Intrebare de la: Andrei pe adresa redactiei:

” Buna ziua. Vreau sa va intreb, pentru un calorifer, care este rolul robinetului de tur si de retur? Pentru robinetul de tur, banuiesc ca functioneaza ca limitator de debit, dar caldura care intra o data cu apa din centrala tot aceeasi este. Banuiesc ca presiune mai redusa si debit redus la intrare in calorifer. Pentru robinetul de retur, banuiesc ca daca e sectionat, sa ramana mai multa apa calda in calorifer, si limiteaza debitul la retur, nu? Atunci de ce cand se face echilibrarea hidraulica, pentru caloriferele pe jumatatea de jos reci, ea se face din retur si nu din tur?

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

8 Comments

 1. La robinetul de retur nu se umbla asa usor daca faci din tur poate sa umble oricine si te-ai chinuit degeaba. Robinetul de tur daca nu e termostatat e cam de ornament poti doar inchide radiatorul la nevoie. Si aș completa că atunci când manevrezi robinetul de tur închis/deschis, nu ești nevoie să refaci echilibrarea hidraulică, datorită robinetului de retur.

 2. Robinet de tur are rol de manevra, robinet de retur sau detentor are rol de dublu serviciu de manevra și de reglaj de debit.

 3. Robinetii de tur si retur sunt pentru izolarea caloriferului in caz de trebuie reparat, s-aspart, curge, nu mai vrei sa incalzesti camera respectivă si altele

 4. Obturarea returului face ca apa calda sa se intoarca mai greu catre pompa. Obturarea turului limiteaza doar debitul de apa care iti intra in fiecare calorifer . Cu alte cuvinte daca incerci sa faci o echilibrare hidraulica din tur, nu o sa reusesti in vecii vecilor

 5. Ideal? Ar trebui folositi robineti dublu reglaj pe tur ca sa stabilesti debitul maxim prin radiator si tototdata reglajul de temperatura in camera, si robinet pe retur pentru inchidere. Daca n-ai dublu reglaj, atunci folosesti returul pentru echilibrare

 6. Rolul robinetului de tur este pus să închizi circuitul pe acel radiator, (ex: când deschizi geamul sa nu arunci căldură afară)
  Robinetul de tur combinat cu robinetul de retur este pus să închizi complect acel radiator, să poți interveni asupra lui în cazuri urgente.
  Echilibrarea hidraulica se face din robinetul de retur atunci când nu se calculează bine diametrele de țeavă la montajul circuitului.

 7. Unul din motive este ca la majoritatea caloriferelor, robinetul de retur este special conceput pentru o reglare ceva mai fina, fata de cel de tur (care la unele calorifere sunt aproape de modul total inchis / total deschis, adica nu iti dai seama foarte bine cat de mult ai inchis din el).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.