Astazi, alimentatia sanatoasa este un subiect foarte comun si popular. Internetul este plin de sfaturi si recomandari despre cum se tine un regim, cu toate acestea, a le urma fara a intelege ce este mai bine pentru tine este nerezonabil.

Prin urmare, atunci cand alcatuiti un meniu de nutritie adecvat, ar trebui sa consultati un nutritionist. In general, nu va fi de prisos sa va informati din surse sigure. De exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii abordeaza in mod regulat subiectul alimentatiei adecvate in materialele sale metodologice.

Asadar, specialistii organizatiei au prezentat 10 principii care vor face orice dieta mai utila:

  • O dieta variata contribuie la saturarea organismului cu intreaga varietate de nutrienti;
  • Cerealele integrale afecteaza favorabil microflora intestinala, imbunatatind activitatea acesteia;
  • Fructele, legumele si nucile sunt cele mai bune optiuni de gustare;
  • O lingurita de sare pe zi este norma zilnica pentru un adult, nu mai mult;
  • Este necesar sa monitorizati nivelul de zahar consumat, sa acordati atentie si la asa-numitul zahar ascuns;
  • Consum moderat de alimente grase;
  • In meniul zilnic, este mai bine sa acordati preferinta pestelui sau pasarilor de curte, limitand consumul de carne rosie;
  • Prefabricatele sunt un cocktail bogat de grasimi trans, sare, zahar si o mare varietate de aditivi artificiali;
  • Alimentele prajite nu vor fi niciodata sanatoase;
  • Alcoolul in orice cantitate este daunator sanatatii.

Cum sa alcatuiesti un meniu de nutritie adecvat?

Primul pas catre un regim sanatos pentru slabit este meniul. La urma urmei, lista produselor „permise” va determina varietatea de feluri de mancare si gustarile.

nevoie de dulce

Nutritionistii atunci cand alcatuiesc un meniu de nutritie adecvat sunt ghidati de cateva principii cheie:

  • Carnea din dieta trebuie combinata cu legume si fructe;
  • Pentru o functionare corecta, trebuie sa consumati aproximativ 100-150 de grame de proteine ​​pe zi;
  • Daca se doreste, dulciurile pot fi incluse in dieta. Dar este important sa ne amintim ca utilizarea lor ar trebui sa fie strict calculata in functie de cantitatea de zahar si nu trebuie sa mancati deserturi dupa-amiaza;
  • Conserve si semifabricate, tot felul de sosuri, precum si reprezentanti ai fast-food-urilor sub cea mai stricta interdictie;
  • Piramida alimentara este o modalitate excelenta de a va organiza mesele pentru a va ghida.

In plus, la alcatuirea meniului, este important sa se concentreze asupra intervalelor de timp dintre mese. In functie de durata acestora, se determina saturatia preparatelor cu anumite elemente. Dar exista si reguli destul de generale. De exemplu, micul dejun trebuie luat la o jumatate de ora dupa trezire, iar cina – cu aproximativ trei ore inainte de culcare.

Citește și:  Ce inseamna cand visezi aur?

Pierderea in greutate este imposibila fara o alimentatie adecvata si echilibrata, iar aceasta din urma nu a implicat niciodata existenta pe apa si legume. Astfel, ne intoarcem la principiile OMS – o varietate de alimente ofera intreaga gama de elemente utile corpului uman. Aceasta regula trebuie luata in considerare la alcatuirea meniului.

Caracteristicile planului de dieta pentru slabit

Trebuie sa urmezi cateva reguli:

  • Ar trebui sa mananci la anumite intervale de timp, apoi organismul va dezvolta un regim;
  • Mesele ar trebui sa fie fractionate, cea mai optima optiune este de 5 ori pe zi;
  • Cand planificati mesele, nu puteti merge impotriva stilului dvs. de viata. Mai degraba, dimpotriva, meniul ar trebui sa fie adaptat acestuia.

O alta caracteristica in alcatuirea unui plan de meniu pentru pierderea in greutate este numararea caloriilor. Pentru a face acest lucru, trebuie sa pastrati o evidenta a tuturor alimentelor consumate in timpul zilei. Si astazi este destul de simplu sa faci acest lucru, deoarece exista un numar mare de aplicatii speciale pentru astfel de scopuri.

Nutritie adecvata pentru pierderea in greutate

Cum sa planifici mesele pentru fiecare zi?

