Simptome Depresie – Simptomele depresiei la femeia casnica!

simptome depresie femei casnice

Femeia casnica – Simptome depresie

» “Simptome depresie la femeia casnica” – In ultimii ani, un nou termen a aparut in mediul psihologic si anume sindromul gospodinei, care se bazeaza pe despresia nevrotica, manifestata prin simptome precum: deteriorarea starii de spirit, scaderea stimei de sine, indoiala de propriile capacitati si negasirea unui rol sau sens in viata de familie.

» De multe ori acest lucru se intampla datorita faptului ca ceilalti membri ai familiei nu realizeaza si nu apreciaza faptul ca femeia casnica munceste la fel de mult pentru a-si indeplini sarcinile casnice: spalat, calcat, curatenie, mancare, etc.

» Depresia este o tulburare mentala care se manifesta printr-o scadere a interesului pentru viata. Aceasta afectiune, este rar controlata, de puterea vointei.

» Intr-adevar, o serie intreaga de factori biologici si hormonali, influenteaza aparitia sa. Daca simptomele depresiei sunt severe, se recomanda sa consultati un psiholog.

Ce este Depresia?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» O tulburare mentala caracterizata printr-un declin al energiei vitale, o atitudine pesimista fata de ceilalti, o tulburare a sistemului nervos si o stare inhibata prelungita, din care este dificil sa iesi de sinestatator, se numeste depresie. Aceasta boala este diferentiata de o triada de simptome de depresie importante: gandirea constienta afectata, starea de spirit si activitatea fizica scazuta. Depresia la femei, apare atunci cand aceasta stare dureaza mai mult de 10 zile.

simptomele depresiei la femeia casnica

» Tulburarea depresiva este mai des intalnita la femei decat la barbati. Femeile sunt mai sensibile, mai vulnerabile, corpul lor sufera adesea perturbari hormonale. Simptomele depresive sunt adesea observate la fetele adolescente, la mamele care au nascut si femeile in varsta de pensionare care si-au pierdut sensul vietii.

Simptomele depresiei la femeia casnica

» Pierderea periodica a starii de spirit cauzata de factorii adversi este adesea confundata cu depresia. Cu toate acestea, starea depresiva are simptome care indica in mod specific prezenta unei tulburari mentale.

Semne ale depresiei la femei:

  • Scadere constanta a starii de spirit.

» Evenimentele vesele nu afecteaza starea sufleteasca. Tristetea, aparent fara un motiv. Lumea inconjuratoare pare neinteresanta, cenusie, monotona. Nu ii place nimic in jurul ei – propria infatisare, casa, locul de munca, rudele. Uneori este agitata, incepe sa se enerveze din orice motiv. Ea este permanent ingrijorata de starea sau sanatatea celor dragi. Sentiment constant de teama sau panica. 

  • Apatie progresiva.

» Dispare interesul pentru orice afacere si ocupatie. Femeia petrece tot mai mult timp acasa, stand la televizor. Apoi inceteaza sa mai fie interesata de viata sociala. Nu are hobby. Nu merge nicaieri, nu comunica cu prietenii, nu participa la evenimente de divertisment. De-a lungul timpului, ea inceteaza sa-si monitorizeze aspectul, se imbraca stangace, nu-i pasa de ordinea din casa. Pe masura ce starea mentala se agraveaza, devine si mai inchisa, poate sta in pat toata ziua.

  • Retard motor si mental.

» Poate fi dificil sa-si indeplineasca indatoririle profesionale. Nu se poate concentra asupra muncii, memoria si capacitatea ei de lucru se deterioreaza. In momentul crizei, procesele mentale si intelectuale incetinesc. Activitatea de miscare scade, de asemenea. Nu se angajeaza in niciun sport, rar iese la aer curat. Exercitarea usoara duce la oboseala.

depresia simptome

  • Manifestari somatice.

