Racordarea unei case la utilitati

intrebari si raspunsuri

Cum racordez casa la canalizarea stradala?

Intrebare de la: Stefan Ion pe adresa redactiei

“Am o constructie deja facuta si doresc sa schimb traseul conductei ce duce la fosa septica , spre conducta stradala de care ma leg. Distanta pina la poarta, de la cotul canalizarii , este de 5 m. Problema este ca, teava de scurgere , se afla la 10 cm. sub pamint, iar conducta stradala, la 1.75 adincime. Am dedus ca-mi trebuie neaparat o fosa, pentru ca, este diferenta de nivel foarte mare. Cum sa procedez in cazul de fata? va multumesc”

Raspunsul redactiei:

» Din ce am dedus noi din mesajul dvs. este ca vreti sa anulati fosa pe care o aveti actualmente si sa va racordati la reteaua stradala de canalizare. Neavand niste cote exacte ale terenului, din punct de vedere topometric, am luat in considerare ca si cum terenul ar fi drept.

» In aceasta situatie rezulta o panta foarte mare a conductei ce va duce la depuneri pe conducta. Practic aceasta panta mare nu asigura viteza de autocuratare a conductei, apa luandu-o inainte materiilor, acestea depunandu-se in timp pe conducta, care la un moment dat se va infunda.

» Situatia dvs. ar arata ca in imaginea de mai jos:

Solutia Nr. 1 ar fi urmatoarea:

» Cota de bransare in caminul unde vreti sa va intepati sa fie la 100cm.

» Astfel veti micsora panta. Pentru ca daca va legati direct cu o panta ca cea de sus, viteza apei care va izbi in peretele caminului il va macina in timp, ducand la prabusirea interioara a caminului stradal.

» Mai jos v-am atasat si imaginea:

Solutia Nr. 2 ar fi urmatoarea:

» Sa realizati un camin de rupere de panta. Caminul poate fi cu un diametru de 1m, eventual puteti folosi ca varianta mai ieftina un tub de fantana, la care sa-i dati 2 gauri pentru intrare si iesire, si eventual un capac tot betonat de preferinta.

» Ideea este ca pantele de canalizare pentru retele exterioare se calculeaza in functie de diametrul conductei, viteza minima de autocuratire care este de 0,7 m/s, cotele topometrice ale terenului natural si distanta dintre camine. Dar in cazul racordurilor pe distante mici, pana in 10 metri se pot adopta si pante mai mari.

» Deasemenea va recomand sa montati in zona cotului de unde vrei sa refaceti traseul un camin de vizitare care sa va permita o eventuala desfundare cu ajutorul sufei, fara a mai fi nevoiti sa sapati.

» Inca un element pe care vi-l recomand ar fi montarea pe conducta a unui clapet unicsens, care, in eventualitatea unei infundari generale a conductei stradale, sa nu va refuleze in casa mizeria.

» Daca mai aveti si alte nelamuriri ni le puteti adresa mai jos.Da o nota acestui articol!

5 Comments

 1. Buna ziua,
  Eu am aceasta problema doar ca invers casa este situata mai jos de caminul de la canalizare si momentan folosesc o fosa septica.

  • Puteti realiza o conducta de refulare legata la caminul stradal, impreuna cu o pompa cu flotor amplasata in fosa septica, astfel aceasta se va goli automat cand nivelul apei din fosa va ajunge la flotor.
   Aici gasiti Pompe Ape Uzate

 2. Buna ziua, ce dimensiune de teava se recomanda la canalizare pentru legatura intre camin si casa? Mentionez ca este vorba de o casa de 140 mp utili si distanta pana la camin este de 70m.
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*