Rețeta de Preparare a Oțetului de Mere: Fă-l Acasă și Bucură-te de Beneficii! 🍏

reteta otet de mere

Dacă ești un fan al oțetului de mere ca mine, probabil te-ai gândit la un moment dat să îl faci acasă. Ei bine, vestea bună este că este surprinzător de simplu să prepari oțet de mere în confortul propriei bucătării. Iată cum:

Ingrediente:

  • 6-8 mere (de preferință organice)
  • Apă filtrată
  • 2-3 linguri de zahăr (opțional)
  • O bucată de pânză sau hârtie de copt
  • O bandă elastică sau sfoară

Echipament:

  • Un borcan mare de sticlă cu capac
  • O strecurătoare
  • O lingură de lemn

cum sa faci otet de mere

Instrucțiuni:

Pasul 1: Pregătirea Merelor

Spală merele și taie-le în bucăți mici, fără a le curăța de coajă sau semințe. Coaja și semințele conțin drojdii naturale care vor ajuta la fermentare.

Pasul 2: Umplerea Borcanului

Umple borcanul de sticlă cu bucățile de măr, lăsând aproximativ 5 cm liberi la partea de sus.

Pasul 3: Adăugarea Zahărului și a Apei

Dacă alegi să folosești zahăr, adaugă-l peste mere. Umple borcanul cu apă filtrată, asigurându-te că merele sunt complet acoperite.

Pasul 4: Acoperirea Borcanului

Acoperă gura borcanului cu o bucată de pânză sau hârtie de copt și prinde-o cu o bandă elastică sau sfoară. Acest lucru permite gazelor să iasă, dar împiedică intrarea impurităților.

Pasul 5: Fermentarea

Lasă borcanul într-un loc cald și întunecat pentru aproximativ 2 săptămâni. Verifică ocazional și amestecă cu o lingură de lemn.

Pasul 6: Strecurarea

După 2 săptămâni, strecoară conținutul borcanului, eliminând bucățile de măr. Transferă lichidul înapoi în borcan pentru a doua etapă de fermentare.

Pasul 7: A Doua Fermentare

Acoperă din nou borcanul cu pânză și lasă-l în același loc pentru încă 3-4 săptămâni. În acest timp, oțetul se va forma.

Pasul 8: Testarea și Îmbutelierea

După 3-4 săptămâni, gustă oțetul. Dacă are aciditatea dorită, transferă-l în sticle cu capac ermetic. Dacă nu, lasă-l să fermenteze pentru încă o săptămână și testează din nou.

preparare otet de mere in casa

Sfaturi:

  • Poți să adaugi și alte ingrediente pentru a-i da oțetului un gust unic, cum ar fi miere, ghimbir sau plante aromatice.
  • Asigură-te că toate ustensilele sunt bine spălate pentru a evita contaminarea cu bacterii nedorite.

Concluzie

Și gata, acum ai propriul tău oțet de mere făcut în casă! Nu numai că este un proces distractiv, dar te vei bucura și de beneficiile oțetului de mere într-o formă cât se poate de naturală.

Sper că această rețetă te va inspira să încerci și alte proiecte DIY. Dacă ai întrebări sau sugestii, lasă un comentariu mai jos. Până atunci, spor la fermentat! 🍏🍶

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.