» Apar dureri de cap frecvente, batai rapide ale inimii, transpiratii, tremurul extremitatilor. Posibil lesin. Persoana are un somn perturbat, pierderea poftei de mancare. In timp, functionarea normala a organelor interne este perturbata. Pot exista probleme cu stomacul si digestia alimentelor, o scadere a activitatii sexuale. In momentul crizei, pofta de mancare este complet absenta sau, invers, este excesiva. 

» Diferite tipuri de tulburare depresiva pot aparea sub forma usoara, moderata sau severa. Cu cat afectiunea este mai severa, cu atat apar mai multe tulburari in corpul si sanatatea mentala a femeilor. Disfunctiile apar in activitatea organelor interne, viteza proceselor psihomotorii incetineste, gandirea si constiinta sunt deformate.

Cauzele depresiei la femei

» Exista mai multe motive care duc la depresie la femei. Tulburarea mintala se dezvolta daca persoana este expusa in acelasi timp la o serie de factori adversi: stres, nutritie dezechilibrata, dezechilibru hormonal, predispozitie genetica. 

Factorii care conduc la aparitia depresiei la femei:

  • Biologic

» Tulburarea se dezvolta sub influenta schimbarilor aparute in corpul feminin. Poate o scadere a serotoninei sau norepinefrinei, o crestere a excitabilitatii nervoase. Dezechilibrul hormonal care apare la pubertatea adolescentilor, in timpul menopauzei la femeile mai in varsta sau dupa nasterea la mamele tinere. Schimbarile puternice de dispozitie asociate cu activitatea hormonala apar in perioada postpartum. 

semnele depresiei postnatale

  • Social

» Participarea activa a femeilor la viata publica afecteaza uneori sistemul nervos. Stresurile frecvente, alimentatia precara, obiceiurile proaste, un mediu poluat si dorinta de a tine pasul constant cu timpurile, duc la faptul ca corpul feminin nu rezista unui ritm rapid, psihicul este epuizat.

  • Personal

» Aparitia unei stari depresive poate fi afectata de evenimente traumatice din viata personala. Tulburarea mintala poate fi provocata de moartea sau despartirea de o persoana iubita, singuratate, neintelegere din partea rudelor, etc.

Cum sa faci fata depresiei si apatiei la femei?

» Puteti incerca sa scapati de starea depresiva de una singura. In primul rand, trebuie sa va schimbati stilul de viata. Abandonati complet obiceiurile proaste. Nu mai fumati si abuzati de alcool. Trebuie acordata o atentie importanta dietei. Este indicat sa consumati mai multe fructe si legume proaspete, carne, oua, produse lactate. Este important sa faceti plimbari, sa jucati sport, sa va deplasati mai mult si sa comunicati cu oamenii.

semnele depresiei

» Sfatul terapeutului:

  • cititi zilnic, vizionati emisiuni TV, vizionati filme interesante;
  • gasiti o activitate sau un hobby interesant;
  • comunicati mai des cu cei dragi;
  • stati in pat doar noaptea, dormiti nu mai mult de 9 ore pe zi;
  • practicati meditatia, yoga;
  • incercati sa fiti mai putin nervosi, evitati stresul.

Exercitii de meditatie pentru depasirea depresiei!

» Puteti sa va normalizati starea de spirit cu ajutorul unui masaj relaxant, sauna, inot sau alt sport. In timpul depresiei, trebuie sa va miscati cat mai mult. In procesul activitatii fizice creste productia de endorfine. Lipsa lor duce la o stare deprimata.

Simptome depresie postnatala

» Depresia postpartum este o reactie psihologica, puternica, a unei femei, la modificarile corpului si a mediului, asociate cu nasterea unui copil.

» Dupa nastere – naturala sau cezariana – corpul feminin revine la normal, intr-o lunga perioada de timp. In aceasta perioada, manifestarile oricarei emotii sunt puternice: de la iubire si bucurie la vederea bebelusului pana la anxietate, dor, sentimentalitate si chiar furie. Acesta este momentul adaptarii la noile conditii, unde copilul mult asteptat, ocupa locul principal.

