Cum sa ventilezi natural o incapere?
Cuprins:
» Salut! Numele meu este Mihai, editor CasaSiDesign.ro si astazi vom discuta despre un produs inovativ ce ar putea schimba modul de ventilare naturala a incaperilor in care traim. Ideea de a scrie acest articol a pornit de la un email primit pe adresa redactiei acum cateva zile, cu titlul „Sistem ventilatie casa natural„, in care o firma din Rusia isi prezenta urmatorul produs, destul de interesant, pe care il voi detalia mai jos.
» In efortul de a proteja casa de frig, zgomot, praf si alte influente externe negative, majoritatea persoanelor incearca sa sigileze cat mai bine structura si deschiderile caselor. Insa, o data cu imbunatatirea caracteristicilor de izolare, calitatea ventilatiei si a aerului interior scade, iar aportul de aer proaspat si curat este redus.
» Problema poate fi rezolvata in mai multe moduri, iar conform specialistilor rusi, una din cele mai accesibile si eficiente metode este sa instalati o supapa de ventilatie in perete, care sa asigure fluxul necesar de aer curat.
Sisteme de ventilare interioara pasive (naturale)
» Sistemele de ventilatie naturala functioneaza datorita diferentelor de presiune, din interiorul si din exteriorul cladirii, create din cauza vantului, a modificarilor zilnice ale presiunii atmosferice, a temperaturii aerului si a altor procese naturale.
» Mai pe intelesul tuturor, sistemele de ventilatie naturale sunt defapt niste gauri tehnologice in pereti prin care aerul poate iesi sau intra in camera.
» Cele mai frecvente tipuri de deschideri de ventilatie naturala sunt bineinteles ferestrele si usile, dar pentru a evita pierderile de caldura inutile, inginerii s-au gandit la niste solutii speciale care sa permita ventilarea camerelor fara deschiderea geamurilor sau a usilor, toate acestea totusi intr-un mod controlat.
» Cu ajutorul acestor sisteme de ventilatie naturala veti reusi sa scapati de probleme precum:
- condensul ferestrelor;
- umiditate crescuta in camere;
- aparitia mucegaiului si a igrasiei;
- respiratia unui aer viciat.
Descriere sistem ventilatie casa natural
» Un sistem de ventilatie natural de perete este un dispozitiv care are ca scop asigurarea unui aer proaspat in incapere, acesta fiind amplasat direct pe suprafata peretelui dinspre exterior.
» Acest sistem indeplineste functia de admisie a aerului prin curatarea sa preliminara de impuritati murdare, gaze, praf, reducand in acelasi timp si zgomotul stradal. Valva de perete are si un recuperator inclus, adica un dispozitiv ce realizeaza o preincalzire a aerului ce vine din exterior, astfel iarna pierderile de caldura generate de aerisirea camerei vor fi mult mai mici.
» Fluxul de aer care trece prin sistemul de ventilare poate fi controlat prin schimbarea unghiului de deschidere a supapei sau a grilelor care permit accesul aerului din exterior. De mentionat este faptul ca sistemul beneficiaza si de niste filtre speciale care ofera un aer filtrat pentru climatul interior.
» Acest dispozitiv poate fi utilizat la temperaturi cuprinde intre -40ºC si +60ºC, putand deservi cu usurinta spatii precum: apartamente, case si birouri.
- Filtru de protectie
- Sistem de reglare a fluxului de aer
- Carcasa aplicata pe peretele interior
- Filtru fonic
- Grile acces aer
- Manson izolare la trecerea prin pereti
De ce sa folosim un sistem de ventilatie natural?
» Odata cu inlocuirea masiva a ferestrelor din lemn cu cele din PVC, ventilatia naturala si-a pierdut eficacitatea, iar aportul de aer din exterior a scazut semnificativ din cauza rezistentei structurilor moderne de inchidere. De aceea viteza fluxului de aer in spatiile mici, cum sunt cele ale locuintelor, tinde spre 0, ceea ce afecteaza extrem de negativ calitatea microclimatului interior.
» Daca nu se iau masuri de imbunatatire a ventilatiei, atunci, in timp, probleme minore pot provoca consecinte destul de grave:
- concentratia de dioxid de carbon creste, fapt ce afecteaza in mod negativ starea de bine a unei persoane, aparand semne de: oboseala, somnolenta, dureri de cap si scaderi ale performantei datorita lipsei de oxigen din incapere;
- umiditatea ridicata si lipsa circulatiei aerului reprezinta un mediu excelent pentru dezvoltarea agentilor patogeni. Sporii de mucegai pot provoca reactii alergice sau pot provoca chiar aparitia astmului bronsic, cei mai afectati fiind copiii si persoanele in varsta care au o imunitate scazuta;
- mirosurile neplacute, substantele nocive si aerul viciat nu sunt eliminate in mod natural;
- in conditii de umiditate ridicata constanta, elementele structurale ale unei cladiri se uzeaza mai repede in timp.
Argumente pro si contra
» Ca orice sistem sau dispozitiv prezinta atat avanataje cat si unele dezavantaje, asa ca haideti sa le vedem.
Avantaje sistem ventilatie casa:
- frecventa de deschidere/inchidere a ferestrei este redusa, prelungind durata de viata a feroneriei si scutindu-va de o activitate in plus;
- aparatul elimina partial poluarea si filtreaza aerul din exterior;
- capacitatea de a regla fluxul de aer in functie de anotimp si de nevoile unei anumite case;
- dispozitivul are dimensiuni compacte, cutia interioara fiind aproape invizibila pe perete, putand fi cu usurinta mascata de o perdea;
- montarea acestui dispozitiv in cadrul unei bucatarii mareste eficienta de evacuare a hotei, astfel aerul viciat este evacuat si inlocuit mult mai usor;
- nu veti mai avea insecte in casa, mai ales pe timp de vara (tantari si muste);
- elimina in mod eficient pierderile de caldura.
Dezavantaje sistem ventilatie casa:
- nevoia de a face o gaura in perete;
- actionarea manuala.
® Citeste si: Sistem de ventilatie automat cu recuperare de caldura
Concluzie
» In concluzie, daca nu va permiteti instalarea unor sisteme de ventilatie automate, acest sistem poate fi unul demn de luat in seama, avand in vedere beneficiile pe care le aduce. Astfel va veti bucura de aer proaspat si curat in propriile case, fara praf, zgomot si insecte.
Sursa foto: protok-air.rf
Buna ziua. Puteti recomanda producatori de astfel de sisteme de ventilatie, va rog frumos! 🙏
Ideea buna, acum unde gasim acest sistem de cumparat. Instalarea nu e complicata.
Am incerat sa caut sistemul dar nu l gasesc. Vorbesc de sistemul de ventilatie naturala.
Multumesc.
Unde pot găsi acest sistem de ventilatie