Samota – caramida refractara

caramida refractara de samota

Ce sunt caramizile refractare?

» Caramida refractara (samota) sunt materiale ceramice, fabricate, din argila refractara prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare de constructie speciala. Datorita caracteristicilor argilei din care se fabrica, ca si a procedeului de fabricatie, aceste caramizi pre­zinta caracteristici superioare.

» Astfel, acest sortiment de caramizi rezista la temperaturi foarte inalte, peste 1580°C, are o mare rezistenta mecanica si la socuri termice si prezinta o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii.

samota caramida refractara

Dimensiuni si tipuri de caramida refractara

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In conformitate cu prevederile normelor in vigoare, se fabrica urmatoa­rele sortimente de produse refractare normale:

  • caramizi normale – cu dimensiuni variind intre 230—350 si 114—250 mm, si grosimi de 32—100 mm;
  • pene lungi – cu dimensiuni variind între 114—250 mm si 230—350 mm, si grosimi, la partea superioara de 65—73 mm, iar la partea inferioara de 35—62 mm. Aceste caramizi au forma de pana dispusa pe verticala;
  • pene scurte – cu dimensiunile variind intre 230—350 si 114—150 mm, si grosimi, la partea superioara de 65—73 mm, iar la partea inferioara de 35—57 mm. Aceste caramizi au forma de pana dispusa pe orizontala.

caramida de samota

» Se fabrica de asemenea caramizi refractare de samota si produse refractare silica.

» Datorita caracteristicilor pe care le prezinta, caramizile refractare se utilizeaza la executarea focarelor sobelor cu mare debit caloric, a cuptoarelor speciale. Culoarea acestor caramizi este galbena- aurie. Ele trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate cerute pen­tru caramizi.

Ce este samota?

» Samota se obtine prin arderea argilei la temperatura de circa 900°C pana isi pierde apa de constitutie si apoi macinarea produsului astfel obtinut. Samota nu este plastica, supusa la ardere, isi mentine volumul constant, fara a se dilata sau contrage. De asemenea, acest produs prezinta stabilitate la actiunea temperaturilor ridicate.

» Datorita caracteristicilor ei, samota se utilizeaza ca degresant, asigurand reducerea plasticitatii prea mari a anumitor argile folosite in fabricarea placilor de teracota.

» Adaugarea samotei la pasta argiloasa utilizata la fabricarea placilor de teracota mai are drept rezultat marirea stabilitatii acestor placi, cand acestea sunt supuse la actiunea temperaturilor inalte si a diferentelor mari de tempe­ratura, socuri termice, in timpul exploatarii sobelor. Totodata se reduce dila­tarea si contragerea placilor de teracota.

» Samota se adaugă de asemenea la mortarul de argila utilizat la execu­tarea sobelor, cu aceleasi rezultate.

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

3 Comments

    • Daca vreti caramida refractara, la Dedeman sau la Leroy Merlin gasiti diverse modele si dimensiuni si se vand si la bucata.

  1. buna.se poate folosi samota la izolarea unui perete din panou sandwici sa nu se incalzeasca de la foba cu lemne? multumesc.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!