Cum realizam elevatia?
» Dupa ce am vazut in articolul anterior cam ce inseamna realizarea unei armaturi, vom trece la realizarea elevatiei. Elevatia poate fi realizata din doua centuri, asezate una in partea de jos si una in partea de sus, legate intre ele sau nu, in functie de proiect, sau poate fi cu o singura centura la partea superioara si cu o talpa armata la partea inferioara a elevatiei, deasemenea in functie de solutia aleasa de inginerul structurist.
» De mentionat faptul ca, mustatile ce vor deservi pentru legarea stalpilor, ce vor continua de la nivelul placii parter in sus, trebuiesc si ei montati si petrecuti prin armatura elevatiei, astfel incat, lungimea acestora sa depaseasca nivelul placii cota 0.00 cu cel putin 50-60cm, pentru a permite o continuare usoara si corecta a stalpilor de sustinere a casei. Nu uitati sa montati etrieri pe stalpi si pe toata lungimea care trece prin elevatie, chiar daca sunt mai greu de montat.
» Centurile se vor lega separat, inafara santurilor, si vor fi asezate pe pozitie, conform planului de fundatii dar nu direct pe pamant ci pe distantiere realizate ori din fier beton ori distantiere prefabricate din plastic, care se gasesc in comert, dar cel mai important este sa nu lasati centura sau talpa din fier direct pe pamant si sa fie mereu centrata astfel incat sa nu atinga malurile santurilor sau fundul acestora. Armatura trebuie sa fie tot timpul inglobata de 2,5-3cm de beton pe exterior. Sa nu folositi ca distantieri bucati de lemn care vor ramane in beton, deoarece acestea vor absorbi apa din beton, vor putrezi si in felul acesta vor slabi rezistenta structurii.
» La imbinarile liniare sau de colt ale centurilor sa aveti grija ca acestea sa se petreaca minim 50cm una pe cealalta pentru a asigura continuitatea structurii.
Cum cofram?
» Dupa ce vom realiza armaturile, vom trece la cofrare. Cofrajele, realizate din scanduri de lemn si tarusi “patrati” de 5x5cm cu lungimi diferite in functie de inaltimea elevatiei, se vor amplasa de o parte si de alta a santurilor. Sa aveti grija ca ancorarea cofrajelor sa fie foarte bine facuta, sa fie rezistenta, deoarece betonul exercita o presiune foarte mare asupra acestora, si daca nu sunt ancorate cum trebuie pot aparea “burti” sau chiar ruperi a cofrajelor.
» Un detaliu foarte important! De avut in vedere ca, pe partea exterioara a perimetrului fundatiei sa realizam cofrajele mai inalte (cu 10cm peste cota 0.00 a fundatiei), astfel incat sa ne folosim de ele si la turnarea placii de la cota 0.00.
» Dupa ce am realizat cofrarea si pozitionarea armaturilor in interiorul cofrajelor, cu distantieri si sustineri, vom trece la turnarea betonului, beton care va avea o marca de minim B250. Extrem de important este ca in momentul turnarii betonului acesta sa fie vibrat cu un vibrator sau daca nu aveti la dispozitie un astfel de aparat, sa puneti 2-3 persoane care sa bata usor cu ciocanul in exteriorul cofrajelor si sa vibreze manual cu ajutorul unor tevi sau pari de lemn betonul din interiorul cofrajelor avand grija ca betonul sa patrunda foarte bine prin interiorul armaturii centurilor.
» Daca turnati betonul cu cifa si nu aveti inchiriata si pompa, este bine sa aveti realizat un uluc mai lung, realizat dintr-o teava de PVC cu diametrul de 400mm taiata pe lung sau realizat din lemn, astfel incat sa puteti ajunge cu ulucul de la cifa pana in cel mai indepartat colt al fundatiei.
» Daca turnati betonul manual, facut la betoniera, este foarte important sa efectuati turnarea intr-o singura zi. In cazul acesta, sfatul nostru ar fi sa aveti minim 2 betoniere de 250 litri si minim 6 oameni care sa efectueze fluxul de realizare beton – carat cu roaba – si rasturnare in elevatie. Bineinteles conteaza foarte mult si ce dimensiuni are fundatia si cati metri cubi urmeaza a fi turnati. Acest lucru il puteti calcula din planurile de fundatie, in acest fel veti afla volumul fundatiei, dupa care veti imparti la volumul betonierei si in acest fel veti sti cate betoniere trebuie sa faceti pentru a realiza turnarea elevatiei.
» Indiferent ca veti turna cu cifa sau veti realiza betonul manual, la betoniera, sa aveti in dotare pe santier folie din polietilena cu ajutorul careia sa acoperiti cofrajele in cazul unei averse de ploaie care poate influenta calitatea betonului.
» Nu turnati betonul pana la acoperirea armaturilor, turnati cu 5 cm mai jos astfel incat sa va ramana armatura goala pentru a putea face legatura cu armaturile ce vor fi folosite pentru armarea placii de la cota 0.00.
Comentarii recente