Cum repartizam culturile pe teren?

» Planul de repartizare al culturilor in gradina de langa casa se hotaraste de fiecare gospodar in stransa legatura cu conditiile terenului, cerintele plantelor, dorintele si nevoile personale.

» Daca privim o gospodarie nu-i greu sa observam ca orice plan de folosire a terenului de langa casa cuprinde doua parti principale: curtea si gradina. In curte se amplaseaza casa, constructiile gospodaresti, gradinita de flori si adesea locul pentru furaje. In gradina repartizam locul pentru pomi, arbusti fructiferi si legume. De obicei in gradinile de langa casa cea mai mare atentie se acorda pomilor.

» Pentru ca plantele sa gaseasca conditiuni bune de viata intr-o gradina frumoasa, in care lucrarile de ingrijire sa se poata face usor, ele nu vor fi plantate la intamplare ci in randuri drepte, dispuse la distantele cerute de fiecare specie si repartizate cu multa chibzuinta. De aceea inainte de plantare sau semanare vom insemna pe teren prin infingerea unor tarusi (picheti) locul fiecarui pom, strat de legume sau rond de flori. Pentru a asigura o mai buna luminozitate si caldura tuturor plantelor este necesar sa dam randurilor de pomi si arbusti fructiferi directia nord-sud. Arbustilor, plantatiilor de talie mai joasa trebuie sa li se dea partea de sud a gradinei, bineinteles daca nu ne impiedica alte conditii. Pe terenurile cu latura cea mai lunga pe directia nord-est, in partea de nord a gradinii de pomi, se repartizeaza de regula, pomii cu talie inalta: marul, parul, mai departe spre sud: prunul, visinul, iar in partea de sud arbusti fructiferi: coacazul, zmeurul, agrisul, capsunul. Pe terenurile cu directia rasarit-apus, arbustii se amplaseaza intr-una din parti. In cele mai multe cazuri arbustii fructiferi se pot repartiza si intre randurile de pomi, mai ales in primii 8-10 ani de la plantarea livezii.

» Pentru a mari numarul de pomi si arbusti fructiferi pe aceeasi suprafata, de multe ori se recurge la plantarea intercalata a piersicilor printre randurile de meri si peri cu trunchiul inalt. Coacazul sau agrisul se planteaza pe alei sau in curte pe langa gard la 1,25-1,50 m distanta pe rand intre plante.

» Zmeurul reuseste in semiumbra cladirilor sau sub pomii de talie inalta. Capsunul are insa nevoie de multa lumina, din care cauza se planteaza pe parcele libere, separat sau printre pomi cat acestia sunt tineri. Vita de vie se planteaza in forma de bolta in lungul unui gard expus la soare sau pe o parcela separat.

Citește și:  Productie fructe 1000 mp

» Atunci cand pomii se planteaza in imediata apropiere a casei si constructiilor gospodaresti trebuie tinut seama de pretentiile lor de lumina. Pentru piersic, cais si cires, trebuie sa avem lumina toata ziua. Prunul si marul dau rezultate si cu mai putina lumina. Visinul poate fi plantat pe locuri semiumbrite. Prin curte se pot planta pomi cu trunchi inalt, care vor folosi spatiul curtii, cautand a-i feri prin aparatori speciale de animalele din curte. Pomii cu talie inalta trebuie plantati la distante de 6-7 metri unul de altul si de constructii. Pentru prun, visin, piersic, mar si par altoiti pe portaltoi pitici (duseu, paradis pentru mar si gutui pentru par) distanta dintre pomi se reduce la 4-5 metri. Distanta intre randuri trebuie sa fie in primul caz 7 metri, iar in al doilea de 5-6 metri.

» Coacazul si agrisul se planteaza la distanta de 1,5X1,5 metri, zmeurul la 0,80X0,80 metri, iar capsunul la distanta de 0,40X0,40 metri. Speciile de pomi si arbusti fructiferi este bine sa le plantam separat. Soiurile in cadrul speciei trebuie insa plantate intercalat (amestecat) deoarece florile pomilor la majoritatea speciilor cand sunt polenizate cu polenul lor sau cu polenul provenit de la acelasi soi nu fecundeaza de loc, ori foarte putin. Pentru a obtine recolte mari de pere, mere, caise, visine si prune este necesar sa plantam cateva soiuri din fiecare specie care asigura o polenizare reciproca. Pentru alegerea soiurilor polenizatoare, e bine sa luam legatura cu agronomii si tehnicienii din apropiere in vederea lamuririlor suplimentare. Nu trebuie uitat ca pentru o buna polenizare a pomilor si in general a plantelor agricole, este absoluta nevoie de participarea insectelor, mai ales a albinelor. De aceea in gradina de langa casa este de preferat sa gasim loc si pentru 2-6 stupi de albine.

» Pentru cultura legumelor, acolo unde dispunem de teren suficient, se va rezerva o portiune aparte de 200-500 mp cat mai aproape de bucatarie, intr-un loc insorit. Atat timp cat pomii sunt tineri, legumele se pot cultiva si pe intervalele dintre ei. Printre pomi nu se admite in niciun caz cultura porumbului, fasolei urcatoare, floarea-soarelui, sfeclei furajere, cum adesea se intampla in gradinile de la tara. Porumbul pentru copt si fiert se va cultiva in partea de nord a terenului destinat gradinii de legume.

» Una si aceeasi cultura de legume nu se poate cultiva pe acelasi loc ani de-a randul deoarece, pe de o parte extrage din pamant in fiecare an aceleasi substante de hrana de care are nevoie, ducand la saracirea solului, iar pe de alta parte, mareste pericolul dezvoltarii bolilor si aparitiei daunatorilor. Pentru aceste motive se cere ca acelasi fel de legume sa nu se cultive ani la rand in acelasi loc. In acest caz gradina de legume se imparte in primul rand in doua parcele egale, una cultivandu-se cu cartofi, iar cealalta cu legume. In fiecare an intre aceste culturi se va schimba locul astfel ca fiecare parcela un an sa fie cultivata cu cartofi iar anul al doilea cu legume. In afara de aceasta, parcela destinata cultivarii legumelor in anul respectiv se imparte in circa 4 tarlale despartite prin poteci, pe fiecare tarla cultivand legumele intr-o anumita ordine astfel, ca pe aceeasi tarla sa nu se cultive acelasi fel de legume mai devreme de 4 ani, in cazul cultivarii aceluiasi teren numai cu legume, si dupa 8 ani in cazul rotatiei cultivarii legumelor de cartofi.

Citește și:  Cum se tunde un goji?

» Pentru flori si arbusti decorativi se va rezerva o fasie de 2-3 metri latime in fata casei si o suprafata de 30-50 mp intre strada si casa. Daca casa iese cu un capat sau cu fatada pana la strada, cazuri mai frecvente la orase, atunci vom rezerva loc pe o latura a casei unde vom cultiva flori si trandafiri pe ambele parti ale aleii principale care obisnuit trece prin mijlocul gradinii. Pentru a separa gradina, curtea sau pentru delimitarea aleilor se fac gaduri vii din arbusti decorativi: lemn cainesc, mahonie, nasturasi, margean, care se planteaza in 2-3 randuri la distanta de 20-30 cm intre ei.

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie