Realizarea sarpantei

Cum realizam acoperisul casei

Cum realizam acoperisul casei?

» Dupa ce am realizat peretii si elementele structurale de la mansarda vom trece la realizarea acoperisului casei.

» Acoperisul reprezinta “capacul” constructiei, mai exact elementul final al constructiei noastre, care are rolul de a proteja cladirea impotriva fenomenelor meteorologice.

» Acoperirea unei case se poate realiza atat prin acoperis in pante sau prin intermediul unei terase (circulabile sau nu). Vom discuta mai departe despre realizarea acoperisului in pante.

» Pentru a putea realiza acoperisul vom avea nevoie de un proiect de rezistenta impreuna cu un extras de materiale pentru a putea comanda elementele componente ale structurii sarpantei, care reprezinta scheletul acoperisului alcatuit din elemente din lemn.

» De ce este indicat sa avem un proiect al sarpantei? Deoarece structura acesteia trebuie bine calculata si verificata la incarcarile cu zapada si efectul vanturilor puternice. O coama prea subtire sau capriori prost dimensionati pot duce chiar si la prabusirea acoperisului mai ales in cazul incarcarilor cu zapada excesiva.

» Daca totusi nu aveti un proiect, o sa va dam cateva exemple de dimensiuni ale elementelor structurale ale unui acoperis:

 • pana sau talpa (care se aseaza pe zidarie) 15x20cm (asezata pe cant);
 • capriori (asezati din 60 in 60 de cm) 10x15cm (asezati pe cant);
 • coama (cea din varful acoperisului) 15x20cm (asezata pe cant);
 • clesti (care “leaga” capriorii de popi) 2buc.x5x15cm.

» Acum ca am inteles in mare parte din ce elemente este formata structura unui acoperis, si v-ati facut niste calcule si liste de materiale, urmeaza etapa in care trebuie sa mergeti la un depozit de cherestea pentru a da comanda. Nu multi stiu, dar cateodata asta e partea cea mai dificila, deoarece este foarte greu sa gasesti lemn de calitate, uscat, la preturi acceptabile.

» Daca nu gasiti lemn uscat, macar verificati sa fie drept si nealterat de carii sau mucegai. Dupa ce ajungeti cu el acasa, depozitati-l stivuit, drept, pe sipci, cu spatii de ventilare intre randuri, ca acesta sa se usuce drept fara efecte de incovoiere. Nu-l lasati direct in bataia soarelui pentru ca se va usca fortat si se va incovoia. Lasa-ti lemnul la uscat macar 1-2 luni inainte de a-l pune in opera, iar inainte de a-l urca sus pe casa este bine sa il si tratati cu solutii anticarii si ignifuge.

» Primele elemente care vine montate pe casa sunt penele sau talpile (in functie cum aveti proiectul). Acestea se prind de elementele structurale din beton prin intermediul unor mustati din fier lasate din centura de beton sau prin intermediul unor tije filetate infipte in beton la turnare. Pentru o strangere mai buna si o lucrare mai de calitate recomandam tijele filetate cu saiba mare si dublupiulita.

» Urmatorul pas este montarea popilor. Recomandam fixarea acestora pe talpi prin intermediul elementelor de fixare din tabla prefabricate si nu prin scoabe care pot produce “crapaturi” necontrolate ale lemnului.

» Dupa fixarea popilor vom trece la montarea coamei din varful acoperisului, ca apoi sa trecem la montarea capriorilor, ce urmeaza a fi “inchegati”cu ajutorul clestilor de restul structurii sarpantei.

» Dupa ce am realizat scheletul sarpantei vom trece la acoperirea acestuia cu scandura, mai exact cherestea de 2,4-2,5cm grosime. In acest fel realizarea sarpantei s-a incheiat.

» Urmeaza invelirea acesteia cu cu folie si tigla metalica sau ceramica.

