Quinoa – o planta sanatoasa
Cuprins:
» Quinoa este considerata ca fiind una din cele mai bune proteine vegetale din lume. In acest articol veti afla mai multe lucruri despre aceasta cereala minunata!
» Quinoa este o planta erbacee care provine din Anzi si a carei cultura dateaza de mii si mii de ani. Quinoa era considerata ca fiind alimentatia de baza a incasilor. Acestia spuneau despre ea ca aceasta ar fi darul zeitei Pamantului si o numeau „samanta sacra” sau „samanta mama”. Aceasta nu este o graminee, la fel ca si orezul sau ca si graul, ci este considerata a fi o pseudo – cereala. Continand un procent intre 12 si 18 la suta de proteine, este pe buna dreptate cea mai buna proteina vegetala ce exista.
» Dozele sale de amino-acizi si de vitamine sunt extrem de echilibrate, quinoa fiind foarte bogata in grasimi nesaturate. De asemenea, aceasta contine foarte putini carbohidrati. Pe scurt, cu alte cuvinte, quinoa este un aliment complet. De asemenea, quinoa contine si fier, calciu, magneziu sau Vitaminele B, C si E.
Valoare nutritionala si calorii
» Raportul dintre nutrienti:
- 15% – proteine;
- 70% – carbohidrati;
- 15% – grasimi.
» In cantitatea de 100 de grame de quinoa se regasesc:
- 368 kcal;
- 14,12 grame de proteina;
- 64,16 grame de carbohidrati;
- 6,07 grame de grasime.
Compozitia chimica a Quinoa
» Partea verde a plantei de Quinoa contine urmatoarele:
- acid oxalic;
- proteine;
- fibre;
- ulei esential;
- macronutrienti;
- vitamine (PP, E, C, A si altele);
- alcaloizi;
- oligoelemente;
- saponine.
» Semintele de Quinoa contin o multime de proteine, amidon, grasimi si zahar.
Retete Quinoa
» Quinoa este o cereala care a fost redescoperita recent si se poate utiliza in diferite retete: salate, creme, prajituri, pentru a umple legumele, etc. Are un gust asemanator nucilor si este foarte des comparata cu caviarul.
» Planta de Quinoa poate fi folosita in diverse moduri in arta culinara:
- sub forma de condiment in diferite retete culinare;
- consumata cruda in forma frageda, inainte de inflorire;
- vegetarienii iubesc chiftelele de quinoa;
- frunzele fragede pot fi preparate cu piure de legume;
- Quinoa proaspata se poate adauga in salate, supa de legume, ompleta;
- sunt persoane care insereaza quinoa in painea facuta de casa.
Suc de quinoa
» Sucul proaspat Quinoa are un efect usor stimulativ asupra functiei intestinale. Imbunatateste peristaltismul si nu irita membranele mucoase. Deobicei sucul de Quinoa este recomandat a se consuma pentru constipatie si se recomanda a se bea o jumatate de cana de suc proaspat dimineata pe stomacul gol.
Supa de Quinoa
» Supa de Quinoa poate fi preparata simpla, doar cu frunze de Quinoa, sau poate fi realizata in combinatie cu alte legume si ingrediente cum ar fi: cartofi, morcov, telina, orez. La servire se poate adauga smantana, sare si piper dupa gust.
Chiftele de Qunioa
» Pentru realizarea chiftelutelor puteti folosi frunze de quinoa in combinatie cu ceapa tocata marunt, amestecate cu oua crude si fulgi de ovaz. Amestecati bine intreaga compozitie, adaugati sare si piper dupa gust, apoi dati-le bine prin pesmet si puneti-le la prajit in tigaie.
Salata de Quinoa
» Si bineinteles, ca orice planta comestibila, Quinoa poate fi un ingredient foarte bun in compozitia unor salate. Astfel frunzele de quinoa se pot combina cu semintele de Quinoa si cateva cuburi de branza cremoasa feta rezultand o salata extrem de apetisanta.
Beneficiile Quinoa
» Beneficiile pentru sanatate sunt multiple:
- deoarece are un continut bogat de fibre, aceasta planta medicinala va ajuta sa luptati impotriva cancerului de san.
- mancand o portie de quinoa de sase ori pe saptamana, femeile care sufera din cauza menopauzei isi pot regla nivelul de colesterol, pot lupta impotriva hipertensiunii sau a semnelor bolilor cardiovasculare.
- daca suferiti din cauza migrenelor, adaugati aceasta planta in alimentatie. Aceasta contine magneziu care destinde vasele sanguine si care lupta impotriva caracteristicilor de dilatare ale migrenelor.
- datorita continutului sau de mangan si de cupru, aceasta este si un bun antioxidant care va protejeaza de pagubele cauzate de radicalii liberi.
- quinoa nu contine gluten. Persoanele care nu tolereaza glutenul pot inlocui graul cu semintele acestei plante.
- are un impact pretios asupra scheletului si intervine pozitiv in prevenirea osteoporozei.
- quinoa ajuta la normalizarea nivelului de glucoza, de insulina si de colesterol.
- este foarte recomandata in cazul regimului vegetarian.
» Puteti gasi quinoa sub diferite forme: pe langa semintele de quinoa, care sunt cele mai consumate, se mai intalneste sub forma de fulgi, faina, pentru prepararea painii, a prajiturilor sau a clatitelor, inlocuind graul. Laptele de quinoa se poate consuma la micul dejun. Atunci cand consumati quinoa, dupa fierbere, trebuie sa o clatiti in mai multe ape pentru a inlatura saponina care ii confera gustul amar.
» Atentie insa: nu se recomanda copiilor cu varsta sub doi ani, tocmai din aceasta cauza!
Quinoa chiar este un superaliment adevarat cu foarte multe beneficii. Multumim pentru articol!