9 Reguli pentru consumul de zahar
Cuprins:
» Stiati ca zaharul este de 8 ori mai puternic decat cocaina? Un fapt socant dar adevarat. De fapt oameni se “omoara” incet prin consumul exagerat de zahar fara sa isi dea seama. Haideti sa vedem cum putem scapa de aceasta dependenta periculoasa pentru totdeauna.
» Multi nutritionisti, sustin ca dependenta de dulciuri si alimente cu amidon nu e o tulburare a alimentatiei ci una biologica. Aceasta tulburare este controlata de catre hormoni si neurotransmitatori, care sunt alimentati de zahar si carbohidrati. Rezultatul este aportul necontrolat de zahar si o supra-alimentare a organismului.Din pacate, prajiturile, briosele, bauturile racoritoare, sosurile, fac parte din dieta noastra si sunt un mare pericol pentru sanatate.
» Intr-unul din studii, oameni de stiinta de la Harvard au descoperit ca un shake de lapte nu numai ca este capabil sa creasca dramatic nivelul de zahar din sange si insulina, provocand pofte de dulciuri, dar produce chiar si modificari la nivel cerebral.
» Pentru a scapa de pofta de dulciuri si de dependenta de carbohidrati, daunatori sanatati noastre, trebuie sa respectati un plan de detoxifiere a corpului in ceea ce priveste zaharul. Pentru curatarea organsimului si reducerea consumului de zahar este necesar sa respetati urmatoarele 9 reguli de baza.
REGULA 1 – Scapa de dulciuri
» Din pacate nu exista nici o modalitate mai eficienta de a face fata dependentei fiziologice, decat printr-o respingere completa a anumitor alimente. Renuntati la orice inseamna “dulce”, adica: toate formele de alimente ce contin zahar, toate produsele fainoase, precum si la toti indulcitorii artificiali. Acestia nu fac altceva decat sa va creasca pofta de dulce si sa va incetineasca metabolismul, lucru ce duce la acumularea suplimentara de grasimi.
» Deasemenea trebuie sa eliminati din alimentatie tot ceea ce contine grasimi hidrogenate si glutamat monosodic, astfel cel mai bine este sa evitati consumul de alimente procesate macar timp de 10 zile. Cred ca ar fi bine sa renuntati si la cereale in aceasta perioada de dezintoxicare.
® Citeste si: Pofta de dulce: De ce apare, ce ascunde si cum scapi de ea?
REGULA 2 – Mai putine calorii
» O a doua regula este aceea ca nu avem voie sa consumam lichide care contin zahar pentru ca ele sunt cu mult mai nocive decat cele solide, care contin zahar sau faina. Imaginati-va ca bauturile zaharoase transporta direct in ficat tot zaharul din ele. In acelasi timp iti este redusa senzatia de satietate, dandu-ti senzatia de a manca din ce in ce mai mult.
» Sunt interzise bauturile dulci, precum sucurile de orice forma, ceaiuri indulcite cu zahar, cafea indulcita. In aceasta perioada de detoxifiere sunt permise doar sucurile naturale, facute direct in casa din fructe proaspete.
» Ca idee, o cutie de suc contine in medie circa 15 lingurite de zahar si este principalul vinovat de cresterea riscului de obezitate infantila.
REGULA 3 – Mai multe proteine
» Regula numarul trei este includerea in dieta a proteinelor. Incercati sa mancati alimente proteice la fiecare masa, in special la micul dejun, care este cheia pentru un nivel echilibrat al zaharului in organism.
» Daca te intrebi ce sa mananci, e simplu. Mananca nuci, seminte, oua, peste. Daca nu puteti renunta la produsele de origine animala atunci alege carnea de pasare crescuta la curte sau carne provenita de la animale care se hranesc cu vegetale fara antibiotice si hormoni.
REGULA 4 – Consumarea carbohidratilor potriviti
» Este permis consumul unei cantitati nelimitate de legume non-amidon precum:
- verdeturi;
- salata verde;
- varza proaspata;
- brocoli;
- conopida;
- sparanghel;
- fasole verde;
- dovlecei;
- marar;
- rosii;
- castraveti;
- morcov;
- ardei.
» Alimentele interzise in aceasta perioada sunt: cartofii dulci, dovleacul si sfecla.
® Poti citi si: Cum sa tii diabetul sub control?
REGULA 5 – Combateti zaharul cu ajutorul grasimilor
» Motivul pentru a fi supraponderal nu este grasimea, ci zaharul. Grasimea provoaca saturatie si este necesara pentru nutritia celuleror. Deasemenea ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange. Includeti in alimentatia voastra grasimi sanatoase in combinatie cu proteine, la fiecare masa si gustare, cum ar fi:
- nuci;
- seminte;
- ulei de maslime;
- avocado;
- ulei de nuca de cocos;
- acizi grasi omega 3.
REGULA 6 – Fiti pregatit mereu pentru o scadere a glicemiei
» Este important sa intelegem faptul ca o data cu scoaterea zaharului din alimentatie exista posibilitatea aparitiei unor scaderi ale glicemiei, iar pentru aceasta este bine sa aveti mereu la voi, in gentuta, o gustare sanatoasa precum nuci, migdalele, seminte de dovleac, fructe, legume pentru a va readuce glicemia in parametri normali.
REGULA 7 – Opritile procesele inflamatoare din corpul vostru
» Studiile arata ca inflamatia provoaca un dezechilibru a zaharului din sange, prediabet si diabetul zaharat de tip II. Cea mai comuna sursa a procesului inflamator, pe langa zahar, faina si grasimi este intoleranta la anumite alimente.
» Timp de 10 zile elimina din alimentatie glutenul si produsele lactate. Nu va fi un lucru usor de facut, dar dupa 2-3 veti vedea o schimbare in starea voastra si va veti simti mult mai energici.
REGULA 8 – Cat mai multa odihna
» Lipsa somnului provoaca pofta de zahar si carbohidrati, deoarece afecteaza hormonii poftei de mancare. In urma unor studii realizate pe un lot de studenti, care au fost lipsiti doar de doua ore de somn fata de cele opt recomandate, arata ca a existat o crestere a hormonilor ce provoaca foamea si mai ales o pofta accentuata de zahar.
» Atunci cand o persoana nu doarme suficient, nu are suficienta energie compensand cu un consum mai mare de zahar digerabil. Somnul este cel mai bun mod de a combate supra-alimentarea.
REGULA 9 – Deserturi naturale si sanatoase fara zahar
» Fructele sunt ideale in aceasta dieta fara carbohidrati. Puteti prepara diverse salate de fructe, smoothie-uri de fructe proaspete, fructe uscate, fructe de padure, chiar si fructe congelate.
» Puteti consuma diverse prajituri, fara faina, cu continut din fructe coapte la cuptor, cu mentiunea ca fructele trebuiesc consumate la 1-2 ore de la ultima masa, pentru a evita fermentatiile nedorite.
» Ciocolata neagra cu 70 % cacao si fara zahar, poate reprezenta deasemenea un desert sanatos.
» Acestea fiind spuse, va urez mult succes in diminuarea consumului de zahar si astept parerile voastre printr-un mesaj in sectiunea de mai jos.
» Si nu uita sa distribui acest articol daca ti s-a parut interesant! Multumesc!
Fii primul care adauga un comentariu!