Samota – caramida refractara

caramida de samota

Ce sunt caramizile refractare?

» Aceste caramizi sunt materiale ceramice, fabricate, din argila refractara prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare de constructie speciala. Datorita caracteristicilor argilei din care se fabrica, ca si a procedeului de fabricatie, aceste caramizi pre­zinta caracteristici superioare. Astfel, acest sortiment de caramizi rezista la temperaturi foarte inalte, peste 1580°C, are o mare rezistenta mecanica si la socuri termice si prezinta o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii.

samota caramida refractara

Dimensiuni si tipuri de caramida refractara

» In conformitate cu prevederile normelor in vigoare, se fabrica urmatoa­rele sortimente de produse refractare normale:

  • caramizi normale – cu dimensiuni variind intre 230—350 si 114—250 mm, si grosimi de 32—100 mm;
  • pene lungi – cu dimensiuni variind între 114—250 mm si 230—350 mm, si grosimi, la partea superioara de 65—73 mm, iar la partea inferioara de 35—62 mm. Aceste caramizi au forma de pana dispusa pe verticala.
  • pene scurte – cu dimensiunile variind intre 230—350 si 114—150 mm, si grosimi, la partea superioara de 65—73 mm, iar la partea inferioara de 35—57 mm. Aceste caramizi au forma de pana dispusa pe orizontala.

» Se fabrica de asemenea caramizi refractare de samota si produse refractare silica.

» Datorita caracteristicilor pe care le prezinta, caramizile refractare se utilizeaza la executarea focarelor sobelor cu mare debit caloric, a cuptoarelor speciale. Culoarea acestor caramizi este galbena- aurie. Ele trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate cerute pen­tru caramizi.

caramida de samota

Ce este samota?

» Samota se obtine prin arderea argilei la temperatura de circa 900°C pana isi pierde apa de constitutie si apoi macinarea produsului astfel obtinut. Samota nu este plastica, supusa la ardere, isi mentine volumul constant, fara a se dilata sau contrage. De asemenea, acest produs prezinta stabilitate la actiunea temperaturilor ridicate.

» Datorita caracteristicilor ei, samota se utilizeaza ca degresant, asigurand reducerea plasticitatii prea mari a anumitor argile folosite in fabricarea placilor de teracota.

» Adaugarea samotei la pasta argiloasa utilizata la fabricarea placilor de teracota mai are drept rezultat marirea stabilitatii acestor placi, cand acestea sunt supuse la actiunea temperaturilor inalte si a diferentelor mari de tempe­ratura, socuri termice, in timpul exploatarii sobelor. Totodata se reduce dila­tarea si contragerea placilor de teracota.

» Samota se adaugă de asemenea la mortarul de argila utilizat la execu­tarea sobelor, cu aceleasi rezultate.

Sursa foto: Pinterest



Samota – caramida refractara
5 (100%) 2 votes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ABONEAZA-TE GRATUIT!

Introdu adresa ta de email mai jos si alatura-te celor peste 10000 de utilizatori care au ales sa urmareasca articolele noastre!

 


Widget not in any sidebars

Fii la curent cu ultimele noutati!

error: Alert: Continut protejat by CopyScape !!