Cum se planteaza corect semintele?
» Semintele de legume si flori trebuie procurate din magazine certificate, controlate de catre organele competente de certificare a semintelor, pure ca soi, libere de impuritati si cu mare putere de germinatie.
» Puterea de incoltire a semintelor o putem face si singuri, punand semintele intre doua carpe umede, in nisip umed sau intre doua foi de sugativa asezate pe fundul unei farfurii. Daca dintr-o suta de seminte puse la incercare nu rasar toate, ci mult mai putine, vom mari cantitatile de seminte la metrul patrat.
» Semanatul trebuie sa se faca in pamînt bine afinat, reavan si destul de cald.
» Unele legume rezistente la frig (spanacul, mazarea, ceapa precum si numeroase specii de flori) rasar si la o temperatura mai joasa, in timp ce altele cum sunt fasolea, castravetii, dovleceii, au nevoie de o temperatura mai ridicata. De aceea legumele si florile mai rezistente la frig se seamana in gradina primavara de timpuriu, de indata ce ne permite starea solului, sau chiar toamna. Culturile pretentţioase la caldura se seamana numai dupa ce trece pericolul brumelor.
» Semanatul legumelor si florilor se face prin inprastiere in randuri sau cuiburi. Gradinarii incepatori ingroapa de obicei semintele prea adinc. In acest caz rasaritul plantelor intarzie sau nu are loc din lipsa de oxigen, care este tot asa de necesar pentru incoltirea semintelor ca si apa si caldura. Chiar si atunci cand se mai gaseste oxigen datorita cantitatilor mari de substante de rezerva cheltuite de plante pentru a birui rezistenta mecanica a solului, ele se epuizeaza si mor sub pamant. Nu da rezultate bune nici semanatul prea la suprafata, deoarece semintele se usuca si se spulbera de vant.
» De aceea semintele de dimensiuni mici, ca cele de telina, marar, patrunjel, salata, paralute, pansele si altele se seamana la 0,5-2cm adancime. Semintele mai mari, ca cele de mazare, fasole, dovlecei, caltunasi si altele se seamana la 3-5cm.
» Pentru o mai buna ingrijire a culturilor se prefera semanatul in randuri, executat in santuri mici, care se face de obicei cu coada greblei. Pe fundul brazdei se imprastie semintele si se acopera cu pamant amestecat cu mranita pana la nivelul cerut de marimea semintelor.
» Unele seminte, pentru ca sa rasara bine, inainte de semanat se tin o noapte intr-o farfurie cu putina apa sau chiar se pun la umezeala si caldura pentru incoltire. Astfel de seminte trebuie apoi semanate numai in pamant umed, deoarece altfel se zbarcesc si se usuca.
» Pentru legumele si florile care se cultiva prin rasaduri, o atentie deosebita se da scoaterii rasadului. In acest scop inainte de a le scoate se uda bine rasadnita pentru ca plantele sa iasa cu pamant la radacina. Daca rasadurile au fost scoase fara pamant, radacinile lor inainte de plantat se inmoaie intr-o mocirla facuta din pamant si balega de vita.
» Pamantul unde urmeaza sa plantam legumele si florile se niveleaza, se aseaza in forma de straturi si se afineaza prin prasila. Rasadurile se planteaza in cate o gropita facuta cu ajutorul plantatorului, a unei lopatele, a sapaligii, sau chiar cu mana, ceva mai adinc fata de cum au crescut in rasadnita, fara insa sa acoperim mugurele din varf cu pamant.
» Daca pamantul nu este destul de gras, cu ocazia plantatului se pun in fiecare gropita cate 1-2 pumni de balegar bine putrezit pentru a favoriza o dezvoltare viguroasa a plantelor. Pamantul se indeasa bine cu degetele in jurul plantei apoi se face o strachina astfel ca planta sa sada pe fundul ei si se uda cu 1-2 litri de apa. Pentru o mai buna reusita, plantatul trebuie sa se faca pe timp noros sau spre seara.
– Repicarea rasadului cu plantatorul –
» Rasadurile crescute in cuburi nutritive se planteaza in gropi adinci facute cu casmaua dupa ce jumatate din pamantul scos a fost din nou introdus, ingrasat cu mranita si bine udat. Rasadul cu cubul de pamant il introducem sub nivelul solului, indesam bine pamantul in jurul lui si udam din nou groapa cu apa. Dupa ce apa se infiltreaza, astupam restul gropii cu pamantul ramas si nivelam. Rasadul in cuburi dupa transplantare nu sufera de fapt nici o schimbare.
» Dupa 2-3 saptamani de la plantare, plantele neprinse se inlocuiesc cu rasaduri viguroase, special retinute.
Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie
Comentarii recente