Reguli pentru montarea ancorelor mecanice
Fixările în beton și zidărie se pot face prin mai multe variante: prin ancore mecanice, prin fixare directă sau prin fixare chimică. Cea mai populară modalitate de fixare este prin ancore mecanice, motivele fiind numeroase:
- sunt atractive din punct de vedere al costurilor;
- vin într-o varietate mare de modele: dibluri din plastic, metalice, de tip cui sau de șurub;
- sunt ușor de montat;
- sunt foarte rezistente în timp și permit utilizarea fixării imediate;
Este adevărat că nu sunt potrivite pentru absolut orice tip de material, ci doar pentru cele care au rezistență mare la compresiune. De asemenea, nu sunt întotdeauna cele mai estetice, însă dacă sunt corect montate își fac treaba foarte bine.
Care sunt regulile pentru montarea corectă a unor ancore mecanice?
- Trebuie să se pregătească foarte bine suprafața în care urmează să fie montată ancora, în așa fel încât să existe o suprafață plană de contact între aceasta și material;
- Trebuie să se foreze o gaură perpendiculară pe suprafața materialului. Găurirea se face, de regulă, la turație mică până în momentul în care gaura începe să capete formă. Ulterior, turația poate să crească.
- Este bine ca adâncimea găurii să fie mai mare decât adâncimea ancorei;
- În timpul găuririi, bormașina trebuie să fie ținută ferm, în așa fel încât gaura să fie perpendiculară pe suprafața zidului;
- Dacă ancora este cu șurub, șurubul nu trebuie să fie strâns prea tare, pentru a nu exista riscul de rupere.
Ce trebuie să urmărești în momentul în care achiziționezi ancore mecanice?
În primul rand, trebuie să te asiguri că ancorele sunt aprobate ETA. Acest lucru le asigură o rezistență bună și o flexibilitate mare în ceea ce privește materialele în care pot fi prinse. O ancoră mecanică bună trebuie să fie potrivită pentru toate substraturile de bază: beton fisurat și nefisurat, cărămidă cu goluri, cărămidă plină, BCA, piatră, etc.
Cel mai adesea, ancorele mecanice sunt proiectate pentru beton, deoarece betonul este cel mai utilizat material. Tocmai de aceea, este bine să verifici substratul căruia îi este destinată ancora, mai ales dacă vrei o prindere în alt tip de material.
Este bine să te asiguri, de asemenea, că ancora este certificată pentru mediul seismic, că are marcaje de adâncime, în așa fel încât instalarea să fie una cât mai exactă și permite o încărcare generoasă. În general, vei descoperi în specificații care este capacitatea de încărcare a ancorei și este bine să te asiguri că aceasta nu este forțată la maxim.
În funcție de coroziunea mediului în care va fi utilizată ancora va trebui să verifici și rezistența la acest factor. Majoritatea ancorelor sunt realizate din oțel carbon placat cu zinc și sunt ideale pentru interior. Pentru o utilizare exterioară în medii corozive este bine să se caute oțel zincat galvanizat la cald sau oțel inoxidabil A2 și A4. Acesta din urmă poate să fie folosit inclusiv în apă sărată.
Aleasă și montată corect, o ancoră mecanică poate să reziste fără probleme zeci de ani, făcându-și treaba foarte bine de-a lungul întregii perioade.
Comentarii recente