» Aproximativ un sfert din tinerele mame, au prezentat manifestari intense de instabilitate a sistemului nervos, ceea ce poate fi atribuit depresiei postnatale.

simptomele depresiei la femei

» Simptomele fizice ale depresiei postpartum sunt:

  • mancarimi ale pielii;
  • eruptii cutanate;
  • tremor;
  • tahicardie;
  • ameteli;
  • nevralgie.

Cum sa faci fata depresiei postpartum?

cele mai bune masini de spalat rufe

» Depresia postnatala usoara, raspunde bine, fara un tratament specific. Daca femeia simte sprijinul rudelor sale, primeste sfaturi bune si aude cuvinte de dragoste, atunci starea grava va trece repede. In cazuri dificile, este necesar ajutorul specialistilor.

» Ce este depresia postpartum? Aceasta este o saritura hormonala impreuna cu o schimbare accentuata a modului obisnuit de viata. Fundalul hormonal se va recupera mai repede cu o abordare adecvata.

8 simptome fizice ale depresiei

Iata cum poti face fata depresiei postpartum:

  • opriti gandurile din categoria „nimeni nu ma iubeste”, „sunt o mama rea”, „nu voi reusi”. Nu uitati: fiecare mama a trecut prin asta, doar 0,2% nu se ispravesc si intra intr-o stare de psihoza;
  • relaxati-va mai mult. Bebelusul are nevoie de o mama vesela, calma, odihnita, asa ca depresia postpartum nu are ce cauta aici. Daca simtiti ca nu aveti energie pentru curatenie si spalare, amanati aceste lucruri, relaxati-va. In primele luni de viata, dormiti atunci cand doarme copilul;
  • comunicati cu copilul. Multe mame isi fac griji ca in prima luna bebelusul nu le raspunde, nu zambeste, doar plange. Acest lucru este normal. Mangaind copilul, tinandu-l in brate – contactul tactil, ajuta mama sa se simta mai increzatoare;
  • profitati la maxim de oportunitatea de a fi singura. Ascultati muzica, cititi o carte;
  • comunicati. Daca mergeti la plimbare – faceti-o impreuna cu o alta mamica. 

Tratamentul depresiei

» Depresia la femei, in stadii incipiente este tratata fara utilizarea de medicamente. Cand apar primele simptome, care indica o posibila dezvoltare a depresiei, este recomandat sa solicitati ajutorul unui psiholog. In timpul conversatiei cu clientul, specialistul determina cauza starii depresive si contureaza modalitatile de iesire din aceasta situatie dureroasa.

» Cel mai des se efectueaza terapia cognitiv-comportamentala. Dupa tratament, femeile nu mai au o atitudine negativa fata de viata. Lumea este perceputa intr-un mod pozitiv. Pe parcursul studiilor psihologice se stabileste o relatie de incredere intre psiholog si pacient. Pentru a iesi dintr-o stare depresiva, vor fi necesare mai multe sedinte cu un psihoterapeut.

psiholog simptome depresie

» Dupa tratament, femeia va invata cum sa-si construiasca in mod corespunzator, relatiile cu oamenii din jurul ei, cum sa-si schimbe stilul de comportament, atitudinea fata de rude si prieteni si sa-si schimbe modul negativ de a gandi spre pozitiv si prietenos. Dupa sedintele de psihoterapie, starea emotionala si mentala este complet normalizata, somnul se va imbunatati, vor aparea noi obiective si hobby-uri interesante.

® Citeste si: Cum am scapat de Anxietate?!?

Concluzie simptome depresie

» In concluzie, daca observati ca aveti simptome de depresie este indicat sa cereti ajutorul persoanelor dragi si sa incercati sa luati o mica pauza de la activitatile zilnice monotone. Apoi sa incercati sa reluati activitati care inainte va faceau sa va simtiti bine si care va incarcau pozitiv.

» Orice mic moment de bucurie si relaxare alaturi de cei dragi poate fi un pas catre recuperare. E timpul sa ai grija si de tine. Pentru a putea avea grija de familia ta in continuare este esential ca in primul rand TU sa fii BINE din toate punctele de vedere!

Despre Irina 92 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.