complet microflora benefica. Pe langa poluarea mediului si daunele aduse sanatatii umane, utilizarea frecventa a substantelor chimice de uz casnic provoaca alergii, pe care le are aproape fiecare a doua persoana de pe pamant. De aceea trebuie sa alegeti cu mare atentie substantele chimice de uz casnic.

produse chimice

Cum sa obtineti daune minime asupra sanatatii de la substantele chimice de uz casnic:

1. Trebuie sa evitati utilizarea zilnica a produselor chimice de uz casnic. Cu toate acestea, exista momente in care este pur si simplu imposibil sa faci curatenie fara ele. Ce sa faci? Trebuie sa alegi substantele chimice de uz casnic care contin cantitatea minima de clor, amoniac, acetona si alte substante chimice periculoase care dauneaza organismului.

2. Pentru a te proteja de alergii atunci cand utilizezi substante chimice, trebuie sa porti manusi speciale de cauciuc care sa protejeze pielea. De asemenea, trebuie sa cumparati produse chimice de uz casnic, care contin inscriptia „Pentru piele sensibila”.

3. Asigurati-va ca cititi manualul de instructiuni inainte de a utiliza produsul pe care l-ati ales. Daca vedeti urmatoarele etichete pe produsul pe care doriti sa-l cumparati, evitati-l:

  • Iritant – cel mai frecvent utilizat in detergenti si agenti de curatare.
  • Nociv – cel mai adesea se gaseste pe pachetele cu lacuri, vopsele si solventi.
  • Caustic – se gaseste pe pachetele pentru curatarea tevilor de canalizare. In cazul contactului cu pielea, provoaca arsuri si leziuni ale tesutului muscular, pielii, ceea ce este foarte grav.
  • Periculos pentru mediu – produsul contine substante periculoase pentru flora si fauna.

4. Depozitati produsele chimice de uz casnic intr-un loc uscat si intunecat, cu o cantitate minima de umiditate. De asemenea, nu este o idee buna sa pastrati produsele care lupta impotriva murdariei la indemana copiilor.

5. Incearca sa cumperi, in locul prafului de spalat, gel.

6. Schimbati tipurile de produse de uz casnic pe care le folositi des.

7. Foloseste mai putine produse cosmetice si parfumuri. Depozitati-l in locuri cu o lipsa totala de umiditate si in locuri inaccesibile la lumina soarelui.

Citește și:  Sisteme de ventilare cu recuperare de caldura

8. Dupa ce ati folosit produse chimice de uz casnic, de exemplu, la curatarea vaselor, clatiti bine detergentul pentru a nu mai intra in contact cu acesta.

9. Aerisiti incaperea dupa fiecare utilizare a diversilor detergenti si, de asemenea, este indicat sa instalati un purificator de aer in casa dvs.

10. Daca esti alergic, atunci cu siguranta ar trebui sa folosesti produse de igiena hipoalergenice (sapun hipoalergenic, sampon etc.).

Daca utilizati des produse chimice de uz casnic, atunci trebuie sa va schimbati arsenalul:

  • Bicarbonatul de sodiu este inofensiv pentru sanatatea umana si este excelent pentru spalarea vaselor, controlul petelor si lustruire.
  • Sucul de lamaie este folosit pentru a indeparta petele de rugina si pentru a lustrui.
  • In loc de parfumuri, poti trece la uleiuri esentiale naturale care au mirosuri uimitoare.
  • Otetul este ideal pentru indepartarea petelor foarte incapatanate carora nici macar unii detergenti nu le pot face fata. Un alt plus al otetului este ca este un dezinfectant excelent.

Daca urmezi aceste sfaturi, atunci vei proteja sanatatea ta si a familiei tale!