23 Comments

  • salut, la un acoperiș în două ape 9,5×6,7m ce lungime de grinzi să i-au?vreau să fac sarpantele pe partea de 9,5 m

 1. Cum se pune grinzile la acoperisul unei magazii de 7/5 metri ,,cu pereti din bca ,,, vreau sa fac acoperisul intr.o panta

  • Se pun cu…MANA…in 2 daca se poate… 🙂 Glumesc…
   Pai se pun grinzi pe tot perimetrul magaziei, prinse cu fier fix pe centuri, apoi partea din fata se ridica niste popi cu inca o grinda la o inaltime care sa asigure o panta de scurgere si apoi se aseaza capriorii din 70 in 70cm, astereala si tabla…

  • Va asiguram ca nu sunt supradimensionate. Sectiunile elementelor componente ale unei sarpante se calculeaza pentru fiecare situatie in parte.
   De exemplu: Daca invelitoarea este din tigla metalica (usoara) vor rezulta niste sectiuni mai mici ale elementelor din lemn constructive, iar daca invelitoarea este tigla ceramica (grea) vor rezulta niste sectiuni mai mari.

  • Nu, sectiunile de lemn descrise in articol nu sunt supradimensionate pentru un acoperis care nu este calculat de catre un inginer de rezistenta.As adauga fata de un raspuns anterior faptul ca de obicei capriorii se aseaza la 50 cm distanta, 70 cm este prea mult. Dimensiunile capriorilor depind de panta acoperisului, zona climatica, greutatea invelitoarei si lungimile libere ale pieselor din lemn. Capriorii si panele trebuiesc chertate.

   • Toate structurile ,inclusiv la acoperis se fac pe 60 totdeauna.La tavane se foloseste cc40sau cc30 daca este prea mare suprafata(dupa cum stiti toate materialele au dimensiunea de 120/240 ,asadar cc60,sau 30,40 este multiplu

 2. Ce ar presupune, cu costuri minime, inlocuirea tiglei clasice cu tabla Lindab ?
  Se poate face fara a mai pune scanduri pe capriori ?
  Multumesc anticipat

  • Buna ziua. Da, cred ca se poate monta si fara scanduri pe capriori, dar trebuie sa acordati o atentie sporita la montajul foliei anticondens. Apoi peste folie sa montati caroiajul de sipci care vor reprezenta suportul tiglei metalice.
   Costurile pentru inlocuirea vechii invelitori ar consta in:
   – pret manopera demontare tabla veche;
   – pret achizitie tigla noua;
   – pret montaj tigla noua.
   Preturile variaza in functie de zona in care efectuati lucrarea si de cine o monteaza: firma sau echipa de muncitori.
   Mai multe detalii despre Montajul tiglei metalice gasiti aici https://casasidesign.ro/montaj-invelitoare-acoperis.html

 3. Cea mai misto prezentare in ceea ce priveste realizarea de acoperisuri case. Acum am inteles si eu cum sta treaba…Aveti cumva si vreun articol despre reparatii acoperisuri?

 4. Bună ziua, ce nu am reușit să înțeleg este cum se așează căpriorii pe coamă de se îmbină perfect la unghi? Se trasează pe poziție fiecare în parte sau se taie de jos toți la aceeași înclinație? Mulțumesc

 5. Buna ziua.va rog dacă ma puteti ajuta cu un necesar de materiale pentru un acoperis într-o apa.nu stiu cum se calculează dimensiunile,dar informativ va pot spune ca am o camera cu lungime de 5m pe 5 lățime.va multumesc pentru ajutor.

 6. Bună ziua. Ce dimensiuni ale capriorilor recomandați pentru un acoperiș într-o apa cu o deschidere de 5.5 metri si lungimea de 14 metri? Mentionez ca învelișul acoperișului va fi format din panouri sandvici din vată minerală cu grosimea de 10 cm. Vă mulțumesc.

  • Buna ziua. S-ar putea sa fie suficient si o sectiune a capriorilor de 8x12cm, dar cel mai sigur ar merge 10x15cm dispusi pe cant.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.