Renovarea este tendința cea mai promițătoare?

Aluprof sisteme v2

Renovarea clădirilor existente contribuie la reducerea impactului dăunător al proceselor de construcție asupra mediului atunci când se construiesc clădiri noi. Aflați care sunt principalele avantaje ale renovării, una dintre tendințele cele mai promițătoare.

Schimbările climatice progresive determină căutarea de noi soluții, inclusiv în domeniul arhitecturii. Renovarea, modernizarea și revitalizarea clădirilor sunt din ce în ce mai populare, nu în ultimul rând din cauza obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană în cadrul tranziției energetice. Repunerea în folosință a unei clădiri, conferindu-i un aspect atrăgător, dotând-o cu soluții moderne și ecologice precum și adaptarea acesteia pentru a îndeplini o funcție complet nouă – acestea sunt tendințe care, având în vedere catastrofa climatică, sunt de o importanță crucială în prezent.

Impactul asupra mediului

Reducerea numărului de clădiri care se construiesc are un impact pozitiv asupra mediului. În prezent, industria construcțiilor pune un mare accent pe mediu, dar nu este posibilă eliminarea tuturor factorilor care ne afectează negativ mediul înconjurător. Renovarea și revitalizarea, respectiv renovarea clădirilor existente și atribuirea de noi funcții acestora, ar trebui să fie pe primul loc. Acest lucru ar trebui realizat astfel încât acestea să devină mai ecologice pentru mediu și să îmbunătățească confortul celor care le folosesc. Și mai sunt multe de făcut – până la 75% din clădirile din Uniunea Europeană sunt ineficiente din punct de vedere energetic și doar 1% din clădirile existente sunt renovate în fiecare an.

Valentine Place, Londra, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-70, MB-70HI Industrial.

Valentine Place, Londra, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-70, MB-70HI Industrial.

Impactul asupra planificării urbane

În marile orașe, există  din ce în ce mai puține terenuri disponibile pentru investitori, în timp ce, în același timp, există adesea clădiri neamenajate în cele mai atractive cartiere și care nu-și mai îndeplinesc rolul. Renovarea unor astfel de clădiri este de cele mai multe ori o sarcină deloc ușoară – pot apărea probleme de ordin tehnic, logic sau juridic. Cu toate acestea, este o sarcină care merită asumată.

Tendințele actuale, cum ar fi ecologia și reciclarea, schimbă modul în care vedem lumea. Publicul este conștient de faptul că producția continuă nu este modelul care trebuie urmat și că trebuie să se aibă grijă de ceea ce s-a  produs până acum – acest lucru este valabil și pentru clădiri. Reamenajate și adaptate unei noi utilizări, terenurile industriale dezafectate sau mansardele se remarcă, au un caracter propriu și sunt acum foarte apreciate. În combinație cu noile tehnologii ecologice, acestea devin un loc atractiv și confortabil atât pentru locuințe, cât și pentru activități de agrement.

Confortul vieții

Renovarea și revitalizarea clădirilor existente sporește confortul vieții. De cele mai multe ori, acestea sunt situate în locații atractive și, capătă de asemenea, noi funcții după renovare. Crearea de spații multifuncționale care să răspundă tuturor nevoilor rezidenților este foarte populară în prezent. Cartierele autosustenabile și multi-funcționale devin un loc sigur și confortabil de locuit. Acestea combină funcțiile rezidențiale, comerciale și culturale. Ca urmare, zona atrage mai mulți oameni în diferite momente ale zilei, ceea ce îmbunătățește siguranța și se traduce, de asemenea, în operațiuni mai bune pentru întreprinderile locale. Această abordare se încadrează în tendința urbanistica numită orașului celor 15 minute – toate serviciile de bază ar trebui să fie la  un sfert de oră de casă.. Locuitorii nemaifiind nevoiți să folosească mașinile ca principală formă de transport se  vor reduce și ambuteiajele și emisiile.

Manufaktura (Fabrica lui Poznański), Łódź, Polonia. Sisteme utilizate: MB-60, MB-60 Industrial.

Manufaktura (Fabrica lui Poznański), Łódź, Polonia. Sisteme utilizate: MB-60, MB-60 Industrial.

Accesul la soluții

Piața nu duce lipsă de soluții care îmbină grija pentru mediu, calitatea înaltă a manoperei și durabilitatea, precum și un design care să se potrivească stilului clădirilor în curs de renovare. Este o idee bună să utilizați sisteme din aluminiu care oferă posibilități de construcție foarte mari – inclusiv posibilitatea curbării arcadelor, precum și să oferiți profilelor din aluminiu formele potrivite, caracteristice structurilor vechi. În același timp, aluminiul este un material de construcție foarte ecologic, care poate fi reprocesat de multe ori fără a-și pierde proprietățile și fără a suferi modificări structurale.

Un exemplu de soluție este sistemul MB-SLIMLINE de la Aluprof, care permite înlocuirea vechiului tip de ferestre din oțel, conferindu-le un aspect similar din exterior, sporind în același timp izolarea termică a pereților despărțitori.

O altă soluție oferită de acest producător este sistemul MB-FERROLINE, care se va dovedi util atunci când este utilizat în clădirile supuse protecției conservării. Sistemul MB-FERROLINE oferă rame de renovare, datorită cărora se poate monta o nouă tâmplărie fără a fi nevoie de îndepărtarea vechilor rame. Acest lucru reduce semnificativ riscul de deteriorare a zidăriei din jurul ferestrelor.

Pe de altă parte, soluțiile de tip INDUSTRIAL sunt utilizate pentru aferestre cu deschidere și ferestre fixe cu montanți verticali, orizontali sau oblici. Datorită formei lor distinctive la exterior, ferestrele vechi din oțel pot fi înlocuite fără a schimba aspectul exterior al ansamblului. Sistemul termoizolat previne pierderile de căldură prin ferestre, ceea ce este esențial într-o clădire modernizată.

Hotelul Zlatý Kľúčik, Nitra-Zobor , Slovacia. Sisteme utilizate: MB-60 Industrial, MB-86HI, MB-SR50W

Hotelul Zlatý Kľúčik, Nitra-Zobor , Slovacia. Sisteme utilizate: MB-60 Industrial, MB-86HI, MB-SR50W

Let’s build a better future

Să construim un viitor mai bunTerenurile din ce în ce mai puțin disponibile, conștientizarea tot mai mare a societății în ceea ce privește mediul înconjurător, precum și schimbarea nevoilor și a stilului de viață sunt factori care fac din renovarea clădirilor existente una dintre cele mai avansate tendințe. Aceasta  face posibilă prevenirea rapidă și eficientă a crizei climatice și atingerea neutralității climatice, care a devenit acum o prioritate politică pentru țările europene.

Articol sponsorizat de Aluprof

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com/ro

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.