Planificarea corecta a nutritiei este un proces care necesita timp, a carui pregatire trebuie sa tina cont de urmatoarele:

  • Raportul dintre proteine, grasimi si carbohidrati – poate fi diferit in functie de obiectivele urmarite.
  • Calculul general al continutului de calorii – in timp ce doza zilnica necesara de calorii, care variaza in functie de varsta si stil de viata, trebuie distribuita uniform.
  • O varietate de produse care corespund in ceea ce priveste continutul de nutrienti si continutul de calorii – doar o alimentatie adecvata si echilibrata poate da rezultatul. Refuzul de a manca nu va face decat sa va dauneze sanatatii.
  • De asemenea, este necesar sa retineti ca gustarile „neprogramate” nu trebuie luate ca o tragedie, dar are sens sa le analizam si sa schimbati frecventa sau compozitia meselor ulterioare.

Rezumand toate cele de mai sus, putem concluziona ca urmatoarele categorii de produse ar trebui sa stea la baza unui meniu de nutritie adecvat:

  • Pui;
  • Curcan;
  • Peste;
  • Fructe de mare;
  • Oua;
  • Lactate;
  • Fructe;
  • Legume;
  • Verdeata;
  • Nuci;
  • Seminte;
  • Condimente naturale;
  • Produse din cereale integrale;
  • Leguminoase;
  • Uleiuri de masline, seminte de in, porumb, susan.

Este necesar sa se excluda din dieta:

  • Carnati;
  • Produse afumate;
  • Mancare la conserva;
  • Gustari ambalate in vid;
  • Produse semi-fabricate;
  • Sosuri;
  • Mancaruri gata pentru incalzire in cuptorul cu microunde;
  • Fast-food;
  • Bauturi carbogazoase;
  • Sucuri in pachete.

Separat, este de remarcat faptul ca nucile sarate nu apartin unei alimentatii adecvate, ca orice produse care contin un nivel crescut de condimente, aditivi si arome. In ceea ce priveste produsele de cofetarie, acestea ar trebui reduse la minimum, iar compozitia acestor produse ar trebui, de asemenea, tratata in mod responsabil.

Citește și:  Ce Plante si Flori de apartament sa alegem?

Regim dieta de slabit

In general, o dieta sanatoasa echilibrata poate fi destul de variata, asa ca este posibil sa se elaboreze un meniu in care sa apara in fiecare zi mancaruri noi. Va prezentam un exemplu de meniu pentru o saptamana in conformitate cu toate recomandarile date anterior:

Luni

  • Fulgi de ovaz cu fructe uscate; 2/3 cana lapte cu continut scazut de grasimi, fructe.
  • Salata de legume (cu ulei de masline ca dressing); Sandvis cu paine integrala cu ierburi, piept de pui fiert si branza moale; fructe.
  • Peste copt, salata de legume ca garnitura.

Marti

  • Paine din cereale integrale; branza; ou fiert; fructe.
  • Salata de bulgur, piept de pui si rosii cherry; fructe.
  • Paste integrale cu rosii si ierburi uscate; Ceai de ierburi.

Miercuri

  • Branza de vaci cu miere, nuci; Suc proaspat.
  • Sandwich cu somon, avocado si marar pe paine integrala; iaurt natural.
  • File de pui cu legume la cuptor.

Joi

  • Omleta din doua oua; o rosie; branza; mar mic copt cu miere si scortisoara.
  • Supa de pui cu legume; salata cu rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, seminte de in cu sos de ulei de masline.
  • Pita cu carne slaba de vita, salata verde, dressing – iaurt natural, usturoi si marar.

Vineri

  • Smoothie (banana, iaurt, vanilie); rulou cu somon, avocado si castraveti.
  • Salata de dovleac copt, spanac, branza si sos cu ulei de lamaie; paine de secara cu sunca slaba; fructe.
  • Friptura cu salata; mar copt cu miere si scortisoara.

Sambata

  • Hrisca cu morcovi si ardei gras; iaurt natural; fructe.
  • Cous cous cu morcovi, ceapa, porumb, mazare verde.
  • Sfecla coapta; paine de secara cu branza moale de capra; masline.

Duminica

  • Cheesecakes cu sirop de artar; iaurt natural; fructe.
  • Supa de pui cu crutoane si ou fiert; salata de rosii si mozzarella cu dressing balsamic.
  • Ardei gras umplut cu orez brun si carne de vita; rosii cherry cu branza moale si ierburi dupa gust.

Atunci cand micile gustari sunt incluse in dieta, fructele si nucile vor trebui eliminate din meniul principal. Cu alte cuvinte, un mar de la micul dejun este transferat la o gustare de dupa-amiaza.

De asemenea, este important de retinut ca portiile sunt calculate individual, in functie de varsta, starea de sanatate, stilul de viata si aportul zilnic de calorii. Prin urmare, dimensiunea portiei pentru barbati si femei va fi diferita.