Campuri cu tub de dren pentru fose septice

» Apa este una din principalele resurse ale planetei care mentine activitatea vitala a oricarui organism viu. Din pacate, fara ea, tot ceea ce este viu pe planeta noastra va muri. De aceea este de datoria noastra sa folosim solutii ecologice pentru apele uzate rezultate din gospodariile noastre. Iar una dintre acestea este fosa septica ecologica echipata cu sistem de drenaj.

» Sistemul de purificare a apei prin intermediul unei fose septice se desfasoara in 2 etape:

  1. fermentarea anaeroba, cu separarea si decantarea solidelor, impreuna cu evacuarea gazului metan produs in urma procesului prin conductele de aerisire montate in fosa;
  2. tratarea, evacuarea si filtrarea apelor reziduale prin solutii ce vor tine cont de adancimea apelor subterane, natura solului si de caracteristicile reliefului din zona de amplasament.

» Cea mai simpla metoda de evacuare a apei tratate din fosele ecologice sunt campurile de dren sau tunele de percolare. Daca apa respecta standardele sanitare, atunci deversarea nu va avea un efect daunator asupra mediului. Pe de alta parte, pot exista probleme cu vecinii, care pot fi mai reticenti in privinta calitatii apei deversate. Prin urmare, ideal ar fi ca tuburile de dren sa fie amplasate pe terenul vostru si dispuse in asa fel incat sa nu deranjeze ceilalti locatari ai zonei in care locuiti.

fosa septica bicamerala pentru 5-6 persoaneVezi Pretul pe Emag!

» In functie de structura si dimensiunile terenului pe care il detineti aveti mai multe solutii de amenajare a campului de drenaj. Spre exemplu daca aveti un sant sau o rapa spre capatul terenului puteti adopta solutia prezentata mai jos:

sistem de drenaj fosa septica

  1. fosa septica ecologica;
  2. camp de drenaj;
  3. filtru de dren realizat din pietris;
  4. sant evacuare preaplin;
  5. nivelul apei subterane.

» Amenajand acest sistem, apa uzata din casa trece prin fosa septica, apoi este evacuata spre campul de drenaj in care sunt montate tuburi de dren, iar preaplinul se va scurge in sant. Foarte important este ca tuburile de dren sa fie deasupra panzei freatice si sub adancimea de inghet.

» Filtrul de dren poate fi realizat simplu din pietris sau se poate face din caramizi zidite cu goluri, inele din beton, beton monolit si chiar anvelope pentru masini. Fundul unei astfel de constructii nu se betoneaza, ci se acopera cu un strat de 30-40cm de piatra sparta, refuz de ciur sau pietris de dimensiuni mai mari. Apa decantata din fosa septica este introdusa in put, de unde se scurge prin perna de pietris in pamant. Conditia principala pentru a realiza acest lucru este ca apa sa fie in parametri optimi pentru a avea voie sa o deversam, iar zona de filtrare sa fie la cel putin 20 de metri de cea mai apropiata sursa de apa potabila: pompe, fantani, etc.

Citește și:  Cum sa prelungesti viata unui buchet de flori intr-o vaza?

filtru de dren

» Atentie, daca natura solului din zona voastra este una lutoasa, atunci s-ar putea sa fie nevoie sa cresteti zona de filtrare. Pentru aceasta puteti folosi tuburi de dren de dimensiuni mai mari sau puteti lungi traseul de filtrare daca terenul va permite.

camp de percolare

» Din toate sistemele de drenaj fosa septica, cele mai folosite si usor de instalat sunt cele realizate prin santuri de filtrare si tuburi de dren interconectate intre ele intr-o retea de filtrare. Acest sistem permite evacuarea si purificarea unei cantitati mari de ape uzate. Si cel mai important este faptul ca aceasta solutie ii permite utlizatorului sa realizeze traseul tuburilor de dren pe unde vor ei, folosinduse tuburi flexibile sau coturi la diferite unghiuri.

» Pentru ca sistemul sa functioneze bine si eficient, la capatul fiecarei tevi se instaleaza o teava de aerisire. Astfel elementele comunica cu atmosfera, lucru ce imbunatateste procesul de dren.

drenaj fosa septica cu tuburi

bioactivator intretinere fosa septica

Vezi Pretul pe Emag!

straturi pentru tuburi de dren

» Cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa realizam un camp de dren:

  • sistemul este viabil daca panza freatica este la cel putin 2,5 metri adancime;
  • distanta dintre tevile paralele ale sistemului de drenaj sa fie de minim 1 metru;
  • la montaj trebuie sa asigurati o panta de curgere tuburilor de dren ca nu cumva sa aveti panta inversa;
  • adancimea straturilor de drenaj trebuie sa fie sub nivelul de inghet al solului, altfel, in timpul iernii, apa care impregneaza straturile de filtrare poate ingheta si sistemul nu va mai functiona corespunzator;
  • pe patul de pietris sunt prevazute tuburi de dren speciale, cu gauri in ele, prin care apa este evacuata in sol;
  • tevile sunt acoperite cu un strat de piatra zdrobita si material geotextil pentru a preveni patrunderea pamantului in stratul de filtrare;
  • nu evacuati apa uzata pana nu sunteti siguri ca este in parametrii indicati de legislatia actuala.

fosa septica cu tuburi de dren

» La elaborarea unor astfel de sisteme este necesar si important sa se tina cont de normele si legile sanitare, precum si de hotararile autoritatilor locale. Principalul lucru in acest caz este cerinta de a impiedica patrunderea apelor uzate in sistemele de admisie a apei, unde apa apoi revine pentru consumul uman.

Citește și:  8 pasi simpli de a face o soba cu plita

Sursa foto: Pinterest