Cum rezolvam problema canalizarii la o casa?

» Apa uzata, care este apa folosita de noi pentru necesitatile zilnice personale, trebuie, intr-un fel sau altul, evacuata din spatiul locativ. Daca locuim intr-o zona in care beneficiem de racordul la canalizare, problema este mult mai usor de rezovat, apa uzata evacuandu-o in sistemul stradal de canalizare care mai apoi va fi epurata intr-o statie de epurare de dimensiuni mari, ce deserveste intreaga localitate.

» In cazul in care autoritatile locale nu au reusit sa va puna la dispozitie “luxul” de a avea acces la o retea de canalizare, va trebui sa va descurcati pe cont propriu. Acest lucru il puteti rezolva cu ajutorul unui bazin nevidanjabil, a unei fose vidanjabile, a unei sau a unei ministatii de epurare a apelor uzate.

» Avand in vedere ca o persoana genereaza in timpul unei zile (24h) circa 90-110 litri de apa uzata, trebuie sa luati in calcul, atunci cand veti dimensiona capacitatea bazinului, sau statiei, cate persoane locuiesc in cladire si in cat timp veti fi nevoit sa vidanjati.

» Apa folosita are in compozitia sa substante in suspensie, resturi de mancare, substante chimice provenite de la detergenti si alte produse ce le folosim la curatenia in casa, de aceea aceasta apa trebuie epurata daca dorim sa o evacuam inapoi in mediul natural. Daca nu o vom epura inainte de evacuarei acesteia in mediul natural, vor aparea probleme precum, poluarea panzei freatice ce va afecta puturle (fantanile) din zona, lacuri sau iazuri ce se vor infecta cu aceasta apa si vor prinde mirosuri insuportabile si exemplele pot continua…cel mai periculos lucru fiind faptul ca poluand o fantana punem in pericol sanatatea populatiei ce o utilizeaza pentru a-si asigura sursa de apa potabila.

Ce este un bazin nevidanjabil?

» Bazinul nevidanjabil este o groapa realizata prin sapare manuala sau mecanizata in pamant, neetansata, care nu realizeaza epurarea apei uzate, infiltrarea facandu-se direct in pamant dar fiind neeficienta datorita capacitatii mici de absorbtie a solului, mai ales daca avem o structura lutoasa a solului. De obicei, acest tip de bazine se realizeaza la distante mai mari de casa, din cauza mirosurilor pe care le emana, mai ales pe timp de vara, iar din punct de vedere legal, nu sunt agreate de catre autoritati. Deasemenea, in timp, malurile acestor bazine se prabusesc din cauza eroziunii apei, iar pe timp ploios ele se inunda si refuleaza afara.

Citește și:  Bransament apa

» Aceasta solutie este adoptata de foarte multi dintre noi datorita faptului ca este o solutie ieftina si la indemna oricui datorita faptului ca este usor de executat.

Racordul la canalizare 1

Ce este o fosa vidanjabila?

» Fosa vidanjabila reprezinta un bazin realizat integral din beton, de preferinta cu pereti armati pentru a se evita prabusirea zidurilor, care, atunci cand este umpluta, necesita vidanjare. Acest sistem de rezolvare a problemei canalizarii, este unul din cele mai intalnite, datorita faptului ca este usor de realizat, nu contravine legilor in vigoare, acesta find etans si necontaminand mediul inconjurator si destul de ieftin de construit. In schimb cand vorbim de costurile de exploatare, acestea se ridica, datorita faptului ca necesita o vidanjare destul de frecventa. Deasemenea in momentul vidanjarii se va crea un disconfort olfactiv datorita mirosurilor neplacute ce vor fi generate in procesul de vidanjare, mirosuri ce vor disparea deabia in cateva zile, mai ales in anotimpurile calduroase. O alta problema ar fi spatiul pe care il ocupa o astfel de fosa vidanjabila, acestea realizandu-se de dimensiuni mari pentru ca beneficiarul sa o poate vidanja mai rar, in schimb trebuie luat in calcul ca o masina de vidanjare poate incarca maxim 9mc de apa uzata, deci pentru a reusi sa goleasca o fosa intreaga,va trebui sa faca mai multe transporturi, asta insemnand inevitabil mai multi bani.

» Acest sistem este o solutie conforma cu legea, doar ca unii dintre noi, din cauza costurilor ridicate de vidanjare, “uitam” sa hidroizolam peretii, ba chiar mai mult, mai dam si niste gauri in peretii si fundul fosei, ca apa, sa se inflitreze si sa scapam de vidanjarile dese.

Racordul la canalizare 2

Ce este o fosa anaeroba?

» reprezinta un bazin realizat din 2 camere cu pereti etansi, in prima camera realizandu-se decantarea apei, aceasta avand si fundul etans, iar in cea de-a doua, fara fund, se va realiza infiltrarea in sol a apei decantate.

Racordul la canalizare 3

» Pentru o dispersare mai buna a apei tratate se poate realiza un camp din tuburi de dren realizat din conducte cu orificii la partea inferioare astfel incat apa sa se poata inflitra multmai repede si mai usor. Si acest sistem necesita vidanjare din cand in cand, dar este o solutie mai buna decat , datorita faptului ca o parte din apa decantata se infiltreaza in sol neafectand panza freatica.

Citește și:  Ghid Complet: Kit Irigare prin Picurare – Cum Funcționează și Ce Beneficii Are

Ce este o ministatie de epurare?

» Ministatia de epurare reprezinta un bazin perfect etans in interiorul caruia se realizeaza anumite procese aerobe cu circulatie libera sau fortata a apei si cu o aerare continua  a apei. Avantajul acestora este spatiul mic de amplasare, nu emana mirosuri, necesita o mentenanta redusa si cel mai si cel mai important lucru este acela ca, apa rezultata la finalul procesului de epurare poate fi folosita pentru a iriga gradina sau chiar a fi folosita ca apa menajera pentru WC, acesta apa numindu-se si “apa gri”.

» Dezavantajul cel mai mare al acestui sistem este costul ridicat de achizitie, consumul de curent destul de mare, iar in cazul unei defectiuni remedierea se va realiza doar de personal specializat care inseamna costuri suplimentare.

Racordul la canalizare 4