Cum se armeaza fundatia?
» Dupa turnarea betonului de egalizare, in functie de ce detalii tehnice avem in proiectul de rezistenta al casei, vom trece la executarea armaturilor.
» In detaliul prezentat mai jos, vom observa ca dupa turnarea betonului de egalizare se va executa o talpa armata ce va fi asezata peste betonul de egalizare. Talpa armata va fi realizata din 4 bare PC52 legate intre ele cu etrieri. Peste aceasta talpa se va turna iar un strat de beton, dupa care se va realiza elevatia fundatiei.
Ce trebuie stiut la realizarea armaturilor?
» La intrebarea cum vom lega fierul pentru fundatie, trebuie sa stiti urmatoarele detalii de baza:
- PC52: inseamna otel cu profil periodic, laminat la cald, avand rezistenta la rupere 52; acest tip de otel il gasiti in comert sub forma de bare striate, striatii care ajuta la o mai buna aderenta a betonului si se foloseste indeosebi la armarea stalpilor, placilor, grinzilor elevatiilor, centuri, etc.
- OB37: inseamna otel beton neted, avand rezistenta la rupere 37; acest tip de otel il gasiti in comert sub forma de bare sau colac, fiind neted fara striatii, si se foloseste pentru realizarea etrierilor sau elementelor de legatura intre barele de PC52.
- Distanta minima intre armaturi: 100mm;
- Distanta maxima intre armaturi: 250mm;
- Distributia armaturii se va face uniform, pe toata latimea fundatiei, si se va avea grija ca barele ce formeaza armatura sa fie prevazute cu ciocuri la capete ale caror lungimi sa respecte formula: 15 x diametrul barei;
- Etrierii realizati din OB37 se vor lega de barele din PC52 cu sarma moale neagra, legarea realizandu-se cu ajutorul a 2 sarme la toate intersectiile dintre etrieri si bare. Se folosesc 2 sarme, ca in cazul in care cedeaza una sa ramana cealalta pentru siguranta. Legarea se realizeaza cu un cleste sau un patent.
» Va recomandam sa cumparati fierul gata fasonat conform extrasului de armaturi furnizat de inginerul structurist. In acest fel nu veti avea pierderi de material, iar intreg fierul pentru casa se va transforma intr-un LEGO, adica veti sti fiecare bara si etrier unde trebuie pus si cum trebuie pus respectand detaliile din proiect.
» In acest fel nu veti avea discutii nici cu executantul, in ceea ce priveste consumul de materiale, veti avea controlul absolut al cantitatii de fier ce va intra in fundatia dvs.
» Incercati pe cat posibil sa verificati constructorul in ceea ce priveste corectitudinea asezarii armaturilor. Nu va lasati dusi cu vorba ca “merge si-asa”. La sfarsitul legarii si montarii armaturilor, nu trebuie sa va ramana nici o bara sau un etrier in plus, sau sa va mai trebuiasca fier in plus.
» Acesta este avantajul fierului gata fasonat conform unui proiect calculat si realizat conform normativelor in vigoare. Daca la amenajari si design mai puteti face rabat la calitate, va sfatuim, ca in tot ceea ce inseamna structura unei case, sa nu va “jucati”, deoarece siguranta dvs. si a familiei intr-o casa, consta, in cat de bine a fost construita si cat de bine s-a respectat proiectul, mai ales cand vorbim de un cutremur.
Ce grosime trebuie sa aiba fierul pentru fundatie? vreau sa fac o casa de 80 de metri doar parter
eu construiesc o casa 10x10m cum procedez cu fierul pot sa-l comand din inainte ,cum?
Daca aveti un proiect si un extras de armaturi cu ce fier va trebuie pentru constructie, atunci puteti comanda fierul.
fieru i-l comand de inainte de a incepe casa?
Cat fier beton imi trebuie la o fundatie de 1 m adancime lunga de 8 m